Αθλητισμός|21.07.2019 05:28

Ευρώπη: Ο μαγικός, σκληρός κόσμος των προκριματικών (vids+pics)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Τόσο κοντά, τόσο μακριά… Λίγες ημέρες προτού φύγει ο Ιούλιος, τα Κύπελλα Ευρώπης (Champions League και Europa League) μπαίνουν για τα καλά στην ελληνική καθημερινότητα, ελέω των υποχρεώσεων Ολυμπιακού, Ατρόμητου και Αρη (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα μπουν στον χορό από τον Αύγουστο).

Διαδικασία που, στο (πλούσιο) παρελθόν της, έχει προσφέρει πολλές χαρές, περισσότερες λύπες και σωρεία ιδιαίτερων καταστάσεων, που περιλαμβάνουν αποχωρήσεις, ενστάσεις, τιμωρίες, απειλές, προπηλακισμούς, ακόμα και θανάτους.

Είναι δεδομένο ότι τα προκριματικά των Κυπέλλων Ευρώπης δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν. Από την μια, καθορίζουν την υπόλοιπη σεζόν των ομάδων και, από την άλλη, αφήνουν εικόνες που δεν φεύγουν εύκολα από τη μνήμη…

Τα «όχι» του Ολυμπιακού

Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έλαβε χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1959, κόντρα στην Μίλαν (2-2) στο παλιό «Καραϊσκάκης».

Οι «Ερυθρόλευκοι», όμως, είχαν συμπεριληφθεί από την UEFA στις ομάδες που συμμετείχαν στην διοργάνωση και της προηγούμενης σεζόν, χωρίς όμως να αγωνιστούν. Ο λόγος; Η κλήρωση του προκριματικού γύρου είχε… κέφια και έφερε την Μπεσίκτας στον δρόμο του Ολυμπιακού.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας ήταν τότε πολύ πιο «καυτές» σε σχέση με το σήμερα και ο τουρκικός σύλλογος, με διάβημα προς την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ζήτησε οι αγώνες να διεξαχθούν σε ουδέτερο έδαφος.

Η UEFA συναίνεσε και, μάλιστα, προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα των δύο ομάδων, ώστε να δώσουν τα παιχνίδια στο Βελιγράδι και το γήπεδο της Παρτίζαν. Ο Ολυμπιακός, αφού αρχικά ήταν (σχετικά) θετικός, εντέλει θεώρησε ότι κάτι τέτοιο αντιτίθονταν στο πνεύμα της διοργάνωσης και απέσυρε την συμμετοχή του από το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η Μπεσίκτας «προκρίθηκε» άνευ αγώνων, για να αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από διοργάνωση και την σεζόν 1962-63, όταν κληρώθηκε στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Χιμπέρνιανς από την Μάλτα.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων δεν εξυπηρετούσαν τους «Ερυθρόλευκους» ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν εγκαίρως το ρόστερ τους. Αντιπρότειναν άλλες ημερομηνίες, η UEFA δεν τις δέχθηκε και ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην αγωνιστεί. Στον πρώτο γύρο, η Χιμπέρνιανς αποκλείστηκε με δύο ήττες από την μετέπειτα φιναλίστ Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η ένσταση έπεσε στο κενό

Ο Μπρούνο Μόρα υπήρξε ένας εξαιρετικός Ιταλός δεξιός εξτρέμ που έκανε καριέρα στην Μίλαν και «έφυγε» από την ζωή μόλις στα 49 του χρόνια, εξαιτίας όγκου στο στομάχι. Προτού αγωνιστεί στους «Ροσονέρι», έπαιξε για δύο χρόνια στην Γιουβέντους, αντιμετωπίζοντας τον Παναθηναϊκό στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την σεζόν 1961-62.

Μετά τον πρώτο αγώνα (1-1 στην Αθήνα), οι «Πράσινοι» έκαναν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Μόρα, ο οποίος δεν φαίνονταν δηλωμένος στο φύλλο αγώνα. Το «Τριφύλλι» ζητούσε να κατακυρωθεί υπέρ του το ματς με σκορ 3-0 στα χαρτιά, κάτι που θεωρούσαν πιθανό να γίνει και οι εφημερίδες της εποχής. Ο ιταλικός σύλλογος υποστήριξε ότι επρόκειτο για παράλειψη της UEFA και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δικαίωσε την Γιούβε, σαφώς πιο ισχυρή στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο, σε σχέση με τον Παναθηναϊκό.

Το φαξ του Λουκά

Παραμονές του πρώτου αγώνα του ΠΑΟΚ με την Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, τον Αύγουστο του 2004. Ο προπονητής των Ισραηλινών, Νιρ Κλίνγκερ, ρωτάει εναγωνίως Ελληνα δημοσιογράφο αν θα αγωνιστεί ο Λιάσος Λουκά.

Λίγες ώρες αργότερα, στο παιχνίδι της Τούμπας που ο «Δικέφαλος» έχασε με 2-1, ο Αγγελος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε ως αλλαγή τον Κύπριο μέσο, ο οποίος δεν έμελλε να στεριώσει στην Ελλάδα.

Η Μακάμπι, προφανώς, είχε εντοπίσει ότι ο Λουκά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, αφού το 2000 είχε αποβληθεί σε αγώνα της Νέας Σαλαμίνας με την Αούστρια Σάλτσμπουργκ στο Κύπελλο Ιντερτότο.

Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια, όμως, είχε διαφύγει από τους τότε παράγοντες του ΠΑΟΚ. Η ελληνική ομάδα έχασε το παιχνίδια στα χαρτιά με 3-0 και η πρώτη απόπειρα εισόδου στους ομίλους του Champions League δεν είχε την προσδοκώμενη κατάληξη.

