Αθλητισμός|05.07.2019 11:12

Παναθηναϊκός: Ο «αυστηρός» Γιώργος Δώνης και η νέα επαφή για Ζαχίντ

Κώστας Γουλής

«Σκληρός» ως το κόκκαλο δεν υπήρξε ποτέ στην 17ετή προπονητική του καριέρα. Σπάνια φώναζε στις προπονήσεις, ακόμη πιο σπάνια τα «έχωνε» επί προσωπικού σε παίκτες του. Γενικά ο Γιώργος Δώνης, είχε (κι έχει) έναν δικό του τρόπο προσέγγισης της προπονητικής καθημερινότητας, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως -ενδο-αποδυτηριακά- τα άφηνε όλα στην… τύχη τους.

Φέτος, ο Δώνης αποφάσισε να το πάει λίγο πιο μπροστά, δημιουργώντας ένα πιο «αυστηρό» μοντέλο προπόνησης. Φάνηκε μεμιάς απ’ την «πρώτη» στο «Γ. Καλαφάτης» την Τετάρτη (3/7). Εκκίνηση ακριβώς στις 7 μ.μ., μιάμιση ώρα (πολύ) δυνατό πρόγραμμα, τσίτα τα… γκάζια, «μηδέν» χαλαρότητα, πρωινές προπονήσεις στις 8.30 π.μ.! Σαν να μην επρόκειτο για την πρώτη προπόνηση της χρονιάς, αλλά για την… 101η! Σαν απόλυτη εφαρμογή του «τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα». Και δεν έχει να κάνει με θέμα «πειθαρχίας».

Ο Παναθηναϊκός άλλωστε, δεν είχε πέρσι «ζητήματα» στο συγκεκριμένο κομμάτι. Απλώς ο Δώνης θεωρεί πως για να κάνει πλέον η ομάδα (και κατ’ επέκταση όλος ο «οργανισμός» του Παναθηναϊκού) βήματα προς τα εμπρός, οφείλει να προχωρήσει με μία πολύ πιο πειθαρχημένη κι αυστηρή στρατηγική στην καθημερινότητά της. Και να αποδείξουν όλοι, πως είναι έτοιμοι να περάσουν στο επόμενο επίπεδο «ωρίμανσής» τους.

Ειδικά απ’ τη στιγμή που οι περσινοί «μικροί» (Μπουζούκης, Μαυρομμάτης, Θεοχάρης, Εμμανουηλίδης), έχουν «ζυμωθεί» στην πρώτη ομάδα και οι φετινοί «πιτσιρικάδες» (Αθανασακόπουλος, Σκεντεράι, Τζαβίδας, Ζαγαρίτης, Σερπέζης, Βαγιαννίδης) έχουν ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου με τον οποίο δουλεύει ο Δώνης, όντες μαζί του στις προπονήσεις των «μεγάλων», από τον περασμένο Μάρτιο.

Το «παράθυρο» για Ζαχίντ

Από εκεί και πέρα, μετά το περσινό μεγάλο «φροντιστήριο» και την καθημερινή δουλειά σε όλα τα συστήματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο 49χρονος τεχνικός σκοπεύει να σταθεροποιήσει φέτος ως «βάση» της ομάδας, την τετράδα στην άμυνα και ως κεντρικά συστήματα το 4-3-3 και το (παραπλήσιο) 4-2-3-1. Με αυτά σκοπεύει να δουλέψει κυρίως στην προετοιμασία (έχοντας ως μπακ-απ τους σχηματισμούς με τριάδα στα μετόπισθεν) και δεν είναι τυχαίο πως όλες οι μεταγραφικές αναζητήσεις του Παναθηναϊκού, «πατούν» στα συγκεκριμένα συστήματα.

Ο Γκαγιάς Ζαχίντ π.χ. είναι για τον Δώνη η καλύτερη δυνατή επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο σημερινός (περιορισμένων δυνατοτήτων) Παναθηναϊκός για τον εσωτερικό χαφ στο 4-3-3 και για τον επιτελικό πίσω απ’ τον φορ. Οι δε επαφές του Νταμπίζα με τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ τις τελευταίες 48 ώρες, άνοιξαν ακόμη περισσότερο το… παράθυρο για να προχωρήσει εντέλει ο δανεισμός του μέχρι την Κυριακή (7/7).

Γενικά, η κατεύθυνση και η επιθυμία του Δώνη, είναι όσοι παίκτες αποκτηθούν το εφετινό καλοκαίρι να μπορούν να καλύψουν καλά περισσότερες από μία θέσεις. Τα παραδείγματα, πλην το προαναφερόμενο με τον Ζαχίντ, είναι πάρα πολλά ως τώρα. Ο Κάλουμ Ρόμπερτς π.χ. αποδίδει το ίδιο καλά τόσο στα «φτερά» της επίθεσης, όσο και πίσω απ’ τον φορ. Ο Έρικ Σάμπο (τελευταίο όνομα που «διέρρευσε») μπορεί να καλύψει εξίσου αποτελεσματικά το «6» και το «8» στο 4-3-3, αλλά και τη μία θέση στον άξονα, στο 4-2-3-1. Και με αυτή ακριβώς τη λογική θα γίνουν όλες οι εφετινές, «πράσινες» μεταγραφικές κινήσεις...

Γκίας ΖαχίντΓιώργος ΔώνηςΠαναθηναϊκόςποδόσφαιροSuperLeague