Αθλητισμός|26.07.2019 16:18

Οταν οι φίλαθλοι όρθωσαν «στοπ» σε μεταγραφή

Αλέξανδρος Λοθάνο

Υπάρχει μια φράση του Φάμπιο Κοεντράο στο μουσείο της Πόρτο. Μια φράση που είπε πρώτος ο άλλοτε ακραίος μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης (και μεταγραφικός στόχος του ΠΑΟΚ), αλλά χρησιμοποίησε και ο πρώην προπονητής των «Δράκων», Αντρέ Βίλας Μπόας, γι' αυτό και μπήκε στο μουσείο.

«Να υπερασπιζόμαστε την τιμή μας μέχρι θανάτου» είχε πει ο Κοεντράο, την μεταγραφή του οποίου στην Πόρτο «ακύρωσε» επί της ουσίας ο κόσμος της ομάδας. Δεν είναι, βεβαίως, ο πρώτος που δεν πήγε σε μια ομάδα επειδή ο τελευταίος λόγος ανήκε στον κόσμο, ο οποίος λειτούργησε εν προκειμένω, όχι ως «δωδέκατος παίκτης», αλλά ως «υπεράνω του προέδρου».

Οι ελληνικές περιπτώσεις

Τον Ιούλιο του 1966, ο Γιώργος Κούδας κατέβηκε στον Πειραιά για να υπογράψει στον Ολυμπιακό. Η διαφαινόμενη αποχώρησή του ξεσήκωσε τον κόσμο του ΠΑΟΚ και, υπό την ασφυκτική του πίεση, αλλά και επειδή ο ίδιος δεν ήθελε να δει τον «Μέγα Αλέξανδρο» ντυμένο στα ερυθρόλευκα, ο ιστορικός ηγέτης του Δικεφάλου, Γιώργος Παντελάκης, έθεσε βέτο στην μετακίνηση.

Ο κόσμος της ΑΕΚ παρενέβη αποφασιστικά για να μην γίνει η (κλεισμένη) μεταγραφή του Ντέμη Νικολαϊδη στην Αντερλεχτ (εντέλει, στο Βέλγιο πήγε ο Χρήστος Κωστής), ενώ οι φίλοι του Ολυμπιακού ακύρωσαν τις συμφωνίες του συλλόγου με τους άλλοτε παίκτες του Παναθηναϊκού, Αγγελο Μπασινά και Λουκά Βύντρα.

Τέσσερις μέρες

Ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού, Αντονί Μουνιέ, συμφώνησε τον Ιανουάριο του 2012 να πάει ως δανεικός από την Μπολόνια στην Σεντ Ετιέν. Οι φίλαθλοι των «Στεφανουά», όμως, δεν είχαν ξεχάσει τα απαξιωτικά του σχόλια εις βάρος της ομάδας τους ως παίκτης της Νις και έθεσαν βέτο. Ο Μουνιέ, παρ' ότι παρουσιάστηκε από την Σεντ Ετιέν και ζήτησε συγνώμη, έφυγε άπραγος μετά από τέσσερις μέρες.

Ο Σέρβος εξτρέμ Αλεκσάνταρ Κάται, με θητεία σε Ολυμπιακό, ΟΦΗ και Πλατανιά, δεν φόρεσε ποτέ την φανέλα της Παρτίζαν, οι φίλοι της οποίας ανάρτησαν ακόμα και πανό εναντίον του, επειδή... τόλμησε να παίξει στον αιώνιο αντίπαλο, Ερυθρό Αστέρα.

Ο Ουκρανός επιθετικός Ρόμαν Ζοζούλια είδε τον δανεισμό του από την Μπέτις στην Ράγιο Βαγιεκάνο να χαλάει εξαιτίας μιας φωτογραφίας του που ερμηνεύτηκε ως στήριξη της ακροδεξιάς, από τους αριστερούς φίλους της μαδριλένικης ομάδας.

Ο Ρώσος μέσος με κογκολέζικες ρίζες, Ερβινγκ Μποτάκα – Γιομπόμα, υπέγραψε συμβόλαιο με την Τορπέντο Μόσχας, το οποίο ακυρώθηκε λίγες ώρες αργότερα. Ο λόγος; Ρατσιστές οπαδοί έστειλαν επιστολή στον σύλλογο στην οποία ανέφεραν, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι «το μαύρο χρώμα μπορεί να υπάρχει στην εμφάνισή της ομάδας, αλλά στην εξέδρα είμαστε όλοι λευκοί»...

ποδόσφαιρομεταγραφέςΦάμπιο ΚοεντράοΝτέμης ΝικολαΐδηςΆγγελος Μπασινάς