Αθλητισμός|09.05.2019 17:47

Eπεσαν οι υπογραφές για το VAR: Η μέρα που σταματάει το μπούλινγκ και φεύγουν οι "σκιές"

Κώστας Γουλής

Με κάθε επισημότητα αλλά και με πολλές αιχμές για τα σκοτεινά κέντρα που για χρόνια είχαν υπό τον έλεγχο τους το ελληνικό ποδόσφαιρο υπεγράφησαν μεταξύ της Πολιτείας και τις ανάδοχες εταιρίες του VAR οι συμβάσεις προμήθειας και εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Η συνάντηση και παρουσίαση έγινε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όπου ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ήταν ιδιαίτερα καυστικός κάνοντας λόγο για «παράνομα κέντρα» και «σκοτεινές συμμορίες» που έκαναν μπούλινγκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Νίκος Παππάς υπογράφει τις συμβάσεις

«Έγινε το πρώτο βήμα»

Ο οικοδεσπότης υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς είπε: «Είναι ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει το πιο λαοφιλές άθλημα να γίνει ακόμα ομορφότερο. Θα βοηθήσει κι όλο τον κόσμο να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το θέαμα. Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου μετασχηματισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ευχαριστώ τον Γ. Βασιλειάδη, τους ανθρώπους της Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής και τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γραμμένο γα την άψογη συνεργασία εκτέλεσης κι οργάνωσης του έργου. Είναι ένα πρώτο βήμα για το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα γίνουν και πολλά ακόμη, επόμενα βήματα για να αυξήσει την αξιοπιστία του και να βελτιωθεί ως προϊόν και θέαμα για όλους μας».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης έκανε λόγο για «σκοτεινές συμμορίες»

«Αλλάζουμε το ποδόσφαιρο, διώχνουμε τις σκιές»

Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης χαρακτήρισε ως «σημαντική» τη σημερινή ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο με τις «σκιές» να μπαίνουν στο «χρονοντούλαπο»: «Σήμερα είναι μία πάρα πολύ σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφήνουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις “σκιές” που βάρυναν για χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και προχωράμε σε μία νέα εποχή, ψηφιακής πολιτικής. Οσο κι αν θέλουν κάποιοι να επαναφέρουν την ατζέντα στη μιζέρια και να επιβάλουν την ατζέντα του παρελθόντος, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Προχωράμε μπροστά και το VAR, είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας στο ποδόσφαιρο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Παππά που από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας, αλλά και στην Ομοσπονδία σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός συνολικού πακέτου μετασχηματισμού και ψηφιοποίησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προχωράμε και στην πλήρη ψηφιοποίηση της ΕΠΟ και των κατά τόπους ΕΠΣ. Για να υπάρχει διαφάνεια, χρηστή διαχείριση, απολογισμός και λογοδοσία. Αυτές τις αρχές θέλαμε να επιβάλλουμε, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη χώρα».

«Οι σκοτεινές συμμορίες»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όσους επιχείρησαν να θέσουν εμπόδια στην επιχείριση διαφάνειας που επιχειρείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Υπάρχουν πολλά και σύνθετα προβλήματα. Και συστήματα σκοτεινά που προσπαθούν ακόμη και τώρα να αλλάξουν την ατζέντα. Δεν κάνουμε πίσω. Εδώ και 4,5 χρόνια πήραμε ένα σκοτεινό περιβάλλον και προσπαθήσαμε, σίγουρα όχι πάντα επιτυχημένα, να αλλάξουμε σελίδα. Να δώσουμε δυνατότητα σε κόσμο να νιώθει ότι βλέπει κάτι πιο αξιόπιστο. Με την έλευση του VAR στη ζωή μας, μειώνονται δραματικά τα περιθώρια να δημιουργούνται σκοτεινές συμμορίες, σαν αυτές που ταλάνισαν για χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να μην είναι αρνητικοί πρωταγωνιστές οι διαιτητές, οι κληρώσεις και οι διαιτητές. Είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό όπως ήταν και οι τακτικοί δικαστές. Οσο κι αν σκούζουν κάποιοι και επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα, δεν είναι όλα ίδια. Και του χρόνου, όταν και στις δύο μεγάλες κατηγορίες θα υπάρχει το VAR -μέσα στο νέο πλαίσιο που έχουμε βάλει με τη δημόσια τηλεόραση- θα μιλάμε για ένα συνολικά νέο προϊόν που θα αποβάλει τους παρείσακτους που μπήκαν μέσα για άλλους σκοπούς. Οσο κι αν φωνάζουν, όσο κι αν γίνονται και λάθη, μένουμε στοχοπροσηλωμένοι και στο τέλος κερδίζουμε».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος

