Αθλητισμός|05.10.2019 00:33

Ολυμπιακός: Ανέτοιμος και ασύνδετος, «ναυάγησε» με Βιλερμπάν

Newsroom

Αποκαρδιωτικό ξεκίνημα. Ο Ολυμπιακός έχασε στην πρεμιέρα της Euroleague από τη Βιλερμπάν 82-63, όμως αυτό που τρομάζει δεν είναι τόσο η ήττα αλλά η εικόνα του. Ανομοιογενής, προβληματικός, ασύνδετος, μια ομάδα χωρίς ταυτότητα, και στόχευση στο παιχνίδι της. Και το χειρότερο;

Τίποτα δεν δείχνει πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Κι όλα αυτά όχι απέναντι σε κάποιο «θηρίο» αλλά απέναντι στη Βιλερμπάν που θεωρείται μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης. Ένα είναι το βέβαιο: Ο Ολυμπιακός πρέπει να το... πάρει γρήγορα αλλιώς.

Το παιχνίδι ξεκίνησε κάπως… περίεργα με τον Ντέιβιντ Μπλατ να ρίχνει στη μάχη αρχικά τους Μπόλντγουιν, Πάντερ, Κουζμίνσκας, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, μια πεντάδα που ανταποκρίθηκε πλήρως στο ξεκίνημα (10-17). Ως τα μέσα της πρώτης περιόδου όμως ο Μπλατ είχε αλλάξει, χωρίς προφανή λόγο, όλη την πεντάδα (!) βάζοντας τους Τσέρι, Σπανούλη, Πολ, Ρούμπιτ και Χαπ. Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός έχασε την ισορροπία του σε άμυνα και επίθεση με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να ισοφαρίσουν (21-21).

Στις αρχές του δεύτερου 10λεπτου οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήξεραν που πατούσαν και που βρίσκονταν. Οι παίκτες τους έκαναν 3-4 φορές airball, λάθος πάσες και κακές άμυνες. Μόλις το σκορ έγινε 31-25, ο Μπλατ χρησιμοποίησε στο ίδιο σχήμα την γνωστή 4άδα (Σπανούλη, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζη, Παπανικολάου),που αρχικά έδωσε λύσεις (η διαφορά μειώθηκε σε 36-33), δεν έλυσε όμως το πρόβλημα, αφού ο Ολυμπιακός είχε έλλειμμα συνεργασιών στην επίθεση αλλά και μαχητικότητας στην άμυνα. Πολύ καλός από τη Βιλερμπάν στο πρώτο 20λεπτο (7π., 6 ριμπ.) ήταν ο πρώην φόργουορντ του Παναθηναϊκού Άντριαν Πέιν.

Οι Γάλλοι χωρίς να εντυπωσιάζουν με το παιχνίδι τους ανέβασαν τη διαφορά στο +12 (49-37), την ώρα που ο Ολυμπιακός ήταν πολύ άστοχος σε βολές, τρίποντα και προσπαθούσε από την αρχή του ματς να βρει ρυθμό. Δεν τα κατάφερε ούτε στη συνέχεια. Η Βιλερμπάν έχοντας την ψυχολογία, τη δύναμη της έδρας και την αυτοπεποίθηση με το μέρος της έφτασε σε μια ιστορική νίκη απέναντι σε έναν πολύ κακό Ολυμπιακό.

Η ατμόσφαιρα στο «Astroballe» ήταν εορταστική καθώς η Βιλερμπάν επέστρεψε  μετά από 10 χρόνια στην Euroleague. Στο γήπεδο βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης της Βιλερμπάν, Τόνι Πάρκερ, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Λυών Ζαν Μισέλ Ολάς κι ο CEO της Euroleague Τζόρντι Μπερτομέου, οι οποίοι μάλιστα μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς. «Φτιάχνουμε την Euroleague του μέλλοντος και η Βιλερμπάν δεν γίνεται  να μην είναι μέρος της διοργάνωσης», δήλωσε ο Τζ.Μπερτομέου. Στις εξέδρες επίσης βρίσκονταν ο  Μπορίς Ντιό κι ο Ντέιβιντ Ρίβερς.

Τα δεκάλεπτα: 21-24, 40-33, 56-47,82-63

Βιλερμπάν(Μίτροβιτς): Τζάκσον 5, Τέιλορ 16(3), Τζέκιρι 13, Καουντί 7, Λιβιό 10, Ντιο 8(1), Λάιτι 16(2), Πέιν 7.

Ολυμπιακός(Μπλατ):Πάντερ 11, Μπάλντγουιν 2, Πολ 2, Σπανούλης 9(1), Τσέρι 2, Μιλουτίνοφ 10, Βεζένκοφ, Πρίντεζης 15, Παπανικολάου 4, Κουζμίνσκας 6, Ρούμπιτ 2, Χαπ.

ΟλυμπιακόςΒιλερμπάνEuroleagueμπάσκετ