Αθλητισμός|08.05.2019 11:49

ΑΕΚ: Οι «µπαρουτοκαπνισµένοι» του Κυπέλλου στη µάχη

Σταύρος Καζαντζόγλου

Εκείνοι που ξέρουν να διαχειρίζονται ζόρικες καταστάσεις έχουν την εµπειρία και το ειδικό βάρος για να σηκώσουν την οµάδα στις πλάτες τους.

Λίγες ώρες πριν από τον µεγάλο τελικό Κυπέλλου µε τον ΠΑΟΚ, ο Μανόλο Χιµένεθ είναι δεδοµένο πως έχει µεγάλες προσδοκίες από τους δύο παίκτες που ξέρουν όσο λίγοι τις απαιτήσεις µιας τέτοιας αναµέτρησης: Οι Πέτρος Μάνταλος και Αντρέ Σιµόες είναι οι δύο «µπαρουτοκαπνισµένοι κιτρινόµαυροι», οι δύο παίκτες που έχουν συµµετάσχει και στους τρεις προηγούµενους τελικούς (2016, 2017, 2018) της ΑΕΚ, αυτοί που έχουν νιώσει τη γεύση της κατάκτησης του τροπαίου. Οι δύο αρχηγοί της ΑΕΚ ήταν παρόντες από τον τελικό του 2016 κόντρα στον Ολυµπιακό.

Ο Μάνταλος, µάλιστα, είχε σκοράρει σε εκείνο το µατς και ήταν αυτός που σήκωσε την Κούπα στο φινάλε. Πέραν των δύο, από τη σηµερινή οµάδα της ΑΕΚ παρών σε εκείνον τον τελικό ήταν και ο Ροντρίγκο Γκάλο. Βέβαια, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό ο Γκάλο να είναι βασικός φέτος, αν και θα βρίσκεται στον πάγκο. Αντίθετα, βασικός αναµένεται ο Μπακάκης, που τότε ήταν στον πάγκο και χρησιµοποιήθηκε στο δεύτερο ηµίχρονο, ενώ στον πάγκο είχαν µείνει οι Γαλανόπουλος (ως νεαρός τότε της οµάδας) και Λαµπρόπουλος (σήµερα δεδοµένα θα είναι εκτός αποστολής, καθώς µόνο τύποις ανήκει πλέον στην ΑΕΚ).

Την επόµενη σεζόν στον τελικό του Βόλου η παρέα των τριών µεγάλωσε. Πέραν των Μάνταλου, Σιµόες και Γκάλο προστέθηκε από τη σηµερινή οµάδα και ο Ντµίτρο Τσιγκρίνσκι. Ηταν οι τέσσερις που βρέθηκαν στην αρχική 11άδα της ΑΕΚ, ενώ από τον πάγκο είχε ρίξει ο Χιµένεθ τον Γαλανόπουλο, που είχε «µεγαλώσει» πλέον κατά έναν χρόνο. Στον πάγκο της ΑΕΚ βρίσκονταν δίχως να χρησιµοποιηθούν στον τελικό οι Μπάρκας και Μπακασέτας. Πέρυσι, το γκρουπ -φυσιολογικά- µεγάλωσε και επεκτάθηκε στους εννέα παίκτες.

Ως βασικοί στον τελικό του ΟΑΚΑ είχαν χρησιµοποιηθεί από τον Χιµένεθ οι Μπάρκας, Μπακάκης, Σιµόες, Λιβάγια, Μπακασέτας, Τσιγκρίνσκι, Μάνταλος, Χουλτ και Γαλανόπουλος. Πλην του τελευταίου, όλοι οι υπόλοιποι αναµένεται να είναι βασικοί και στον τελικό του Σαββάτου. Ακόµα, πέρυσι είχε χρησιµοποιηθεί ως αλλαγή και ο Γκάλο, ενώ στον πάγκο της ΑΕΚ βρίσκονταν οι Τσιντώτας, Γιαννούτσος, Γιούσης, Λαµπρόπουλος. Ο Γιούσης αναµένεται να είναι εκ νέου ένας από τους µικρούς, ενώ ο Τσιντώτας θα είναι ο αναπληρωµατικός τερµατοφύλακας

ΑΕΚτελικός κυπέλλουΠΑΟΚ