Αθλητισμός|24.09.2019 18:39

Η κούρσα της ντόπας: Το πιο «βρώμικο» 100άρι στην ιστορία του στίβου

Newsroom

Σεούλ, 24 Σεπτεμβρίου 1988. Οκτώ σπρίντερ στην εκκίνηση των 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μπεν Τζόνσον θα τερματίσει σε 9.79, θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, θα πιαστεί ντοπαρισμένος. Τέσσερις σπρίντερ θα κάνουν χρόνο κάτω από 10 δευτερόλεπτα. Πέντε από αυτούς που πάλεψαν σε εκείνη την κούρσα για το χρυσό μετάλλιο είχαν κατόπιν ανάμειξη σε υποθέσεις ντόπινγκ.

O Καναδός Μπεν Τζόνσον, ο Αμερικανός Καρλ Λιούις (αγαπημένος των μέσων ενηέρωσης εκείνη την εποχή), ο Βρετανός Λίντφορντ Κρίστι, ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ, ο Καναδός Ντεσάι Γουίλιαμς και ο Τζαμαϊκανός Ρέι Στιούαρτ... Kατά σειρά, ο ένας μετά τον άλλον «πιάστηκαν» να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ήταν αυτοί που «σημάδεψαν» αυτή την κούρσα που περίμενε να παρακολουθήσει όλος ο πλανήτης για να δει την κόντρα του Τζόνσον με τον Λιούις, αυτή που πέρασε στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού ως το πιο «βρώμικο» 100άρι. 

«Το όνομά μου είναι Μπέντζαμιν Σινκλέρ Τζόνσον Τζούνιορ και αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ θα διαρκέσει 50  χρόνια, ίσως και 100. Ακόμα και αν κάποιος το καταρρίψει, μπορεί να κερδίσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, όμως το χρυσό μετάλλιο δεν θα το πάρει κανείς από εμένα». Αυτά ήταν τα λόγια του Καναδού σπρίντερ λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα. Ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης, είχε κάνει 9,79 αφήνοντας δεύτερο, με 9,92, τον Καρλ Λιούις. 

Είχαν περάσει μόλις 55 ώρες από τη στιγμή της δόξας του για να καταπέσει από την κορυφή του βάθρου. Για να ατιμαστεί και να δώσει πίσω το χρυσό μετάλλιο. Ο Τζόνσον είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Και «πιάστηκε» αμέσως, καθώς η στανοζολόλη ήταν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στον οργανισμό του. Παρέδωσε το χρυσό μετάλλιο στον Καρλ Λιούις, το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν «κάλπικο». 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο sdna.gr

Μπεν ΤζόνσονστίβοςντόπινγκΣπορ