Αθλητισμός|03.07.2019 12:33

Σκάνδαλο κατασκόπων μεταξύ Αγγλίας και ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών

Newsroom

Η ομάδα των ΗΠΑ είναι η πρώτη ομάδα που πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Μουντιάλ γυναικών που γίνεται στη Γαλλία και θα περιμένει την αναμέτρηση μεταξύ της Ολλανδίας και της Σουηδίας για να μάθει τον αντίπαλο της στον τελικό της Κυριακής (7/7).

Ο ημιτελικός έγινε το βράδυ της Τρίτης (2/7) και οι Αμερικανίδες νίκησαν την Αγγλία με 2-1 με γκολ που σημειώθηκαν στο πρώτο 45λεπτο. Οι ΗΠΑ προηγήθηκαν στο 10' με κεφαλιά της Πρες, η Αγγλία ισοφάρισε στο 19' με πλασέ στην κίνηση από την Γουάιτ και το νικητήριο τέρμα σημείωσε η Αλεξ Μόργκαν στο 31'. Η Αγγλία έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει αλλά η Νέιχερ απέκρουσε πέναλτι της Χούγκτον στο 84'.

«Spygate» και «Hotelgate»

Ακόμα όμως και μετά τον ημιτελικό όλοι ασχολούνται με το σκάνδαλο κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε την παραμονή του ημιτελικού στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η ομάδα της Αγγλίας. Μάλιστα σύσσωμος ο αγγλικός Τύπος κάνει αναφορά για «Spygate» και «Hotelgate». Στελέχη της ομάδας των ΗΠΑ προσποιούμενοι πως είναι πελάτες περιπλανήθηκαν στους χώρους των δωματίων των αθλητριών της Αγγλίας και μάλιστα την ώρα που ομάδα του Φιλ Νέβιλ έκανε προπόνηση.  

Δεν είχαν διακριτικά

Οι Αμερικανίδες δεν φορούσαν στολές ή ρούχα με διακριτικά και αποχώρησαν όταν έγιναν αντιληπτές από την ασφάλεια του ξενοδοχείου Fourvière που βρίσκεται στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Λυών. Το θέμα πήρε διαστάσεις, η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου κατήγγειλε το γεγονός στην παγκόσμια ομοσπονδία αλλά και στην οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ και απείλησε να μην κατέβει στον ημιτελικό.

«Ψάχναμε ξενοδοχείο για τον τελικό»

Από την πλευρά της η διευθύντρια της αποστολής των ΗΠΑ Τζιλ Έλις παραδέχτηκε πως οι συνεργάτες της βρέθηκαν στο ξενοδοχείο αλλά δεν δέχτηκε την κατηγορία της κατασκοπείας και έδωσε την δική της εξήγηση: «Επειδή ήμασταν σίγουροι πως θα προκριθούμε στον τελικό, θέλαμε να δούμε τους χώρους του ξενοδοχείου Fourvière για να μετακομίσουμε ενόψει του τελικού. Αυτά που λένε περί κατασκοπείας είναι αβάσιμες κατηγορίες. Επρεπε να προγραμματίσουμε το μέλλον της ομάδας μας για την διαμονή της».

«Ποτέ δεν θα το έκανε ένας Άγγλος»

Οι δηλώσεις της Τζιλ Έλις έριξαν λάδι στη φωτιά και ο προπονητής της Αγγλίας Φιλ Νέβιλ εξοργισμένος με τους Αμερικανούς είπε: «Αυτά δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε ένα Μουντιάλ και ειδικά από εκπροσώπους ομάδας που διεκδικεί τον τίτλο. Ποτέ δεν έκανε ένας Αγγλος κάτι τέτοιο. Μου είναι αδιανόητο πως η κυρία Ελις που έχει περάσει μία ζωή μέσα στα γήπεδα δεν καταλαβαίνει το λάθος της. Αυτό σημαίνει πως εκτός από αλαζόνας αγνοεί και βασικούς κανόνες σεβασμού».

«Ηθελαν να προκαλέσουν αναστάτωση»

Επίθεση στους Αμερικανούς έκανε και ο αντιπρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας: «Το ξενοδοχείο Fourvière είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και δεν χρειάζεται να το γνωρίσει κανείς από κοντά. Αφού οι Αμερικανοί ήταν σίγουροι για την πρόκριση τους για τον τελικό και αφού είναι τόσο προνοητικοί γιατί δεν τα έχουν προγραμματίσει αυτά πολλούς μήνες νωρίτερα; Η κίνηση των Αμερικανών είναι αντιδεοντολογική και προσβλητική με σκοπό να πιέσουν ψυχολογικά τις παίκτριες της Αγγλίας και να προκαλέσουν αναστάτωση».

ποδόσφαιροΕθνική ομάδα ΗΠΑκατασκοπείαΕθνική Αγγλίαςγυναικείο ποδόσφαιροΠαγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών