Αθλητισμός|12.10.2026 20:00

Η Καλαμάτα «άλωσε» την Τούμπα νικώντας τον απογοητευτικό ΠΑΟΚ

Newsroom

Ο ΠΑΟΚ έμεινε στη διακοπή, η Καλαμάτα έκανε μεγάλο ματς και πέρασε από την Τούμπα με 3-1 πετυχαίνοντας μία από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας της. Χαμένη ευκαιρία από τον Δικέφαλο για να πατήσει κορυφή...

Αποφασισμένη να βάλει δύσκολα στον ΠΑΟΚ εμφανίστηκε στο γήπεδο της Τούμπας η Καλαμάτα στην επανέναρξη του πρωταθλήματος. Το έργο των φιλοξενούμενων έγινε σαφώς ευκολότερο, από τη στιγμή που ο Δικέφαλος επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ... λαθών που έδινε το δικαίωμα στην ομάδα του Παναγιώτη Χριστοφιλέα και να το πιστέψει και να το διεκδικήσει και στο φινάλε να αναγκάσει τον ΠΑΟΚ να ζήσει ένα «εφιαλτικό» βράδυ στο σπίτι του!

Ο Αλέσιο Λίσι είδε αρκετούς παίκτες του να επιστρέφουν στη διακοπή, ωστόσο, εκτός ενδεκάδας έμειναν Γιαννούλης και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο Τσιφτσής πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια, με τους Κένι-Μπάμπα να αναλαμβάνουν τα άκρα της άμυνας και τους Μιχαηλίδη-Ντιέγκο Κόστα να συνθέτουν το δίδυμο στα στόπερ. Στο πλευρό του Χρήστου Ζαφείρη βρέθηκε ο Κριστιάν Γιάκιτς, με τον Δημήτρη Πέλκα σε πιο ελεύθερο ρόλο στο «δέκα», πίσω από τον Σερίφ Εντιαγέ. Στα «φτερά» της επίθεσης οι Τάισον και Χατσίδης.

Για την Καλαμάτα, ο Βασίγιεβιτς ήταν ο βασικός τερματοφύλακας, με τo δίδυμο των στόπερ να αποτελείται από τους Ροντρίγκες και Στρούγγη, ενώ στα άκρα της άμυνας βρέθηκαν οι Καλουτσικίδης και Αλόνσο. Στα χαφ ο Πινέιρο με τον Ντιαρά και λίγο πιο μπροστά τους ο Χάμζα, πίσω από τον Κουρμινόφσκι. Στα εξτρέμ οι Μορέιρα και Βάργκας.

Απέναντι σε έναν νωχελικό ΠΑΟΚ, οι φιλοξενούμενοι έδειξαν διάθεση να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλό τους, παίρνοντας από νωρίς μέτρα ψηλά στο γήπεδο. Με την έναρξη του ματς, ο Μορέιρα φρόντισε να ενεργοποιήσει τον Τσιφτσή, όταν η μπάλα έφτασε στα πόδια του από τις κόντρες και εκτέλεσε εντός περιοχής, αλλά ο πορτιέρε του ΠΑΟΚ έδιωξε σε κόρνερ. Οι γηπεδούχοι «απάντησαν» με τον Τάισον, ο οποίος τροφοδοτήθηκε από τον Πέλκα, αλλά το σουτ του δεν βρήκε στόχο (9').

Χωρίς το άγχος και την πίεση, και βλέποντας πως οι συνθήκες την ευνοούν, η Καλαμάτα πατούσε δεδομένα πολύ καλύτερα στο γήπεδο ενώ ο Μορέιρα δεν δίστασε να σουτάρει ακόμη και πίσω από το κέντρο, βλέποντας εκτός θέσης τον Τσιφτσή. Τακτοποιημένη άψογα στα μετόπισθεν απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που αδυνατούσε να βγάλει σωστά τη μπάλα μπροστά, οι φιλοξενούμενοι δημιούργησαν φάση και στη μετάβαση (25΄), βγαίνοντας ταχύτατα αλλά το γύρισμα του Χάμζα, απομάκρυνε σε κόρνερ ο Κένι.

Το... κερασάκι στην κάκιστη εμφάνιση του ΠΑΟΚ μπήκε στο 26΄όταν ο Βάργκας πάτησε περιοχή και ο Εντιαγέ, σε μία προσπάθεια να τον μαρκάρει, υπέπεσε σε πέναλτι. Ο Βάργκας έστειλε απέναντι τον Τσιφτσή και άνοιξε από την άσπρη βούλα το σκορ για το 0-1 στην Τούμπα. Ενδεικτικό της εικόνας του Δικεφάλου είναι το γεγονός πως με τη συμπλήρωση του ημιώρου είχε 2(0) - 5(2) τελικές, σε ένα ρηχό δημιουργικά 30λεπτο και άκρως προβληματικό μεσοαμυντικά... Ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το σύνολο του Λίσι πριν την ισοφάριση ήταν ένα μακρινό σουτ του Ζαφείρη στο 33'.

