Αθλητισμός|04.06.2019 22:43

Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο ποδοσφαιριστής που μείωσε την Ισλαμοφοβία στο Λίβερπουλ!

Γιάννης Σκόκας

Προ διμήνου το περιοδικό «Time» είχε συμπεριλάβει τον Μοχάμεντ Σαλάχ στους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Εξ αυτών μόλις πέντε προέρχονταν από τον χώρο του αθλητισμού: ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ Λεμπρόν Τζέιμς, η Νοτιοαφρικανή δρομέας Κάστερ Σεμένια, ο θρύλος του γκολφ Τάιγκερ Γουντς, η Αμερικανίδα παίκτρια του ποδοσφαίρου Αλεξ Μόργκαν και ο Αιγύπτιος στράικερ της Λίβερπουλ, ο οποίος μάλιστα αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο στο εξώφυλλο του περιοδικού.

Ο διάσημος κωμικός Τζον Ολιβερ έγραψε μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο τού Time για τον πρώτο σκόρερ της Premier League την τελευταία διετία και εσχάτως πρωταθλητή Ευρώπης με τη Λίβερπουλ: «Ο Μο Σαλάχ είναι καλύτερος ως άνθρωπος από ότι είναι ως ποδοσφαιριστής. Και είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο».

Το πρωτοσέλιδο του TIME με τον Μοχάμεντ Σαλάχ

Λίγες εβδομάδες αργότερα η θετική επίδραση του Σαλάχ στην πλατιά ποδοσφαιρική μάζα (και όχι μόνο) επιβεβαιώθηκε και μέσω έρευνας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ισλαμοφοβία μειώθηκε στην πόλη του Λίβερπουλ κατά τη διετή παρουσία του Αιγύπτιου άσου στους «κόκκινους» του Μερσεσάιντ!

Σύμφωνα με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, από τον Ιούνιο του 2017 -όταν ο Σαλάχ πήρε μεταγραφή από τη Ρόμα στο Ανφιλντ Ρόουντ αντί 42 εκατ. ευρώ- τα εγκλήματα μίσους εις βάρος ισλαμιστών έχουν μειωθεί στο Λίβερπουλ κατά 18,9%! Κατά την ίδια περίοδο κανένα άλλο αδίκημα δεν έχει παρουσιάσει αντίστοιχα ποσοστά μείωσης.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός πως επί των ημερών του Σαλάχ, τα αντι-μουσουλμανικά tweets των οπαδών της Λίβερπουλ μειώθηκαν κατά το ήμισυ συγκριτικά με τους φίλους των άλλων μεγάλων συλλόγων της Premiership που παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεδομένου ότι το πρόσωπο του Σαλάχ είναι πολύ οικείο στην ομάδα και γενικά στις τάξεις των οπαδών, η παρουσία του στο Ανφιλντ έχει βοηθήσει για να γίνει πιο συμπαθής, στους ντόπιους, η μουσουλμανική κοινότητα.

ΛίβερπουλποδόσφαιροΜοχάμεντ Σαλάχισλαμοφοβία