Αθλητισμός|02.07.2019 09:52

Κολομβία: Ο μοιραίος Τεσίγιο και ο εφιάλτης του Αντρές Εσκομπάρ (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ο Νταρίο Εσκομπάρ έσερνε τα ταλαιπωρημένα πόδια του μέχρι το νεκροταφείο του Αγίου Πέτρου στο Μεντεγίν. Ηθελε να περάσει λίγη ώρα με τον γιο του Αντρές, τον οποίο έχασε σαν σήμερα (2/7) πριν από 25 χρόνια. Ηθελε να τον νιώσει κοντά του, έστω και αν ήξερε πως βρίσκονταν μακριά.

Νικημένος από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ο μπαμπάς Εσκομπάρ πήγε να συναντήσει τον γιο του το 2008. Για 14 χρόνια, κάθε μέρα που ξυπνούσε, τον βασάνιζαν χιλιάδες «γιατί».

Γιατί ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιός, σοφέρ και μπράβος μιας γνωστής μαφιόζικης οικογένειας, των αδελφών Γκαγιόν, τον πυροβόλησε εξ’ επαφής έξι φορές στο κεφάλι, έξω από ένα μπαρ και μετά από μια λεκτική αντιπαράθεση.

Γιατί όλο αυτό έγινε επειδή ο γιος του «τόλμησε» να σημειώσει ένα αυτογκόλ που στοίχισε στην Κολομβία τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Γιατί ο δολοφόνος του Αντρές, παρ’ ότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 43 ετών, έμεινε ελεύθερος στα έντεκα, λόγω «καλής διαγωγής» (;).

Το μοιραίο αυτογκόλ του Εσκομπάρ

Ο Γουίλιαμ Τεσίγιο ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν η χώρα του συγκλονίστηκε από την δολοφονία του 27χρονου σπουδαίου ποδοσφαιριστή ο οποίος, όπως και αυτός, αγωνίζονταν στην θέση του κεντρικού αμυντικού.

Στον προημιτελικό του Copa America με την Χιλή, όταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του δίσταζαν να πάρουν την ευθύνη, εκείνος ζήτησε από τον προπονητή Κάρλος Κεϊρόζ να τον αφήσει να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι στην ψυχοφθόρο διαδικασία.

Το έστειλε έξω και έγινε μοιραίος. Από εκείνη την στιγμή, τα μηνύματα στους λογαριασμούς του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και των μελών της οικογένειας του, πλημμύρισαν από απειλές. Αρκετοί ανεγκέφαλοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να του ευχηθούν να έχει παρόμοια τύχη με τον Εσκομπάρ.

Το χαμένο πέναλτι του Τεσίγιο

 

«Μόνο προσευχές»

Στο Μεντεγίν, μόνο την ημέρα της δολοφονίας του Εσκομπάρ, έγιναν άλλες 39. Στην Κολομβία, η ανθρώπινη ζωή έχει ελάχιστη αξία. Γι’ αυτό και κάθε απειλή, η οποία σε άλλα σημεία του πλανήτη θα φάνταζε έως και αστεία, αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα (και ανησυχία) από την οικογένεια του Τεσίγιο, ποδοσφαιριστή της μεξικανικής Λεόν.

«Απέναντι στις απειλές, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε και να σκεφτούμε ότι αυτό είναι απλώς ποδόσφαιρο, όπου μπορείς να νικήσεις και να χάσεις» εξήγησε ο συνονόματος πατέρας του Γουίλιαμ.

Η σύζυγος του 29χρονου ποδοσφαιριστή, Ντανιέλα Μεχία, ζήτησε από τον Θεό να φέρει την ειρήνη στις καρδιές όσων απειλούν τον άνδρα και την οικογένειά της. Ξέρει, όμως, ότι μιλάει σε ώτα μη ακουόντων.

Αν ζούσε, άλλωστε, ο Νταρίο Εσκομπάρ θα μπορούσε να της το επιβεβαιώσει, αφηγούμενος την τραγική ιστορία ενός παιδιού που ήταν στην κορυφή του κόσμου, ετοιμάζονταν να παντρευτεί την γυναίκα που αγαπούσε και πλήρωσε τα στοιχήματα που κάποιοι ισχυροί έχασαν, απλά και μόνο επειδή έβαλε λάθος το πόδι του για να διώξει την μπάλα…

ποδόσφαιροΑντρές ΕσκομπάρCopa AmericaΕθνική Κολομβίας