Ο ΠΑΟΚ «σταύρωσε» στον τότε υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος, Διονύση Γιαννόπουλο ο οποίος υποστήριξε ότι, ακόμα και λίγες ώρες προτού βγει η αποστολή για τον αγώνα, η γραμματεία του συλλόγου δεν τον ενημέρωσε για κάποιο φαξ από την UEFA με το ποινολόγιο των παικτών που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής λόγω τιμωρίας. Μύλος…

«Θα γυρίσετε κολυμπώντας»

Ο Σωκράτης Κόκκαλης έμεινε στην ιστορία, μεταξύ άλλων, και για τις ατάκες του. Είτε σε δημόσιες εμφανίσεις, είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Σε μια από αυτές τις κουβέντες, ανάμεσα στα δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Ανόρθωση για τα προκριματικά του Champions League, το καλοκαίρι του 1998, μια φράση εξακολουθεί να… δονεί τους τοίχους του προπονητικού κέντρου στου Ρέντη.

«Αν δεν νικήσετε, θα γυρίσετε κολυμπώντας» φέρεται να είπε στους ποδοσφαιριστές του Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι οποίοι στο πρώτο παιχνίδι είχαν νικήσει με πολλές δυσκολίες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (2-1). Η απειλή έπιασε τόπο, πάντως, αφού οι «Ερυθρόλευκοι» νίκησαν 4-2 επί κυπριακού εδάφους και εξασφάλισαν την παρουσία τους στην φάση ομίλων της διοργάνωσης, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και τα προημιτελικά.

Ο Πουέρτα και οι φωτιές

Παραδοσιακά, οι αγώνες των προκριματικών γύρων διεξάγονται Αύγουστο, αφού στο τέλος του μήνα λαμβάνει χώρα η κλήρωση των ομίλων. Το 2007, όμως, έγινε μια (απαραίτητη) εξαίρεση, η οποία αφορούσε και ελληνική ομάδα.

ΑΕΚ και Σεβίλλη, αντιμέτωπες στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, έδωσαν την ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου (1-4) στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος, τραγικός.

Την ημέρα που επρόκειτο να διεξαχθεί κανονικά το ματς (28 Αυγούστου), ο Αντόνιο Πουέρτα, ο οποίος είχε καταρρεύσει τρεις ημέρες νωρίτερα σε αγώνα πρωταθλήματος με την Χετάφε, άφηνε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Σεβίλλης.

Ο θάνατος – σοκ του νεαρού εξτρέμ, μόλις στα 22 του χρόνια λόγω καρδιακού προβλήματος, βρήκε τους συμπαίκτες του στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Η ισπανική ομάδα επέστρεψε εσπευσμένα στην βάση της για την κηδεία του Πουέρτα και η UEFA, ορθά πράττοντας, ανέλαβε για μια εβδομάδα το παιχνίδι.

Τις ίδιες ημέρες, όμως, η Ελλάδα βίωνε ένα πρωτοφανές δράμα, με τις πυρκαγιές στην Ηλεία να έχουν ως τραγικό απολογισμό 37 νεκρούς και 450 χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένα.

«Είναι οξύμωρο να βρισκόμαστε εδώ και να μιλάμε για ποδόσφαιρο, την ώρα που οι συμπατριώτες μας παλεύουν με νύχια και με δόντια για τις ζωές και για το βιός τους» έλεγε, με δάκρυα στα μάτια, ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Η UEFA ανέβαλε το παιχνίδι λόγω του θανάτου του Πουέρτα αλλά, προτού έρθουν τα μαύρα μαντάτα από την Ανδαλουσία, δεν είχε εξετάσει να το κάνει λόγω της τραγωδίας στην Ηλεία. Το σόου, άλλωστε, έπρεπε να συνεχιστεί…

Το χαστούκι στον Σέρχιο

Το 2011, ο Ολυμπιακός Βόλου ξεπέρασε δύο προκριματικούς γύρους στο Europa League, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στον τελευταίο προκριματικό με την Παρί Σεν Ζερμέν, αφού στο μεταξύ υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία και τιμωρήθηκε με πενταετή αποκλεισμό από την UEFA, λόγω εμπλοκής σε υπόθεση με «στημένα» παιχνίδια.

Δύο χρόνια αργότερα, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε άνευ αγώνων στα πλέι οφ του Champions League, επειδή η ουκρανική Μέταλιστ Χάρκιβ τιμωρήθηκε από την UEFA, επίσης για παλαιότερη υπόθεση με «στημένους» αγώνες.

Το 2015, ο αποκλεισμός – σοκ του Παναθηναϊκού από την Καμπάλα (Αζερμπαϊτζάν) στα πλέι οφ του Europa League, εξόργισε τους φίλους του «Τριφυλλιού». Περίπου 25 εξ’ αυτών εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του «Απόστολος Νικολαΐδης» και προπηλάκισαν τους Ισπανούς Σέρχιο Σάντσεθ και Νάνο, με τον πρώτο να δέχεται ένα δυνατό χαστούκι.

Δύο χρόνια αργότερα, λίγο έλειψε να δημιουργηθεί… διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράν, όταν ο Πανιώνιος χρησιμοποίησε Εχσάν Χατζισαφί και Σοζέι Μασούντ σε αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Europa League, ενώ το Ιράν δεν αναγνωρίζει ως κράτος το Ισραήλ. Αραγε τι να μας επιφυλάσσουν φέτος τα προκριματικά των Κυπέλλων Ευρώπης;

Europa LeagueποδόσφαιροΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακόςΠΑΟΚΑΕΚChampions League