Αθλητισμός|27.06.2019 17:37

Τζόζεφ Μπλερ: Από τον ΠΑΟΚ και τους Χάρλεμς στο ΝΒΑ (vid)

Θοδωρής Φελάνης

Ο Τζόζεφ Μπλερ, μέλος της ομάδας του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2000-01 ακολουθεί εδώ και χρόνια καριέρα προπονητή στην Αμερική, ενώ πρόσφατα, μετά την επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος της G -League ( αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ) με τους Ριο Γκράντε Βάλει Βάιπερς, κατάφερε  να ενταχθεί στο τεχνικό τιμ των Φιλαδέλφεια 76ers. Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ ακολουθεί καριέρα προπονητή στο ΝΒΑ καθώς είχε προηγηθεί και η περίπτωση του Σκοτ Σκάιλς.

Η συνεργασία με τον ΠΑΟΚ του Μπατατούδη

Ο Τζόζεφ Μπλερ πήγε στον Δικέφαλο του Βορρά ως επιλογή του Κώστα Φλεβαράκη προκειμένου να πλαισιώσει την τότε «ντριμ τιμ» που έχτιζαν  οι διοικούντες με την οικονομική υποστήριξη του Γιώργου Μπατατούδη. Οι επιλογές που έγιναν ήταν όλες  πρώτης γραμμής με τους Λιαδέλη, Κορωνιό, Σιγάλα, Κολντεμπέλα, Φρεντερίκ Βάις, να φορούν τα ασπρόμαυρα. Η χρονιά ξεκίνησε με όνειρα, ο ΠΑΟΚ ως ιδρυτικό μέλος της Euroleague, συμμετείχε στο πρώτο έτος λειτουργίας της και μάλιστα τον Οκτώβρη του 2000 επικράτησε εύκολα της Μπαρτσελόνα (με 11 πόντους του Μπλερ) στην Βαρκελώνη (58-67). Ομως οι υποσχέσεις του Μπατατούδη αποδείχθηκαν …λόγια του αέρα, ενώ το μπάτζετ του ΠΑΟΚ ήταν ουσιαστικά μια «φούσκα» που σταδιακά άρχισε να ξεφουσκώνει.

Όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν τότε τον Μπλερ μιλούν για ένα καταπληκτικό παιδί με πολλά ενδιαφέροντα και για ένα εξαιρετικό χαρακτήρα. Πριν από τον ΠΑΟΚ είχε αγωνιστεί στους θρυλικούς Χάρλεμς. «Εκεί αγάπησα ξανά το μπάσκετ. Μου έκανε πολύ καλό να ξέρω πως αυτή η ομάδα μπορούσε να αλλάξει την διάθεση των ανθρώπων», θα δηλώσει. Μάλιστα στους Χάρλεμς που τόσο αγάπησε, επέστρεψε και μετά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Ακολούθησαν συνεργασίες με τη Σκαβολίνι, την Ούλκερ, την Αρμάνι και τη Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης.

Μετά το τέλος της καριέρας του επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο όπου αγωνίσθηκε στην Αριζόνα, για να ακολουθήσει καριέρα προπονητή (ως ασίσταντ). Το 2015 εντάχθηκε (ως βοηθός) στο team των Ριο Γκράντε Βάλεϊ (θυγατρική των Χιούστον Ρόκετς), των οποίων πέρσι ανέλαβε ως head coach οδηγώντας την ομάδα του στην κορυφή της G-League.

Δείτε τον Τζόζεφ Μπλερ να αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ:

Ο Μπλερ ως προπονητής των Rio Grande Valley Vipers:

T

ΠΑΟΚμπάσκετΤζόζεφ ΜπλερΝΒΑ