Αθλητισμός|05.05.2019 16:34

Superleague: Ετσι θα λειτουργήσει το test event του VAR στο ΟΑΚΑ (pics)

Κώστας Γουλής

Έξι μέρες πριν από τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, έφτασε η ώρα για την «πρώτη» του Video Assistant Referee και στα… μέρη μας. Και υπ’ αυτή την άποψη το κυριακάτικο (5/5) παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό έχει «ιστορικό» χαρακτήρα, αφού είναι το πρώτο ματς της Super League στο οποίο θα λειτουργήσει το VAR. Εστω και σε «ανεπίσημη» μορφή ή αν προτιμάτε «πειραματική» version, σε ένα συνολικό test event λίγο πριν απ’ την ευρεία χρήση του στον κυπελλικό τελικό.

Από το απόγευμα της Παρασκευής (3/5) στο Ολυμπιακό Στάδιο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι τόσο της εταιρίας που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό του VAR και θα είναι υπεύθυνη για όλο το λειτουργικό κομμάτι, όσο και στελέχη της ΕΠΟ και της ελληνικής διαιτησίας.

Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν ο υπερσύμβουλος της FIFA στην Ελλάδα, Πετρ Φούσεκ, ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα και ο VAR Project Manager Αλέξανδρος Χολέβας και ο VAR Project Leader της ΚΕΔ Μιχάλης Κουκουλάκης, μαζί με τεχνικούς και ανθρώπους της «InDigital» για να εποπτεύσουν τις τελικές ετοιμασίες.

Το βαν που θα λειτουργήσει ως κοντρόλ ήταν παρκαρισμένο δίπλα στο κέντρο ABC, στον χώρο που βρίσκεται κάτω από τη Θύρα 23, ενώ στη δεξιά πλευρά της φυσούνας, έχει στηθεί ένα πρόχειρο γραφείο με μηχανήματα που είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό κοντρόλ, ενώ υπάρχει κι ένα μικρό μόνιτορ στο μέγεθος της οθόνης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Όπως έγινε γνωστό απ’ τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού και του Παναιτωλικού, ο διαιτητής του αγώνα Θανάσης Τζήλος δεν θα κάνει (ευρεία) χρήση του VAR. Θα λειτουργήσουν όλα όσα προβλέπονται στο test event ως προς το τεχνικό κομμάτι (και το κατά πόσο δουλεύουν οι γραμμές, οι ενδοεπικοινωνίες, οι κάμερες κλπ), όμως η διαιτητική παρουσία του Τζήλου δεν θα βασιστεί στο VAR.

Ο Λαρισαίος ρέφερι, θα βρίσκεται πάντως, σε ανοικτή γραμμή με το βαν και το κοντρόλ που θα ελέγχει το VAR (για να τσεκαριστεί ο βαθμός επικοινωνίας) και είναι αρκετά πιθανό να του δοθούν κάποιες οδηγίες «συμβουλευτικά» και «υποστηριχτικά» εάν προκύψει στο παιχνίδι, κάποια πολύ δύσκολη ή οριακή φάση.

ΑΕΚδιαιτησίαποδόσφαιροτελικός κυπέλλουΘανάσης ΤζήλοςVARΟΑΚΑΠΑΟΚ