Αθλητισμός|06.09.2019 12:42

Στα μαχαίρια Ν. Κορέα και Ιαπωνία με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη μόλυνση στη Φουκουσίμα

Newsroom

Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας κλιμακώνει τις αντιδράσεις της έναντι της Ιαπωνίας, μετά τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή της Φουκουσίμα, ύστερα από το πυρηνικό ατύχημα του 2011.

Η Νότιος Κορέα εξέφρασε και επίσημα τους φόβους της για την ασφάλεια των αθλητών της Ολυμπιακής αποστολής, ανακοινώνοντας πως θα τους προμηθεύσει τρόφιμα από την πατρίδα τους.

Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο τα μέλη της αποστολής να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες από την πατρίδα τους, ενώ την τελευταία εβδομάδα έκανε και ένα ακόμα βήμα σε διπλωματικό επίπεδο, ζητώντας από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επιτρέψει σε ανεξάρτητες Αρχές να μετρήσουν και να παρακολουθήσουν τα επίπεδα της ακτινοβολίας μέχρι και τους Αγώνες του 2020.

Εστειλαν επιστολή

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δήλωσαν ότι η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Νοτιου Κορέας είχε στείλει μια επιστολή που εξέφραζε την ανησυχία της για τις τιμές μόλυνσης που υπάρχουν στη Φουκουσίμα και τις επιπτώσεις της στους αθλητές του Ολυμπιακού χωριού.

Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί στη Νότιο Κορέα από τότε που η πόλη Φουκουσίμα επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το σόφτμπολ, το μπέιζμπολ, αλλά και διοργανώσεις της σκοποβολής.   

«Θα προσφύγουμε στη ΔΟΕ»

«Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια των αθλητών και των μελών των αποστολών. Θα ζητήσουμε διαβουλεύσεις με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και με άλλους για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αθλητών μας και να διασφαλίσουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν σε ασφαλές περιβάλλον», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού της Νοτίου Κορέας, Park Yang-woo, σύμφωνα με το Yonhap ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Κρατάει χρόνια η κόντρα

Οι ανησυχίες της Σεούλ έρχονται μέσα σε μια κλιμακούμενη διαμάχη με το Τόκιο σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις της Νοτίου Κορέας, που διέταξε τις ιαπωνικές εταιρείες να αποζημιώσουν τους Νοτιοκορεάτες που αναγκάστηκαν να εργαστούν σε ιαπωνικά εργοστάσια και ορυχεία πριν και κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, όταν η κορεατική χερσόνησος ήταν ιαπωνική αποικία.

Μειώθηκε ο τουρισμός

Η διαμάχη έχει επηρεάσει τις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών, ενώ τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν ότι ο αριθμός των Νοτιοκορεατών τουριστών που επισκέπτονται την Ιαπωνία μειώθηκε κατά 7,6% ετησίως τον περασμένο μήνα - το χαμηλότερο επίπεδό της για σχεδόν ένα χρόνο - σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Ελεγχους από την Greenpeace

Το Bloomberg ανέφερε ότι η Αθλητική και Ολυμπιακή Επιτροπή της Κορέας πρόκειται να ζητήσει από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Greenpeace, να επιτραπεί να παρακολουθούν τα επίπεδα ακτινοβολίας σε Ολυμπιακούς χώρους.

Ιαπωνίαπυρηνικό ατύχημαΟλυμπιακοί Αγώνες ΤόκιοΝότια ΚορέαΦουκουσίμαΣπορΟλυμπιακοί Αγώνες