Αθλητισμός|29.07.2019 13:39

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Η άνιση μονομαχία για τη ζωή του «Κάιζερ»

Αλέξανδρος Λοθάνο

Οπως ένας απόμαχος στρατιωτικός έχει δεκάδες ιστορίες πολέμου να αφηγηθεί, έτσι και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ θα μπορούσε να μιλάει με τις ώρες στα εγγόνια του για τα κατορθώματά του.

Για την μυθική καριέρα του ως ένας αμυντικός μπροστά από την εποχή του σε Μπάγερν Μονάχου και Εθνική Γερμανίας, η οποία του χάρισε το προσωνύμιο «Κάιζερ» (αυτοκράτορας). Γιατί ήταν τέτοιος μέσα στο γήπεδο, αλλά και επειδή το μικρό του όνομα παραπέμπει στους Αυστριακούς αυτοκράτορες.

Για τις αμέτρητες ατομικές διακρίσεις, παρά την (αδικημένη) θέση του μέσα στο γήπεδο. Για τα Μουντιάλ που κατέκτησε τόσο ως παίκτης (1974), όσο και ως προπονητής (1994). Ο μοναδικός που τα έχει καταφέρει με τις δύο ιδιότητες, μαζί με τον Βραζιλιάνο Μάριο Ζαγκάλο και τον Γάλλο Ντιντιέ Ντεσάν.

Αλλά και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, το οποίο εξασφάλισε για λογαριασμό της Γερμανίας και μέσω του οποίου έδωσε νέα ώθηση – εκτόξευση στο ποδόσφαιρό της. Ο Φραντς θα μπορούσε να αφηγείται για... μέρες, αλλά πλέον δεν μπορεί.

Εχει προβλήματα κρίσης και μνήμης, δεν βλέπει καλά από το ένα μάτι και, στα 73 του χρόνια, μένει μακριά από οποιοδήποτε στρες, αφού θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την ζωή του, μετά τις δύο εγχειρήσεις καρδιάς στις οποίες έχει υποβληθεί.

Η μοναδική σκιά

Η (εύθραυστη) κατάσταση της υγείας του Μπεκενμπάουερ δεν εμφανίστηκε τυχαία τώρα στο προσκήνιο. Οι ελβετικές αρχές ερευνούν την διαδικασία ανάθεσης του Μουντιάλ του 2006 στην Γερμανία, με τον θρύλο του ποδοσφαίρου της χώρας να βρίσκεται στο επίκεντρο, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Οι Ελβετοί ερευνούν πρωτίστως την κατάθεση 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την γερμανική ομοσπονδία, μέσω της FIFA, σε λογαριασμό του πρώην αφεντικού της Adidas, Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφούς (δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή), πριν από 15 χρόνια.

Η ομοσπονδία υποστήριζε ότι επρόκειτο για συνδρομή στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Μουντιάλ, το οποίο εσχάτως δεν υπάρχει καν. Οι ερευνητές ψάχνουν να αποδείξουν αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα για εξαγορά ψήφων υπέρ των Γερμανών και, για τον λόγο αυτό, υπό έρευνα, πλην του Μπεκενμπάουερ, βρίσκονται δύο πρώην πρόεδροι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (Τεό Ζβάνζινγκερ και Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ) και άλλοι δύο υπάλληλοι.

Τα φώτα, όμως, πέφτουν κυρίως επάνω στον Μπεκενμπάουερ. Τον «Κάιζερ» που, εδώ και καιρό, δίνει τον πιο άνισο αγώνα της ζωής του.

Φραντς ΜπεκενμπάουερBundesligaποδόσφαιροΜπάγερν Μονάχου