Αθλητισμός|30.07.2019 09:50

ΠΑΟΚ: Οι «σταθερές» του Φερέιρα με φόντο τις αναμετρήσεις με τον Αγιαξ

Αντώνης Τσακαλέας

Το πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα με φόντο την αναμέτρηση της ερχόμενης Τρίτης (6/8) με αντίπαλο τον Αγιαξ μοιάζει να είναι ξεκάθαρο με βάση τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο Πορτογάλος τεχνικός στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας.

Ο Φερέιρα, με τις επιλογές στην αρχική ενδεκάδα των τριών εκ των τεσσάρων τελευταίων φιλικών (αυτών κόντρα σε Σιντ Τρούιντεν, Άντερλεχτ και Φορτούνα Σιτάρντ) έδειξε πως έχει καταλήξει σε ένα βασικό κορμό ο οποίος – όπως ήταν αναμενόμενο – έχει πολλά από τα στοιχεία της ομάδας που έφτασε στην απόλυτη εγχώρια καταξίωση με την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος αλλά και το κυπέλλου. Ο 40χρονος τεχνικός φανέρωσε εξ’ αρχής τη διάθεση να επέμβει μόνο στα κομμάτια που παζλ που είχαν αποσταθεροποιηθεί είτε λόγω αποχωρήσεων είτε λόγω τραυματισμών.

Οι «τριψήφιοι» Βαρέλα - Κρέσπο

Ο ΠΑΟΚ πόνταρε πολλά την περσινή σεζόν στην ομοιογένεια που είχε αρχίζει να χτίζεται από την προηγούμενη, και ο Φερέιρα δεν έδειξε διατεθειμένος να το «χαλάσει» αυτό στο ξεκίνημα της σεζόν. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως δεν του δόθηκαν και πολλές αφορμές για να το κάνει. Στο κέντρο της άμυνας, οι Χοσέ Κρέσπο και Φερνάντο Βαρέλα έχουν γράψει ως συμπαίκτες στον ΠΑΟΚ 100 συμμετοχές, με τη χημεία τους να αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον «Δικέφαλο του Βορρά» αλλά και για το πρωτάθλημα.

Αλλαγές ρόλων στα άκρα

Στο αριστερό άκρο, οι Δημήτρης Γιαννούλης και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έχουν μετρήσει 11 επίσημες παρουσίες ως δίδυμο σε αυτή τη πλευρά, ενώ αντίστοιχα στα αριστερά οι Λέο Μάτος και Λέο Ζαμπά έχουν μετρήσει 35 κοινές παρουσίες στην «ασπρόμαυρη» ενδεκάδα. Στις περιπτώσεις των δυο δίδυμων των άκρων, ο Αμπέλ Φερέιρα, σε σχέση με πέρυσι, επαναπροσδιόρισε τους ρόλους και τα καθήκοντά, με τους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε αυτά να έχουν δείξει μεγάλο βαθμό προσαρμογής στις τακτικές εντολές του 40χρονου προπονητή.

Ξεκίνησαν όπως τελείωσαν οι Πέλκας - Ακπομ

Οσον αφορά την επίθεση, τα πρόσωπα δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με το φινάλε της περσινής σεζόν, όμως οι ρόλοι είναι διαφορετικοί. Δημήτρης Πέλκας και Τσούμπα Ακπομ μέτρησαν πέρυσι 17 κοινές παρουσίες, σχεδόν όλες από τον Ιανουάριο και μετά, όταν ο Αγγλος επιθετικός πήρε τη σκυτάλη από τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο Δημήτρης Πέλκας είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του δεύτερο επιθετικού από την εποχή Λουτσέσκου, και η εφαρμογή του πλάνου Φερέιρα δεν ήταν κάτι «ξένο» προς εκείνον.

Αναζητείται ο παρτενέρ του Ελ Καντουρί

Στη μεσαία γραμμή, ο Φερέιρα γνώριζε πως πρέπει να τα αλλάξει όλα, και αφού δοκίμασε κάθε πιθανό συνδυασμό στο πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας, κατέληξε να αναζητά τον παρτενέρ του Ομάρ Ελ Καντουρί. Ο Μαροκινός βρέθηκε μέσα στο 2019 δυο φορές στο κατώφλι της εξόδου από την Τούμπα, και κάθε φορά που κάνει μεταβολή παρουσιάζεται και βελτιωμένος. Οι Ντόουγκλας Αουγκούστο και Αντερσον Εσίτι διεκδικούν την άλλη θέση στη μεσαία γραμμή, με τον Νιγηριανό να έχει μπει δυναμικά στο κόλπο, αν και δεν έχει κλείσει μια εβδομάδα εντός του ρόστερ του «Δικεφάλου του Βορρά».

Στις λίστες Αλμπορνόζ και Μπλάνκο

Οι «ασπρόμαυροι» επιστρέφουν την Τετάρτη στις προπονήσεις, την ώρα που οι διοικούντες κρατούν ανοικτό το θέμα της απόκτησης ενός αριστερού μπακ και ενός επιθετικού, με τα ονόματα των Μίικο Αλμπορνόζ και Γκουστάβο Μπλάνκο να φιγουράρουν ψηλά στις σχετικές λίστες.

Ο 28χρονος Σουηδοτραφής Χιλιανός ακραίος μπακ Μίικο Αλμπορνόζ έχει μετρήσει 116 συμμετοχές την τελευταία πενταετία στο Ανόβερο, με την γερμανική ομάδα να σκέφτεται τη προσαρμογή του μπάτζετ της στα δεδομένα της δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας και να ετοιμάζεται να ανοίξει τη πόρτα της εξόδου για τον Αλμπορνόζ από τη στιγμή που το συμβόλαιό του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο 27χρονος Αργεντινός επιθετικός Γκουστάβο Μπλάνκο ανήκει στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, έχοντας πέρυσι αγωνιστεί ως δανεικός στη Μάλαγα, μετρώντας 39 συμμετοχές με 9 γκολ και 7 ασίστ.

Αμπέλ ΦερέιραΠΑΟΚποδόσφαιρο