Αθλητισμός|14.09.2026 14:55

Η διαφήμιση της Sydney Sweeney που εξόργισε: «Σεξουαλικοποιεί τον γυναικείο αθλητισμό»

Newsroom

Μπαράζ αντιδράσεων από κορυφαίες αθλήτριες και Ολυμπιονίκες έχει προκαλέσει η διαφήμιση στοιχηματικής εταιρείας στην οποία πρωταγωνιστεί η Σίντνεϊ Σουίνι (Sydney Sweeney), με ελάχιστα ή και καθόλου ρούχα. Οι αθλήτριες κατηγορούν τη διαφήμιση για σεξουαλικοποίηση του γυναικείου αθλητισμού.

Η τέσσερις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Αριαρν Τίτμους είπε ότι πίστευε πως αυτού του είδους η διαφήμισε ανήκε στο παρελθόν. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο εξοργισμένη νιώθω όταν το βλέπω αυτό», έγραψε στο Instagram.

«Δεν είναι μόνο ένα χτύπημα στο πρόσωπο κάθε γυναίκας που έχει αφιερώσει τη ζωή της για να τελειοποιήσει το άθλημά της, αλλά και κάθε γυναίκας που αγαπά τον αθλητισμό γι' αυτό που πραγματικά είναι – ομαδικότητα, φιλία, αφοσίωση, αριστεία, ενότητα...Πώς είναι δυνατόν να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και η σεξουαλικοποίηση του γυναικείου αθλητισμού εξακολουθούν να είναι κάτι φυσιολογικό;»

Αθλήτριες απαντούν με τις δικές τους επιτυχίες

Οι αντιδράσεις των αθλητριών ήταν άμεσες. Πέρα από την καταδίκη της διαφήμισης, πολλές επέλεξαν να παρουσιάσουν το τι πραγματικά σημαίνει γυναίκα στον αθλητισμό.

Η Αμερικανίδα γυμνάστρια Γκρέισι Κράμερ, έκανε μια σειρά από αναρτήσεις υπό το hashtag «έτσι μοιάζει μια γυναίκα στον αθλητισμό», η Αυστραλή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Λάνι Πάλιστερ δημοσίευσε βίντεο από τις προπονήσεις της, τους αγώνες και τα μετάλλιά της.

Η αργυρή Ολυμπιονίκης στο πόλο Τίλι Κέρνς έγραψε: «Μισώ απόλυτα αυτή τη γαμ...νη νέα διαφήμιση»

Από την πλευρά της, η παγκόσμια πρωταθλήτρια πυγμαχίας Σκάι Νίκολσον υποστήριξε ότι η κριτική αφορά το γεγονός ότι η διαφήμιση «γελοιοποιεί» τις γυναίκες στον αθλητισμό και όχι την εμφάνισή τους.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να δείχνεις “sexy” επειδή κάνεις αθλητισμό και στο να χρησιμοποιείς το σεξ για να πουλήσεις “αθλητισμό”», έγραψε στα social media.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να δείχνεις όμορφη και να αθλείσαι, ούτε στο να αγκαλιάζεις τη θηλυκότητά σου ενώ ταυτόχρονα είσαι μια σκληροτράχηλη αθλήτρια».

γυναικείος αθλητισμόςαθλητισμόςειδήσεις τώραδιαφήμισηολυμπιονίκης