Αθλητισμός|11.05.2019 08:56

Στα άδυτα του VAR λίγο πριν από τη σέντρα του τελικού ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

Κώστας Γουλής

Ο αποψινός τελικός Κυπέλλου (8.30 µ.µ., COSMOTE SPORT1HD) στο ΟΑΚΑ ανάµεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ θα έχει µία ιστορική «πινελιά»: Όχι ως προς το ποιος θα σηκώσει στο τέλος της βραδιάς το 77ο τρόπαιο του Κυπελλούχου Ελλάδας, αλλά διότι από αυτό το παιχνίδι επισηµοποιείται πια η παρουσία του Video Assistant Referee (και) στην Ελλάδα και η εισαγωγή του ποδοσφαίρου της πατρίδας µας στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας.

Περίπου έναν χρόνο µετά την αρχική συµφωνία ανάµεσα σε πολιτεία και ΕΠΟ και αφού χρειάστηκε να ξεπεραστεί ένα δαιδαλώδες τοπίο ως προς την ψηφιακή οργάνωση του εγχειρήµατος, το VAR απέκτησε πλέον «σάρκα και οστά», µετά την υπογραφή της σύµβασης µε το ανάδοχο σχήµα την περασµένη Πέµπτη.

Λίγες ώρες πριν από τον αποψινό τελικό, το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» µίλησε µε τις «κεφαλές» των Medialuso και InDigital, που συγκροτούν την κοινοπραξία του Video Assistant Referee στη χώρα µας, και σας µεταφέρει αποκλειστικά όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την προετοιµασία και χρήση του VAR, τόσο για το αποψινό παιχνίδι του ΟΑΚΑ όσο και για την επόµενη µέρα εφαρµογής του στο νέο πρωτάθληµα.

Τι θα δούµε απόψε

  • Η βασική κάλυψη του VAR στον τελικό θα γίνει µε 16 κάµερες. Συνολικά, πάντως, η παραγωγή θα γίνει µε 24 κάµερες, µαζί µε αυτές του Goal Line Technology.
  • Η κάλυψη δεν θα γίνει από κεντρικό θάλαµο επιχειρήσεων, διότι δεν έχει ετοιµαστεί ακόµα το κέντρο. Μόνο για τον αποψινό τελικό έχει έρθει ειδικός εξοπλισµός της Medialuso από την Πορτογαλία: ένα κοντέινερ, συν ένα ειδικό βαν, αλλά και ειδικό συνεργείο για να εξυπηρετήσει το event και µόνο.
  • Εντός του βαν που θα τοποθετηθεί στο ΟΑΚΑ δίπλα στο κέντρο ABC, θα βρίσκονται ο διαιτητής VAR και ο βοηθός VAR, µαζί µε τον αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα και τον VAR Manager της ΚΕ∆, Μιχάλη Κουκουλάκη.
  • Ο κινητός εξοπλισµός εντός γηπέδου και το µόνιτορ για τον Γερµανό διαιτητή Φέλιξ Τσβάιερ θα τοποθετηθούν πίσω από τον πάγκο του 4ου ρέφερι.
  • Την ηµέρα του τελικού (πλην διαιτητών κ.ά.) θα εργαστούν συνολικά 10 µε 11 άνθρωποι πάνω στο VAR.
  • Το κόστος του VAR στον τελικό θα συµπεριληφθεί στο γενικότερο «πακέτο» της 5ετούς σύµβασης. Από εκεί και πέρα το ετήσιο κόστος για τις υπηρεσίες VAR θα είναι λίγο κάτω από 1 εκατ. €, ενώ η επιβάρυνση για τις οπτικές ίνες θα φτάσει σε ετήσια βάση τα 500.000€. Μαζί µε την Εφορία, η σύµβαση θα κοστίσει συνολικά στην πολιτεία 13.454.000€.
ΠΑΟΚΑΕΚτελικός κυπέλλουΟΑΚΑ