Αθλητισμός|23.07.2019 00:12

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 τον Αγιαξ σε φιλικό στο Αμστερνταμ (vid)

Κώστας Γουλής

Οι… αναμνήσεις ξαναγύρισαν! Και με τρόπο άκρως εντυπωσιακό! Κάτι παραπάνω από 23 χρόνια, μετά τον περήφανο θρίαμβο του Παναθηναϊκού επί του Άγιαξ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ για τα ημιτελικά του Champions League, το «τριφύλλι» επέστρεψε στο ίδιο γήπεδο και νίκησε ξανά τον «Αίαντα» (και προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό του εφετινού Champions League) με 2-1. Μόλις στο τρίτο φιλικό της προετοιμασίας του στις Κάτω Χώρες!

Σαν να το είχαν… προαίσθημα οι «πράσινοι», πως θα γινόταν το repeat όταν πριν τον αγώνα, ανέβασαν ένα επικό tweet που έγραφε: «8.510 ημέρες μετά το θρίαμβο του Παναθηναϊκού στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ επί του Άγιαξ, το Τριφύλλι επιστρέφει για φιλικό αγώνα με τον Αίαντα».

Κριστόφ... Μακέντα

Αυτή τη φορά δεν ήταν η κούρσα του Γιώργου Δώνη και το πλασέ του Βαζέχα. Ήταν οι δύο «Χάτζη» (Χατζηγιοβάνης-Χατζηθεοδωρίδης) που… τάισαν τον σημερινό «Mr. 9» του Παναθηναϊκού, «Κίκο» Μακέντα, ο οποίος δεν… συγχώρεσε τις ολιγωρίες της άμυνας του Άγιαξ. Κι αν μη τι άλλο τα «θέματα» που είχε ο Άγιαξ από τους «πράσινους», έδωσαν πολύ… τροφή για «μελέτη» και στον συνεργάτη του Αμπέλ Φερέιρα, Τιάγκο Μαγκαλιάες που βρέθηκε στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου του Άμστερνταμ, για να κατασκοπεύσει τον μεγάλο αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα, ακριβώς με την ίδια… συνταγή που χρησιμοποίησε κόντρα στη Φέγενορντ. Ίδια ενδεκάδα, τακτική πειθαρχεία, κοντά οι γραμμές, αλληλοκαλύψεις και γρήγορες (και συνάμα «στοχευμένες») μεταβάσεις, για να πιάσει ανοργάνωτη την άμυνα του Άγιαξ, που ειδικά στα μετόπισθεν, είχε αρκετά νέα πρόσωπα.

Και η εκκίνησή του ήταν αντίστοιχη. Σχεδόν… copy-paste θα έλεγε κανείς με αυτή στο «Ντε Κάιπ», αφού στην πρώτη κιόλας ευκαιρία του το «τριφύλλι» βρήκε δίκτυα. Μετά από ωραία ατομική ενέργεια και κουβάλημα της μπάλας από τον Χατζηγιοβάνη για περισσότερα από 25 μέτρα, ο Μυτιληνιός εξτρέμ έβγαλε χαμηλή σέντρα προς τον Μακέντα, ο οποίος δεν… αστόχησε και με ωραία καρφωτή κεφαλιά έκανε το 0-1, νικώντας τον Μπρούνο Βαρέλα.

Ηταν συγκεντρωμένος

Ο Άγιαξ άρχισε να παίρνει σταδιακά τα ηνία του αγώνα, όμως είναι αλήθεια πως στο πρώτο μέρος, δεν βρήκε χώρους. Στο 14’ από ασταθές διώξιμο του Γιόχανσον, ο Ντε Μπεκ έβγαλε στον Μάριν, ο Ρουμάνος σούταρε αναγκάζοντας τον Διούδη σε ωραία απόκρουση και στην επαναφορά ο Ντε Μπεκ πλάσαρε άουτ.

Οι Ολλανδοί συνέχισαν να παίζουν κυρίως από τα αριστερά και στο 25’ έφτασαν στην ισοφάριση, όταν από λάθος υπολογισμό του Χατζηθεοδωρίδη, ο Ντεστ του έκλεψε τη μπάλα, την «έσπασε» στον Ντε Μπεκ κι ο τελευταίος πλάσαρε ωραία στη γωνία κάνοντας το 1-1. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή του Άγιαξ στα πρώτα 45 λεπτά, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει πολύ υψηλό βαθμό συγκέντρωσης.

Τον «χτύπησε» ξανά

Στο β’ ημίχρονο οι «πράσινοι» μπήκαν με ακριβώς το ίδιο πνεύμα και στην πρώτη «στιγμή» τους «χτύπησαν» και πάλι την ευάλωτη άμυνα του «Αίαντα», ξανά με τον «Κίκο» Μακέντα που επιβεβαίωσε πως είναι… on fire. Από φάουλ του Χατζηθεοδωρίδη, ο Ινσούα επιχείρησε να κάνει την προβολή με τη μπάλα να καταλήγει στον Ιταλό επιθετικό που δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-2!

Στο 62’ ο Κότσαρης αντέδρασε πολύ καλά στην κεφαλιά του Μάριν, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η επέμβασή του στο πολύ δυνατό σουτ του Φαν Ντε Μπεκ στο 80’. Στο 87’ το ωραίο σουτ του Γκράβενμπεργκ έφυγε ελάχιστα άουτ, στην τελευταία καλή στιγμή του «Αίαντα» στο παιχνίδι, με την άμυνα του «τριφυλλιού» να κρατάει ως το φινάλε το προβάδισμα και τη σπουδαία φιλική νίκη επί των πρωταθλητών Ολλανδίας.

ΑΓΙΑΞ (4-3-3): Βαρέλα - Φέλτμαν, Σουρς, Μπλιντ, Ντεστ - Φαν Ντε Μπεκ (87’ Γιένσεν), Μάριν (72’ Γκράβενμπεργκ), Αϊτινχ (56’ Μαρτίνες) – Ντόλμπεργκ (83’ Ντα Σίλβα), Τάντιτς, Πρόμες (84’ Τραορέ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (4-3-3): Διούδης (46’ Κότσαρης) – Γιόχανσον (75’ Αποστολάκης), Κολοβέτσιος (84’ Θεοχάρης), Πούγγουρας (91’ Σερπέζης), Ινσούα (84’ Ζαγαρίτης) – Κουρμπέλης (78’ Αλεξανδρόπουλος), Χρ. Δώνης (91’ Καμπετσής), Μπουζούκης (78’ Εμμανουηλίδης) - Χατζηθεοδωρίδης (64’ Βέργος), Χατζηγιοβάνης (72’ Μαυρομμάτης), Μακέντα (62’ Κολοβός).

Δείτε τα highlights του αγώνα:

SuperLeagueΑγιαξΦεντερίκο ΜακένταποδόσφαιροΠαναθηναϊκόςφιλικό