Αθλητισμός|09.05.2019 22:45

«Οχι» σε ξένους διαιτητές - Υποβιβάζεται ο Ολυμπιακός αν δεν παίξει στο ΟΑΚΑ

Newsroom

Η συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ ολοκληρώθηκε έπειτα από αρκετές ώρες. Ουδείς γνωρίζει όμως αν οι αποφάσεις που πάρθηκαν (ή θα παρθούν το προσεχές διάστημα) θα οδηγήσουν στην έξοδο του αθλήματος από την κρίση και αν θα υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στο πρωτάθλημα ή αν θα παραμείνει σε τέλμα.

Οι ΚΑΕ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Λαυρίου για την προοπτική αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος και αύξησης των ομάδων της Α1 Ανδρών από 14 σε 16.

Από εκεί και πέρα όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ΚΑΕ απέρριψε την πρόταση του Ολυμπιακού για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος και κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών με βασική προϋπόθεση όμως την άμεση διακοπή του φετινού πρωταθλήματος. Με ψήφους 12 κατά, 1 λευκό και 1 υπέρ, ουσιαστικά μόνο η ψήφος των Ερυθρόλευκων, η πρόταση απορρίφθηκε και η Α1 θα συνεχιστεί κανονικά. Οχι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο αλλά άμεσα.

Οι ομάδες θέλουν να γίνει το τζάμπολ την προσεχή Τετάρτη (15/5) αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς εκκρεμεί η ένσταση των «ερυθρόλευκων» στο ΑΣΕΑΔ. Γι' αυτό και θα εκκινήσουν μόλις επικυρωθεί επίσημα η βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

Κίνδυνος υποβιβασμού για τον Ολυμπιακό

Αν πάντως ο Ολυμπιακός εμμείνει στην απόφασή του να μην κατέβει στα πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ τότε θα υποβιβαστεί στην Α2. Και τούτο διότι όπως ενημέρωσε τις ομάδες η νομική σύμβουλος του ΕΣΑΚΕ, στο άρθρο 5 του κανονισμού, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για υποβιβασμό σε περίπτωση μη συμμετοχής στα πλέι οφ. Κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με βάση τις νομικές υπηρεσίες του ΕΣΑΚΕ, όποια ομάδα δεν κατέβει, υποβιβάζεται στην Α2. Αυτό λέει ο κανονισμός».

Υπενθυμίζεται ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δηλώσει πως αν δεν οριστούν ξένοι διαιτητές στα ματς με τον Παναθηναϊκό ή εφόσον κληρωθεί να διαιτητεύσει κάποιος απ' τους ρέφερι που έχουν χαρακτηρίσει ως «ανεπιθύμητους» (Αναστόπουλος, Μάνος, Παναγιώτου) δεν θα αγωνιστούν...

«Οχι» σε ξένους διαιτητές με ψήφους 13-1

Και με δεδομένο ότι το ζήτημα των ξένων διαιτητών όχι μόνο συζητήθηκε στο έκτακτο ΔΣ αλλά τέθηκε και σε ψηφοφορία, η στάση που θα τηρήσει ο Ολυμπιακός από τούδε και στο εξής έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι το αίτημα των «ερυθρόλευκων» απορρίφθηκε με 13 ψήφους κατά και μόλις μία υπέρ, αυτή του Ολυμπιακού. Οι ομάδες της Basket League αποφάσισαν ότι δεν θέλουν ξένους κάτι που σημαίνει ότι τα ντέρμπι θα γίνουν με Ελληνες διαιτητές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είπε για όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση αλλά και για εκείνα που θα ακολουθήσουν: «Ηταν μια δεύτερη συνεδρίαση πολλών ωρών. Συζητήθηκαν πολλά θέματα. Καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα: σύνθεση ομάδας εργασίας από αύριο το πρωί για όλα τα θέματα που αφορούν το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ. Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστούν οι προτάσεις από τους ιδιοκτήτες. Φάνηκε πως υπάρχει θέληση να βρεθεί λύση.

