Αθλητισμός|08.09.2019 16:17

Τσεχία: Η «σταχτοπούτα» του Μουντομπάσκετ απειλεί την Εθνική Ελλάδας

Θοδωρής Φελάνης

Το εμπόδιο της Τσεχίας, της ομάδας που θεωρείται (μαζί με την Πολωνία) η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, καλείται να αντιμετωπίσει η Εθνική Ελλάδος στη 10η ημέρα (9/9, 11.30) του Μουντομπάσκετ της Κίνας. Οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου θα πρέπει να κερδίσουν την Τσεχία με 12 πόντους διαφορά, αν θέλουν να προκριθούν στα προημιτελικά. Απαραίτητη προϋπόθεση, επίσης, είναι να κερδίσουν οι ΗΠΑ την Βραζιλία, στο άλλο παιχνίδι της ημέρας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Τσεχίας το 1993, που η Εθνική ομάδα μπάσκετ προκρίνεται σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ως Τσεχοσλοβακία στο παρελθόν είχε λάβει μέρος σε 4 Μουντομπάσκετ.

Η διαδρομή τη Τσεχίας μέχρι να φτάσει στις 32 καλύτερες ομάδες του κόσμου δεν ήταν εύκολη. Κατάφερε να προκριθεί μέσα από ένα δύσκολο όμιλο, δείχνοντας τα «δόντια» της στα προκριματικά. Εξαιρετικές ήταν οι εμφανίσεις της συγκεκριμένης ομάδας και στο Eurobasket του 2015 στη Γαλλία, όταν είχε προκριθεί μέχρι την 8άδα. Μεσολάβησε ένα κακό τουρνουά (1 νίκη-4 ήττες) στο Eurobasket του 2017 και φέτος επανήλθε δριμύτερη.

Ήρθε από το Ισραήλ και στέριωσε στην Τσεχία

Προπονητής της Τσεχίας είναι ο 56χρονος Ισραηλινός Ρόνεν Γκίνζμπουργκ. Πήγε σχεδόν άγνωστος το 2006 για να αναλάβει θέση βοηθού στη Νίμπουρκ κι έκτοτε στέριωσε στη χώρα. Το 2010 προωθήθηκε στη θέση του πρώτου προπονητή κι από το 2013 ανέλαβε και τις τύχες της Εθνικής ομάδας. Με τη Νίμπουρκ (από όπου προέρχονται και οι περισσότεροι παίκτες της Εθνικής Τσεχίας), κατέκτησε 6 πρωταθλήματα. Βέβαια, μιλάμε για μια ομάδα που είναι μόνιμη πρωταθλήτρια στη χώρα, με 16 σερί κατακτήσεις τίτλων. Ο Γκίνζμπουργκ στα νιάτα του έπαιξε και μπάσκετ στην Μπεϊτάρ, ενώ πριν εγκατασταθεί στην Τσεχία συνεργάστηκε με την Ερτζέλια και την Μπνέι Χασαρόν.

Πολλοί ήταν αυτοί που προεξόφλησαν αποτυχία της Τσεχίας, μόλις έγινε γνωστή η απουσία του MVP της Euroleague, Γιαν Βέσελι εξαιτίας τραυματισμού. Η αντίπαλος της Εθνικής μας, όμως, αποδείχθηκε… επτάψυχη. Στο Μουντομπάσκετ βγάζει χαρακτήρα πολύ συνετής ομάδας, με ισορροπία σε όλες τις γραμμές και εξαιρετική χημεία.

«Μαέστρος» ο Σατοράνσκι

Το παιχνίδι της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εξαιρετικό Τόμας Σατοράνσκι των Σικάγο Μπουλς, ο οποίος και πετυχαίνει 15,8 πόντους με 7 ασίστ στη διοργάνωση. Συμπαραστάτες του είναι ο ύψους 2,17μ. Όντρεϊ Μπάλβιν της Γκραν Κανάρια (11, 5 π. μέσο όρο). Πολύ καλές εμφανίσεις κάνει ο Μπόχατσικ (πετυχαίνει 15,5 πόντους ανά αγώνα), ο Χρούμπαν κι ο νατουραλιζέ Αμερικανός Μπλέικ Σιλμπ (9,8 π.). Στο ενεργητικό της η Τσεχία έχει 3 νίκες και 1 ήττα. Έχασε από τις ΗΠΑ και κέρδισε Βενεζουέλα, Ιαπωνία  και Βραζιλία.

Η δωδεκάδα της Τσεχίας αποτελείται από τους: Πάτρικ Άουντα, Οντρεϊ Μπάλβιν, Γιάρομιρ Μπόχατσικ, Βόιτεκ Χρούμπαν, Μάρτιν Κριζ, Λούκας Παλίζα, Μάρτιν Πέτερκα, Πάβελ Πούμπρλα, Τόμας Σατοράνσκι, Μπλέικ Σιλμπ, Γιάκουμπ Σιρίνα, Τόμας Βιοράλ.

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η FIBA με αφορμή την αναμέτρηση της Ελλάδας με την Τσεχία

 

Πάρτε μια γεύση από τις εμπνεύσεις του «μαέστρου» της Εθνικής Τσεχίας Τόμας Σατοράνσκι:

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΜουντομπάσκετ 2019Εθνική μπάσκετΤσεχία