Αθλητισμός|14.09.2019 09:12

Μουντομπάσκετ 2019: Το «αργεντίνικο τάνγκο» του Λουίς Σκόλα (vid)

Θοδωρής Φελάνης

«Γιατί ασχολείστε όλοι με την ηλικία; Μήπως είναι το φετίχ σας;», αναρωτήθηκε στο παρελθόν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της  Ιστιοπλοΐας Κώστας Τριγκώνης, ο οποίος –παρεμπιπτόντως- συνεχίζει να …οργώνει τα κύματα. Κι αφού στα 49 του ο Τριγκώνης μετέτρεψε σε αγαπημένο "χόμπι" την συλλογή μεταλλίων, γιατί στα 39 του ο Λουίς Σκόλα να μην κάνει το ίδιο;

Ο δυναμικός Αργεντίνος φόργουορντ οδήγησε την χώρα του στον τελικό του Μουντομπάσκετ μετά και την νίκη επί της Γαλλίας και είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο του Μουντομπάσκετ καθώς στο παιχνίδι του συμπυκνώνονται στοιχεία όπως το πάθος, η ψυχική θέληση και το συναίσθημα.  

Από τερματοφύλακας στροφή στα κλειστά γήπεδα

Όπως όλα σχεδόν τα παιδιά στην Αργεντινή, έτσι κι ο Λουίς σε νεαρή ηλικία προσπάθησε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, το εθνικό σπορ της χώρας. Ξεκίνησε να παίζει ως τερματοφύλακας γιατί ο προπονητής του είπε πώς θα τον βοηθούσε η θέση και λόγω ύψους. Κάποια στιγμή διαπίστωσε πως δεν το… είχε και ενημέρωσε την οικογένεια του πως δεν ενδιαφέρεται να ξαναπάει σε προπόνηση.

Ο μπασκετικός ο μπαμπάς

Κατά βάθος ήξερε πως στο μπάσκετ θα κατέληγε. Μπορεί να ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο όμως σε ηλικία 10-12 χρονών είχε δει τόσο μπάσκετ όσο λίγοι συνομήλικοι του. Πώς; Ο πατέρας του(τραπεζικός στο επάγγελμα)  Αλμπέρτο Σκόλα είχε …μούρλα με το άθλημα. Χαλάρωνε βλέποντας διαρκώς στην τηλεόραση το αγαπημένο του άθλημα.

Αυτό που τον ευχαριστούσε περισσότερο όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος ο Λουίς, ήταν να παρακολουθεί βιντεοκασέτες με αγώνες από το ΝΒΑ. Παράλληλα έπαιζε κιόλας για το κέφι του ερασιτεχνικά. Ο μικρός Λουίς τον ακολουθούσε αρκετές φορές σε προπονήσεις και παιχνίδια. Οι δυο τους μιλούσαν άπειρες ώρες για το μπάσκετ, ήταν αυτό που τους ένωνε κι όταν  άρχισε ο ίδιος να παίζει (στην «Ferro Carril Oeste»), δείχνοντας μάλιστα πως έχει ταλέντο η χαρά του μπαμπά του δεν περιγράφονταν.

Ειδικά τα πρώτα χρόνια ο Αλμπέρτο Σκόλα δεν διανοούνταν να χάσει αγώνα του. «Τι μου έλεγε; Πως αν το αγαπήσω και το θέλω πραγματικά θα πετύχω. Δεν υπάρχει κάτι να σε σταματήσει», μου έλεγε συχνά»,εξηγεί ο Σκόλα για τον πατέρα του.

Η εμπειρία της Ευρώπης και το ΝΒΑ

Στα 18 του με την βοήθεια ενός μάνατζερ που ενημέρωσε τον ίδιο και την οικογένεια του για την ευκαιρία να ευνοηθεί από την υπόθεση Μπόσμαν, πήρε την μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στην Ευρώπη. «Είχα ήδη ένα καλό όνομα και μου έφεραν δυο, τρεις καλές προτάσεις», θυμάται ο ίδιος.

Πρώτος σταθμός του ήταν η Χιχόν όπου έπαιξε ως δανεικός της Ταού Κεράμικα. Οι «Βάσκοι» κατάλαβαν γρήγορα πως επρόκειτο για «κελεπούρι». Τον πήραν πίσω και τον κράτησαν για 7 χρόνια. Σε αυτή την 7αετία η Ταού πήρε πρωτάθλημα και τρία Κύπελλα(Copa Del Ray).

Το 2007 ήρθε η ώρα του ΝΒΑ. Δεν χρειάσθηκε καν χρόνο προσαρμογής στους Ρόκετς, ξεκίνησε φουριόζος και βγήκε 3ος στην ψηφοφορία για τον Rookie of the year. Στο Χιούστον έμεινε ως το 2012, ακολούθησαν συνεργασίες με τους Σανς, τους Πέισερς , τους Ράπτορς  και τους Νέτς. Έπαιξε συνολικά 743 ματς στο ΝΒΑ. Από το 2018 αγωνίζεται στους «Shanghai Sharks», την ομάδα του Γιάο Μίνγκ κι αυτή στην οποία έπαιζε μέχρι πρότινος το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Τζιμέρ Φριντέτ.

Τιμή του και καμάρι του η Εθνική

«Μου αρέσει να παίζω για την  χώρα μου. Δεν είμαι ο μόνος. Είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες που έχουμε γενικά στα σπορ», δήλωσε παλαιότερα. Είναι μέλος της Εθνικής από το 1999 και μαζί με τους Τζινόμπιλι, Ντελφίνο, Νοτσιόνι κ.α. πανηγύρισε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνα ένα αργυρό στην Ολυμπιακούς του Πεκίνο το 2008 και ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο της Ινδιανάπολης.

Είναι παντρεμένος (με την Πάμελα) και πατέρας 4 παιδιών. Μεγαλύτερη τιμή στην καριέρα του θεωρεί το γεγονός ό,τι υπήρξε σημαιοφόρος της αποστολής της Αργεντινής στους Αγώνες του Ρίο.

«Όλοι με ρωτούν πώς τα καταφέρνω στα 39. Δεν είναι μια διαδικασία στην οποία πατάς ένα κουμπί κι όλα γίνονται όπως θέλεις.  Εδώ και αρκετά χρόνια προσέχω το σώμα μου, την ζωή που κάνω, την διατροφή γιατί αυτό που θέλω περισσότερο είναι να παίζω μπάσκετ στο καλύτερο επίπεδο», λέει.

Δείτε τις καλύτερες στιγμές από την εμφάνιση του Λουίς Σκόλα κόντρα στην Γαλλία

Λουίς ΣκόλαΠαγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΕθνική ΑργεντινήςΜουντομπάσκετ 2019