Αθλητισμός|03.05.2019 15:19

Κύπελλο: Ολοταχώς για τελικό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ χωρίς φιλάθλους, αλλά με VAR

Newsroom

Το πρωί της Δευτέρας (6/5) αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Κι όλα δείχνουν πως μόλις πέντε ημέρες πριν από τη σέντρα του μεγάλου αγώνα που είναι προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού θα ανακοινώσει ότι το παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία φιλάθλων ή έστω με ελάχιστο κόσμο στις εξέδρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι λόγοι που ωθούν τον Βασιλειάδη προς αυτή την απόφαση είναι πολλοί και «βασίζονται στην "έξωθεν κακή μαρτυρία" των οπαδών και στην τήρηση της δημόσιας ασφάλειας». Επίσης, σημειώνεται ότι «από τη στιγμή που η αστυνομία εγγυάται την καταστολή -σε περίπτωση επεισοδίων- και όχι την πρόληψη, η έκρυθμη κατάσταση, η αντιπαλότητα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, το τεταμένο κλίμα, προϊδεάζουν πως δεν θα αποφευχθούν όσα μελανά συνέβησαν στους δύο προηγούμενους τελικούς του θεσμού».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για προβοκάτσια από οπαδούς τρίτης ομάδας. Για το λόγο αυτό, και δεδομένης της αντιπαλότητας που υπάρχει στις τάξεις των οπαδών, τόσο στο υπουργείο όσο και στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι είναι αδύνατο να αποφευχθούν τα επεισόδια. Μάλιστα όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου «η διεξαγωγή του τελικού χωρίς κόσμο θα αποτρέψει μία μαζική μετακίνηση οργανωμένων οπαδών, μερίδα των οποίων θα βρει... έδαφος για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, θα μετατρέψει την Αθήνα σε "εμπόλεμη ζώνη" και θα δώσει "ραντεβού βίας" στην πρωτεύουσα».

Βεβαίως τούτο αποτελεί και παραδοχή από πλευράς πολιτείας ότι αδυνατεί να τηρήσει την τάξη σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με μαζική παρουσία φιλάθλων, όπου -όπως πολλάκις έχει αποδειχτεί- μικρές ομάδες χούλιγκαν προκαλούν τα επεισόδια και όχι η μεγάλη μάζα όσων πηγαίνουν στο γήπεδο. Αντί λοιπόν να απομονωθούν-αποτραπούν οι λίγοι τιμωρούνται (και) οι πολλοί...

Επί της ουσίας, στο υπουργείο φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και να προκληθούν επεισόδια. Κάτι που δεν θέλουν να συμβεί προεκλογικά. Γι' αυτό και προτιμούν τη λύση των άδειων εξεδρών.

Από την άλλη πλευρά, όλα δείχνουν πως ο τελικός Κυπέλλου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά υπό το βλέμμα του VAR. Το Video Assistant Referee θα χρησιμοποιηθεί ανεπίσημα στο κυριακάτικο (5/5) παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό και θα λειτουργήσει ως test event πριν από τον τελικό.

ΠΑΟΚΚύπελλο Ελλάδοςτελικός κυπέλλουΑΕΚΓιώργος Βασιλειάδης