Αν και το 45λεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στην Καλαμάτα, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να σώσει ό,τι σώζεται λίγο πριν την ανάπαυλα όταν ο Πέλκας έκλεψε από τον αντίπαλό του και γύρισε στην περιοχή, οι κόντρες ευνόησαν τον Εντιαγέ που έγραψε το 1-1. Σκορ που οδήγησε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Με την έναρξη του β΄μέρους, ο Λίσι προχώρησε σε δύο αλλαγές, Ζίβκοβιτς αντί Χατσίδη και Ελουστόντο στη θέση του Μιχαηλίδη (σ.σ. ενοχλήσεις στον δικέφαλο). Ο ΠΑΟΚ μπήκε βελτιωμένος επιθετικά αλλά και πάλι ο πρώτος λόγος ανήκε στην Καλαμάτα. Στο 56΄οι φιλοξενούμενοι μπήκαν εκ νέου σε θέση οδηγού, με τον Βάργκας να κάνει την κούρσα από αριστερά, να πατάει περιοχή και με ένα ωραίο σουτ να γράφει το 1-2.

Και επειδή τίποτα δεν είναι τόσο κακό που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο για τον ΠΑΟΚ, στο 62΄ο Τσιφτσής αποβλήθηκε από το ματς καθώς δεν πρόλαβε την μπάλα και γκρέμισε τον Βάργκας προτού ο επιθετικός της Καλαμάτας πατήσει στην περιοχή. Ο Μοναστηρλής μπήκε εσπευσμένα στο ματς στη θέση του Πέλκα, αν και το παιχνίδι φαινόταν πως είχε πάρει ήδη το δρόμο του.

Το χειρότερο εντός έδρας παιχνίδι των ασπρόμαυρων έκλεισε με κατάρρευση καθώς η Καλαμάτα βρήκε και τρίτο γκολ, σε μία φάση αμυντικής πανωλεθρίας για τους Θεσσαλονικείς που έμοιαζαν στα χαμένα. Στο 66΄ο απόλυτος πρωταγωνιστής για τους φιλοξενούμενους, Βάργκας, έκανε την μπαλιά στον Αλόνσο, ο οποίος βρήκε τον αμαρκάριστο Κουρμινόφσκι για το 1-3.

Με δέκα παίκτες, τέτοια εικόνα και ακόμη χειρότερο ηθικό, ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να διεκδικήσει το παραμικρό από το ματς και τα εναπομείναντα λεπτά έμοιαζαν με σταγόνα μαρτυρίου για τους ασπρόμαυρους που έπρεπε να συμβιβαστούν με την εφιαλτική ήττα από τους νεοφώτιστους. Εκείνοι ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς που έτρεξαν και πρέσαραν και για άλλο γκολ μέχρι τέλους...

Για τους Θεσσαλονικείς το αποψινό ματς ήταν μία ευκαιρία να βρεθούν στην κορυφή της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά οι γηπεδούχοι φρόντισαν να την πετάξουν στα σκουπίδια, με μία εμφάνιση που αν μη τι άλλο θέλει εξηγήσεις... Με αποδοκιμασίες έκλεισε το ματς της Τούμπας.

ΠΑΟΚ (Αλέσιο Λίσι): Τσιφτσής, Κένι, Μπάμπα, Μιχαηλίδης(46' Ελουστόντο), Κόστα, Γιάκιτς(74' Ούγκρεσιτς), Ζαφείρης, Πέλκας(63' Μοναστηρλής), Τάισον(74' Μπάνζα), Χατσίδης(46' Ζίβκοβιτς), Εντιαγέ

Καλαμάτα (Παναγιώτης Χριστοφιλέας): Βασίγιεβιτς, Ροντρίγκες(73' Μπακαγιόκο), Στρούγγης, Καλουτσικίδης, Αλόνσο, Ντιαρά(78' Kατάλντι), Πινέιρο, Χάμζα(84' Λιατσικούρας), Μορέιρα(84' Μιράντα), Βάργκας, Κουρμινόφσκι(84' Σίγκουρντσον)

Superbet: 1000 δώρα* χωρίς κατάθεση & 1 χρόνο δωρεάν συνδρομή Shopflix Max *Ισχύουν όροι

Πηγή: SDNA

ΠΑΟΚSuperLeagueειδήσεις τώραΚαλαμάταΕΘΝΟΣΠΟΡ