Αθλητισμός|25.09.2019 12:56

Όταν η Εθνική μπάσκετ έφτασε για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης (vids)

Newsroom

Βελιγράδι, «Μπεογκράτσκα Αρένα», 25 Σεπτεμβρίου 2005: Μία ημερομηνία-ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ, ένα βράδυ που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία με το πέρασμα των ετών και την.. απουσία ανάλογης επιτυχίας.

Τότε, σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας, έχοντας επικρατήσει την προηγούμενη ημέρα της Γαλλίας στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ με το μεγάλο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, αντιμετωπίζει στον τελικό τη Γερμανία του σπουδαίου Ντιρκ Νοβίτσκι.

Με φόρα από το μεγάλο σουτ του «3D», αλλά και την εξαιρετική της παρουσία στο τουρνουά, η ποιοτική «επίσημη αγαπημένη», μία από τις καλύτερες φουρνιές παικτών όλων των εποχών, δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα και επικράτησε της «Νατσιονάλμανσαφτ» με 78-62, επιστρέφοντας στην κορυφή της Ευρώπης 18 χρόνια μετά το έπος του 1987!

Κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε στο έπακρο ο αρχηγός εκείνης της ομάδας, Μιχάλης Κακιούζης, ο οποίος κατά την αναχώρηση της Εθνικής για το Βελιγράδι τόνισε πως ο στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο! Λίγοι τον πίστεψαν τότε, αλλά, όπως φάνηκε, κάτι ήξερε.

Το καταπληκτικό ρόστερ της Εθνικής που έφτασε στη κορυφή της Ευρώπης: Θοδωρής Παπαλουκάς, Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κακιούζης.

Τα αποτελέσματα στο Eurobasket 2005

Α' φάση

ΕΛΛΑΔΑ-Γαλλία 64-50

ΕΛΛΑΔΑ-Σλοβενία 56-68

ΕΛΛΑΔΑ-Βοσνία 67-50

Νοκ-άουτ

ΕΛΛΑΔΑ-Ισραήλ 67-61

ΕΛΛΑΔΑ-Ρωσία 66-61

ΕΛΛΑΔΑ-Γαλλία 67-66

ΕΛΛΑΔΑ-Γερμανία 78-62

Δείτε βίντεο από τον ιστορικό τελικό αλλά και με τις καλύτερες στιγμές της Εθνικής από την αξέχαστη διοργάνωση:

Πηγή: sdna.gr

Εθνική ομάδαΕυρωμπάσκετΕθνική μπάσκετμπάσκετ