«Σταματάει το μπούλινγκ»

Στη συνέχεια το λόγω πήρε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος ο οποίος είπε: «Ένας από τους μεγάλους, στρατηγικούς στόχους της Ομοσπονδίας, σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους κ.κ. Παππά και Βασιλειάδη. Και να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο Στέλιο Ράλλη με τον οποίο είχα εξαιρετική συνεργασία σε όλη την πορεία μέχρι τις υπογραφές. Το σύστημα του VAR δεν είναι μόνο ένα σύστημα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να σταματήσεις την καχυποψία. Μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνθήκες για όλο το ποδόσφαιρο. Προέχει να σταματήσει η καχυποψία, το μπούλινγκ και να δούμε στο επίκεντρο τον πραγματικό πρωταγωνιστή, τον ποδοσφαιριστή. Κι όχι τον διαιτητή. Με την καθιέρωση του VAR θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ο Στέλιος Ράλλης αναλύει το πλάνο παράδοσης του VAR

Πρόσωπο κλειδί ο Ράλλης

Ρόλο κλειδί στις προετοιμασίες αλλά και σε όλο τον σχεδιασμό του εγχειρήματος είχε ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Στέλιος Ράλλης ο οποίος έχει πάρει προσωπικά την οργάνωση και παράδοση του VAR μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Το VAR είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για όλη την ψηφιακή τεχνολογία, διότι δεν υπήρχε κεντρικός συντονιστικός οργανισμός τόσα χρόνια. Οι δύο εταιρίες θα μας προσφέρουν υπηρεσίες 5ετούς υποστήριξης σε 1.205 αγώνες (συμπεριλαμβανομένων 5 τελικών). Και δυνατότητα επέκτασης, εάν κι εφόσον το ζητήσει η ΕΠΟ», είπε αρχικά ο Στέλιος Ράλλης.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πιο σημαντικό κομμάτι του εγχειρήματος καθώς ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του VAR αλλά και στο χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του, πριν δώσει το λόγο στους επικεφαλής των δύο αναδόχων εταιριών λέγοντας πως τα πάντα θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους μήνες.

O Kώστας Ρούπτσος υπέγραψε εκ μέρους της In Digital

«Ετοιμοι σε δύο μήνες»

Εκ μέρους της εταιρίας In Digital ο Κώστας Ρούπτσος είπε: «Προχωράμε μέσω και της τραπεζικής χρηματοδότησης για εξοπλισμό και στελέχωση του κέντρου επιχειρήσεων. Σε δύο μήνες θα είμαστε σε διάθεση να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα τέτοιο οριζόντιο έργο χρειάζεται κατ’ ελάχιστο 6 μήνες υλοποίησης, συν 3 μήνες εκπαίδευσης των διαιτητών. Εχουμε σχεδιάσει ένα μοντέλο, έχουμε βρει ένα τρόπο, για να το υλοποιήσουμε από την αρχή του νέου πρωταθλήματος. Υπάρχει πίεση και θέλουμε βοήθεια όλων και Υπουργών και της Ομοσπονδίας».

Ο Iσπανός Φρανσίσκο Ντε Λα Φουέντε

«Θα αλλάξει πολλά...»

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Medialuso, Iσπανός Φρανσίσκο Ντε Λα Φουέντε είπε: «Είμαστε σίγουροι πως θα είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ανέβει επίπεδο συνολικά στην Ευρώπη. Είναι πάνω από 25 χρόνια που συνεργαζόμαστε σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Πλέον υπάρχει VAR σε Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, ενώ έχει μπει και στο Μεξικό, τη Χιλή, τα HAE, το Κουβέιτ, στην Αφρικανική Συνομοσπονδία, ενώ θα υπάρχει και στο Κόπα Αμέρικα. Θα αλλάξει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα είναι ένα πολύ καλό πρότζεκτ και πιστεύω πως θα έχουμε μία καλή συνεργασία με την Ομοσπονδία».

Βαγγέλης ΓραμμένοςΣπορΝίκος ΠαππάςVARΓιώργος ΒασιλειάδηςΕΠΟΣτέλιος Ράλλης