Αθλητισμός|16.05.2019 21:04

Basket League: Τι ισχύει με την διαιτησία στην Ευρώπη;

Θοδωρής Φελάνης

Ο φάκελος διαιτησία φαίνεται πως έχει ανοίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα με αρκετές ομάδες να έχουν καταθέσει προτάσεις προκειμένου στο απώτερο μέλλον να γίνουν αλλαγές που θα βελτιώσουν την εικόνα και την ποιότητα του πρωταθλήματος. Τι συμβαίνει όμως σε άλλες ανά την Ευρώπη λίγκες αυτή την στιγμή σε ότι αφορά το κεφάλαιο διαιτησία;

Σε ότι αφορά τον αριθμό διαιτητών που στελεχώνουν μια διοργάνωση βρίσκουμε ότι:  Στην ACB -Ισπανία για 18 ομάδες απασχολούνται 34 διαιτητές. Στην Serie A-Ιταλία για 16 ομάδες έχουν 36 διαιτητές. Στην ΤΒL -Tουρκία για 15 ομάδες έχουν 33 διαιτητές. Η Euroleague για δυο διοργανώσεις (Euroleague και Eurocup) έχει στην λίστα της 67 διαιτητές. Είναι απορίας άξιο  για ποιον λόγο η Α1 έχει αξιολογημένους κοντά στους 100 διαιτητές!

Αναφορικά με τα όργανα που στελεχώνουν το κομμάτι της διαιτησίας η ACB – Ισπανία , η  Serie A - Ιταλία, η BUNDESLIGA – Γερμανία, η TBL – Τουρκία και η JEEP ELITE – Γαλλία έχουν 3 πρώην διεθνείς διαιτητές στην επιτροπή διαιτησίας. Αλλού συναντούμε και το μοντέλο του ενός αρχιδιαιτητή όπως συμβαίνει σήμερα στην Euroleague. Σε όλα σχεδόν τα πρωταθλήματα που αναφέραμε η διαιτησία είναι επαγγελματική, οι  θέσεις στην επιτροπή διαιτησίας είναι έμμισθες ανάλογα με την αξία και την επιμέρους θέση του καθενός.

Στις αρμοδιότητες τους είναι οι: α) Ορισμοί διαιτητών,  β)εκπαίδευση διαιτητών. Το σώμα παρατηρητών αποτελείται από 8-10 άτομα που ασχολείται με την αξιολόγηση διαιτητών  και τη διεξαγωγή σεμιναρίων με την παρουσία και των ομάδων. Στα περισσότερα πρωταθλήματα υπάρχει πλήρης λειτουργία του  Instant Replay όπως και Πειθαρχικό Δίκαιο για τους διαιτητές. Σε περίπτωση κακής βαθμολογίας τους επιβάλλονται ποινές οι οποίες και ανακοινώνονται στους ενδιαφερόμενους όπως και στις ομάδες κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει στην Α1.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος στην EΡΑ Σπορ για το θέμα της διαιτησίας είπε: «Κατατέθηκαν προτάσεις από όλες τις πλευρές.  Αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως η διαιτησία θέλει τομές. Θα καταλήξουμε σε 5 συγκεκριμένους άξονες και θα ξεκινήσουμε διαβούλευση με την ΕΟΚ για να δούμε πώς θα διορθώσουμε την κατάσταση. Υπάρχουν ομάδες, υπάρχουν επενδυτές και αυτό που θέλουν είναι καθαρότητα και διαφάνεια.

Πλέον έχει ωριμάσει το θέμα αυτό και είναι έτοιμη η Ομοσπονδία να καθίσει σε ένα τραπέζι γιατί θέλουμε μια καθαρή διαιτησία με κανόνες. Θέλουμε να καταλήξουμε σε 5 συγκεκριμένα πράγματα και στο επόμενο 10ήμερο συμφωνήσαμε να καταλήξουμε  ώστε να υπάρξει συνάντηση με τον κύριο Βασιλακόπουλο».

ΕΟΚΕυάγγελος ΓαλατσόπουλοςΕΣΑΚΕδιαιτησίαBasket League