Τα πλέι οφ θα αρχίσουν μόλις επικυρωθεί η βαθμολογία, μόλις είναι έτοιμες οι υπηρεσίες να το κάνουν αυτό. Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε τις προτάσεις όλων των ομάδων. Μετά θα υπάρξει συνάντηση ιδιοκτητών για την αναδιάρθρωση πρωταθλήματος.  Δεν ξέρω αν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ. Την Τετάρτη θα γίνει νέο συμβούλιο ιδιοκτητών που θα ψηφίσουν επί των προτάσεων».

Οσα προηγήθηκαν των αποφάσεων

Προηγουμένως, όλα έδειχναν ότι οδεύουμε προς οριστικό αδιέξοδο ως προς τη συναίνεση των ΚΑΕ και κυρίως του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακού που για πολλοστή φορά συμφώνησαν ότι... διαφωνούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ολυμπιακός πρότεινε δια στόματος Γιώργου Σκινδήλια τη διακοπή του πρωταθλήματος, ενώ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απάντησε προτείνοντας την αποβολή των πειραιωτών από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λαυρίου, Γιάννης Ψαρράκης, έκανε πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού πρωταθλήματος και τόνισε πως δεν θα πρέπει να υποβιβαστεί η ομάδα του μαζί με τον Κολοσσό Ρόδου μετά από όσα έγιναν την τελευταία αγωνιστική.  Μάλιστα το αίτημα του Ψαρράκη βρήκε σχεδόν όλες τις ομάδες σύμφωνες.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όταν πήρε τον λόγο εκ μέρους του Παναθηναϊκού, ψήφισε για συναισθηματικούς λόγους υπέρ της παραμονής του Λαυρίου, αλλά κατέθεσε και τη δική του πρόταση, η οποία περιείχε την αποβολή του Ολυμπιακού από την λίγκα.

Γιαννακόπουλος: «Να αποβληθεί ο Ολυμπιακός, ναι στην αναδιάρθρωση»

Συγκεκριμένα, ο διοικητικός ηγέτης του «τριφυλλιού» είπε: «Δεν έχει επέμβει κανείς να τιμωρήσει την ομάδα τού "ή εμείς ή κανείς". Η διοίκηση έπρεπε να τιμωρηθεί με απαγόρευση ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Είναι αλλοίωση πρωταθλήματος. Η πρόταση του κυρίου Ψαρράκη θα επιβαρύνει τους αθλητές. Δυστυχώς, με τις κινήσεις του Ολυμπιακού η Α1 έχει απαξιωθεί. Θα δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην Euroleague.

Το ελληνικό πρωτάθλημα, μια ομάδα ετσιθελικά, το διαλύει. Το αίτημα αυτό δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς. Αλλά, για συναισθηματικούς λόγους θα συμφωνήσω με την αναδιάρθρωση. Η πρόταση του Παναθηναϊκού είναι να αποβληθεί Ολυμπιακός από το πρωτάθλημα για όλα όσα έχει κάνει. Δεν μπορεί να φοβούνται οι διαιτητές να κατέβουν και κανείς να μην επεμβαίνει. Η διαιτησία είναι σημαντικό θέμα, κρίνει αποτέλεσμα σε ένα βαθμό».

Ολυμπιακός: «Διακοπή του πρωταθλήματος και επανεκκίνηση»

Από την πλευρά της, η ΚΑΕ Ολυμπιακός, όπως έκανε γνωστό ο team manager Χρήστος Μπαφές, πρότεινε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Basket League σε ένα γενικότερο πλάνο επανεκκίνησης της λίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» στο σχέδιό τους κάνουν λόγο για τριετές κοινό τηλεοπτικό συμβόλαιο και αναδιαμόρφωση της ΚΕΔ, ενέργειες όμως που όπως τονίστηκε πρέπει να συνδυαστούν με διακοπή του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, οι παράγοντες του Ολυμπιακού είναι θετικοί σε πρωτάθλημα 16 ομάδων. Μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι να σπάσουν το συμβόλαιό τους με την Cosmote TV ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν από μηδενική βάση όλες οι ΚΑΕ από κοινού, σε προσπάθεια εξεύρεσης κοινής τηλεοπτικής στέγης, τουτέστιν να προχωρήσουν σε κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Τόνισαν ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η διακοπή του πρωταθλήματος και η μη διεξαγωγή των playoffs. Στόχος είναι οι ομάδες να διεκδικήσουν ένα ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από τα 1,6-1,8 εκατ. ευρώ ετησίως προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και τα 5 εκατ. ευρώ!

