Αθλητισμός|11.06.2019 00:14

Συγκλονίζει ο Ολλανδός Φερνάντο Ρίκσεν: «Το τελευταίο βράδυ μου» (vid)

Γιάννης Σκόκας

Η ζωή του Φερνάντο Ρίκσεν ουδέποτε ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Ακόμη και τις εποχές που έκανε αξιόλογη καριέρα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα με τη φανέλα της Φορτούνα Σιτάρντ, της Αλκμάαρ, κυρίως της Ρέιντζερς (με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα), ακόμη και της Ζενίτ Αγ. Περούπολης, έδινε μάχη με τον αλκοολισμό και με τους δαίμονές του.

Το πάθος του για το ποτό τον έφερε τουλάχιστον δύο φορές αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη έχοντας τρακάρει υπό την επήρεια αλκοόλ κι έχοντας καταδικαστεί (δις) και για διατάραξη της κοινής ειρήνης. Το 2006 εισήλθε σε κλινική αποτοξίνωσης, όπου βγήκε «καθαρός» και νικητής κάνοντας restart στην καριέρα και στη ζωή του, η οποία όμως του επιφύλαξε κι άλλες πολύ πιο δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τον Οκτώβριο του 2013, σε ηλικία 36 ετών, κι ενώ έγραφε τα τελευταία ποδοσφαιρικά του χιλιόμετρα με την Φορτούνα, ομάδα με την οποία αναδείχθηκε, διαγνώστηκε με μια σπάνια ασθένεια, την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS), μια νόσο που πλήττει το νευρικό σύστημα. Εκτοτε άρχισε ο δεύτερος προσωπικός του Γολγοθάς. Μια μάχη για να σταθεί όρθιος στα πόδια του, μια μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Εξι χρόνια μετά, ο 42χρονος πια Ρίκσεν, βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι νοσοκομείου δίχως καν να έχει τη δυνατότητα να μιλήσει. Επικοινωνεί μόνο μέσω ενός voice generator, ενός υπολογιστή που αναπαράγει με ήχο αυτά που θέλει να πει.

«Η τελευταία μου βραδιά»

Και το τελευταίο χρονικά μήνυμα που δημοσιοποίησε μέσω ενός βίντεο στον λογαριασμό του στο twitter συγκλονίζει καθώς, απ' το κρεβάτι του στο νοσοκομείο Σεντ Αντριου του Ερντρι, καλεί τους φίλους του (και όχι μόνο) σε μια ξεχωριστή φιλανθρωπική εκδήλωση κάνοντας λόγο για την τελευταία βραδιά του. «Γεια σας, στις 28 Ιουνίου διοργανώνω μια ξεχωριστή βραδιά. Απ' τη στιγμή που γίνεται πια πολύ δύσκολο για εμένα, αυτή θα είναι η τελευταία μου βραδιά. Ελάτε να κάνουμε τη νύχτα αξέχαστη. Ελπίζω να σας δω σύντομα».

Το γεγονός ότι μιλάει για το τελευταίο βράδυ του έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στους φίλους του αλλά και στους απλούς φιλάθλους, οι οποίοι εικάζουν ότι έχει πάρει την απόφαση να φύγει από τη ζωή...

Δείτε το βίντεο που πόσταρε ο Ρίκσεν:

T

Στο πλευρό του ο Κριστιάνο

Κατά το παρελθόν αρκετές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου βρέθηκαν στο πλευρό του Ρίκσεν θέλοντας να στηρίξουν τον αγώνα που δίνει. Μεταξύ τους ήταν και ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο CR7 (την εποχή που αγωνιζόταν στους Μαδριλένους) μαζί με τον πρόεδρο των Μερένχες, Φλορεντίνο Πέρες και τον μεγαλοατζέντη, Ζόρζε Μέντες, είχαν προσκαλέσει τον Ρίκσεν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

ποδόσφαιροΦερνάντο Ρίκσεν