Αθλητισμός|29.09.2019 00:36

«Καυτός» ο Τόμας στην εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ

Θοδωρής Φελάνης

Λένε πως οι πρεμιέρες έχουν… άγχος όμως για τον Παναθηναϊκό δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι «πράσινοι» συνέχισαν την παράδοση που τους θέλει να αποχωρούν νικητές στα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως μετρούν 26 νίκες στα τελευταία 28 παιχνίδια της Basket League.

Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη έδωσαν καλά δείγματα γραφής, επικράτησαν της ΑΕΚ με 89-68  και πλέον στρέφουν την προσοχή τους σε μια άλλη πρεμιέρα καθώς την Πέμπτη (3/10) υποδέχονται για την 1η αγωνιστική της Euroleague τον Ερυθρό Αστέρα.

Τρομερό παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό έκανε ο Ντεσόν Τόμας ο οποίος από τα φιλικά παιχνίδια ακόμη δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Ο Αμερικανός πέτυχε 26 πόντους (6/6 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5/5 βολές) και ήταν με διαφορά ο κορυφαίος του αγώνα.

Καλή κυκλοφορία της μπάλας και συγκέντρωση στην άμυνα ήταν τα στοιχεία που έδωσαν στον Παναθηναϊκό ένα προβάδισμα 12 πόντων (31-19) στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου. Η παρουσία του Παπαγιάννη στο ξεκίνημα βοήθησε τους «πράσινους» να ελέγξουν τα ριμπάουντ (μάζεψε 6 από το πρώτο 10άλεπτο), ενώ η πίεση στον Κιθ Λάνγκφορντ, απέδωσε καρπούς, καθώς απέτρεψε ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια.

Η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση, μείωσε προς στιγμήν την διαφορά, όμως από τα μέσα του δεύτερου δεκάλεπτου ο Ντεσόν Τόμας πήρε… φωτιά. Πέτυχε εφτά συνεχόμενους πόντους (έφτασε τους 14π. στο ημίχρονο) προσφέροντας στον Παναθηναϊκό ένα σημαντικό προβάδισμα(48-34 στο 20').

Οι «πράσινοι» στο τρίτο δεκάλεπτο επέβαλαν πλήρως τον ρυθμό τους, ο  Τόμας συνέχισε να κάνει… άνω κάτω την άμυνα της ΑΕΚ, διευρύνοντας το σκορ της διαφοράς. Η «Ένωση» σταδιακά άρχισε να δείχνει δείγματα «συμβιβασμού» και αποδοχής της ανωτερότητας του Παναθηναϊκού. Στην τέταρτη περίοδο οι γηπεδούχοι διαχειρίστηκαν υποδειγματικά την υπέρ τους διαφορά φτάνοντας σε μια εύκολη νίκη.

Διψήφιοι πλην του Τόμας ήταν για τον Παναθηναϊκό οι: Φριντέτ (13π., με 3/5 τριπ.), Ράις(11π.) και Γουαϊλι(10π.).

Η ΑΕΚ είχε χαμηλά ποσοστά ευστοχίας από το τρίποντο (μόλις 19%) έναντι 45% του Παναθηναϊκού. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δεν είχε στην διάθεση του τον τραυματία Μάρκους Σλότερ.

Θετικότατη για την «Ένωση» ήταν η παρουσία του Δημήτρη Κακλαμανάκη (11π. με 9 ριμπάουντ) στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του με την φανέλα της ΑΕΚ. Ο Κέντρικ Ρέι πέτυχε 15 πόντους, ενώ χαμηλή ήταν οι συνεισφορά των Λάγκφορντ και Ματσιούλις.

Θερμά χειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ο Νίκος Παππάς που επέστρεψε  μετά από καιρό (εξαιτίας τραυματισμού)στην ενεργό δράση. Ο Έλληνας γκαρντ δεν …χάρηκε ιδιαίτερα την επιστροφή του καθώς είχε μια αψιμαχία με τον Λάγκφορντ, έκανε αντιαθλητικό, δέχθηκε τεχνική ποινή και αποβλήθηκε.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 48-34, 67-49, 89-68.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ(Πεδουλάκης): Παπαγιάννης 8 (9 ριμπ.), Καλάθης 3 (10 ασίστ), Τόμας 26 (6//6 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5/5 βολές), Τζόνσον 7, Φριντέτ 13 (3), Παπαπέτρου 4 , Παππάς, Βουγιούκας, Ράις 11 (3/5 τριπ., 7 ασίστ), Μήτογλου 4 (1), Μπράουν 3, Γουάιλι 10.

ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Χρυσικόπουλος 2, Γκίκας 7 (1), Κακλαμανάκης 11 (9 ριμπάουντ), Λάνγκφορντ 11 (1), Σαντ Ρος 4 ,Μαυροειδής , Τολιόπουλος 6 , Γιαννόπουλος 3 (1), Ματσιούλις 2 , Τσαλμπούρης 4, Ρέι 18 (2), Γιάνκοβιτς.

Basket LeagueμπάσκετΠαναθηναϊκόςΑΕΚ