Στο περιθώριο της συνεδρίασης πάντως έγιναν και ειπώθηκαν αρκετά. Αξίζει λοιπόν να τονιστεί πως προσερχόμενος στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ ο General Manager της ΚΑΕ Ολυμπιακός Χρήστος Σταυρόπουλος τόνισε στους δημοσιογράφους πως «σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε το μπάσκετ».

Παρεξήγηση Γιαννακόπουλου με Γουλιέλμο

Λίγο αργότερα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όταν διαπίστωσε ότι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, αναρωτήθηκε: «Συνελήφθησαν οι Αγγελόπουλοι και δεν έχουν έρθει;» και απευθυνόμενος στη συνέχεια στον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, τόνισε: «Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν είναι εδώ και είμαστε εμείς. Είμαστε όλοι, εκτός από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αρη απείλησε να αποχωρήσει από τη διαδικασία εφόσον υπάρξουν διαρροές των διαλόγων από τη συνεδρίαση σε σάιτ όπως συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση. «Αν και σήμερα έχουμε αναμετάδοση του ΔΣ σε σάιτ, εγώ θα φύγω» είπε και μετά από αίτημα των παρευρισκομένων το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο θα γίνει δίχως παρουσία δημοσιογράφων. 

Δύο ώρες μετά εμφανίστηκε ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Κι ενώ είχαν προηγηθεί όλα αυτά, περίπου δύο ώρες μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης, έφτασε στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο οποίος με γοργό βήμα μπήκε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι ομάδες...

Σόκαρε η αποκάλυψη του OPEN

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κυκλοφόρησε εντός της αίθουσας η αποκάλυψη του «OPEN», για το τρομοκρατικό χτύπημα με τη βόμβα που έριξαν χούλιγκαν στο περιπολικό που βρισκόταν κάτω από το σπίτι του διαιτητή Παναγιώτη Αναστόπουλου. Σύσσωμες οι ομάδες της Basket League δήλωσαν σοκαρισμένες από το εν λόγω περιστατικό, ενώ σύμφωνα με όσα διαρρέονται ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Γιώργος Σκινδήλιας, σχολίασε λέγοντας: «Προβοκάτσια, προβοκάτσια».

Οι οπαδοί της... Λίβερπουλ

Μάλιστα η παρουσία χούλιγκαν κάτω από το σπίτι του Αναστόπουλου αποτέλεσε σημείο τριβής για τον Μάνο Παπαδόπουλο και τον Χρήστο Σταυρόπουλο. Σε μία αποστροφή του λόγου του ο Παπαδόπουλος σχολίασε: «Όταν έρχονται οπαδοί του Ολυμπιακού κάτω από το σπίτι του Αναστόπουλου τι να συζητάμε;» και ο Σταυρόπουλος έσπευσε να απαντήσει: «Οπαδοί του Ολυμπιακού είπατε; Το επαναλαμβάνετε; Θα σας κάνουμε μήνυση». Και τότε ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού είπε: «Οχι, εντάξει. Οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν».

Αντίδραση του Αρη

Προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση πάντως ο πρόεδρος του Αρη Δημήτρης Γουλιέλμος αποχώρησε δείχνοντας την αντίδραση του. Από τον Αρη, έλεγαν ότι η διαδικασία ήταν χωρίς αντικείμενο και άνευ ουσίας, ενώ η δική τους θέση είναι να μπει τέλος στην αναξιοπιστία τονίζοντας ότι ο σύλλογος δεν δέχεται να γίνει συνεργός στην υποβάθμιση του ελληνικού μπάσκετ. Επίσης, τόνιζαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα για το καλό του αθλήματος, κάτι που σύμφωνα με την άποψη τους, δεν συνέβη.

ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκόςBasket LeagueΕΣΑΚΕμπάσκετ