Αθλητισμός|09.09.2019 20:27

Ποιος είναι ο Τσέχος Μπόχατσικ που διέλυσε το όνειρο της Εθνικής (vid)

Θοδωρής Φελάνης

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε δέκα ημέρες πριν ότι η Τσεχία θα βρισκόταν μεταξύ των οκτώ κορυφαίων ομάδων του κόσμου και ο 27χρονος Γιάρομιρ Μπόχατσικ θα φιγουράριζε στη λίστα των καλύτερων παικτών του Μουντομπάσκετ; Μάλλον θα γελούσατε. Όπως ίσως θα γελάει τώρα κι ο μάνατζερ του διεθνούς παίκτη της Νίμπουρκ, βλέποντας την «αξία» του πελάτη του να εκτοξεύεται.

Ποιος είναι, όμως, Γιάρομιρ Μπόχατσικ, που έβλεπε το καλάθι της ελληνικής ομάδας σαν… βαρέλι, πετυχαίνοντας 25 πόντους με 4/7 τρίποντα!

Γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1992 στην Οστράβα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στη μεγάλη κατηγορία της χώρας του (την NBL League) σε ηλικία 18 ετών με την Olomoucko Prostejov. Τη σεζόν 2013-14 οι επιδόσεις του ήταν καλές, είχε 11,6 πόντους ανά ματς, και το όνομά του άρχισε να συζητιέται στην Τσεχία. Η επόμενη χρονιά τον βρήκε στο Βέλγιο με την «Stella Artois Leuven Bears», στην οποία έπαιξε για μια χρονιά, όπου μάλιστα δεν κατάφερε ούτε να προσαρμοστεί, ούτε να πάρει ευκαιρίες.

Το 2015 επέστρεψε στη χώρα του για λογαριασμό της USK Πράγα και το 2017 πήρε μεταγραφή στην πρωταθλήτρια Τσεχίας, Νίμπουρκ. Με προπονητή τον Ρόνεν Γκίνζμπουργκ (τεχνικό και της Εθνικής ομάδας) ο Μπόχατσικ απελευθερώθηκε κι έγινε την τελευταία διετία ένας από τους καλύτερους σκόρερ της ομάδας. Ίσως κάποιοι Έλληνες φίλαθλοι να τον θυμούνται από τις περσινές αναμετρήσεις της Νίμπουρκ με την ΑΕΚ για το Basketball Champions League. Μάλιστα, στο παιχνίδι της Τσεχίας, το οποίο η «Ένωση» κέρδισε δύσκολα με 94-93,0 ήταν από τους πρώτους σκόρερ (23π.) μαζί με ποιον λέτε; Τον συμπαίκτη του στην Εθνική Τσεχίας, Βόιτσεχ Χρούμπαν.

Ο Μπόχατσικ βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση από το ξεκίνημα του τουρνουά. Είχε 13 πόντους και 9 ριμπάουντ απέναντι στην Team USA, 22 πόντους με την Ιαπωνία, 15 πόντους με την Τουρκία, 12 με την Βραζιλία, ενώ με την Ελλάδα… του έδωσε και κατάλαβε. Έχει μέσο όρο 17,4 πόντους ανά ματς (είναι ο τρίτος πιο παραγωγικός φόργουορντ του Μουντομπάσκετ) με 4,6 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ.

Δείτε σε δράση τον Μπόχατσικ απέναντι στην Εθνική μας:

Μουντομπάσκετ 2019μπάσκετΠαγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΕθνική ΤσεχίαςΕθνική μπάσκετ