Αθλητισμός|08.10.2019 14:30

Ξέσπασε πόλεμος: Μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο ΝΒΑ-Κίνας σε εξέλιξη(pics)

Newsroom

Η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις του ΝΒΑ με την Κίνα με αφορμή ένα tweet του  General Manager των Χιούστον Ρόκετς Ντάριλ Μόρεϊ, ο οποίος έστειλε μήνυμα υποστήριξης στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, αντί να εκτονώνεται φαίνεται πως ώρα με την ώρα…φουντώνει.

Η απόφαση του κολοσσού των media στην Κίνα CCTV να αναστείλλει όλες τις εκπομπές και τις μεταδόσεις που αφορούν το ΝΒΑ συνολικά(μιλάμε για μια τεράστια αγορά, με συμφωνίες δικαιωμάτων εκατοντάδων εκατομμυριών δολαρίων) αποδυκνείει το μέγεθος μιας διπλωματικής κρίσης που μοιάζει για την ώρα να είναι ανεξέλεγκτη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Ο GM των Ρόκετς το περασμένο Σάββατο εξέφρασε μέσω του twitter την συμπαράσταση του στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ γράφοντας «fight for freedom stand with Hong Kong»(«παλέψτε για την ελευθερία, στηρίξτε το Χονγκ Κόνγκ»). Μέσα σε λίγα λεπτά το «τιτίβισμα» είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο ιδιοκτήτης των Ρόκετς Τίλμαν Φερτίτα αντιλαμβανόμενος εγκαίρως τον κίνδυνο πιθανών αλωσιδωτών αντιδράσεων, έσπευσε να διευκρινίσει:«Ο Μόρεϊ δεν μιλά εκ μέρους των Ρόκετς.  Δεν είμαστε πολιτικός οργανισμός».

Ακολούθως ο Μόρεϊ προχώρησε σε διαγραφή του μηνύματος και ανασκεύασε δηλώνοντας: «Δεν είχα σκοπό να προσβάλω κάποιον, εξέφρασα κάποιες σκέψεις ερμηνεύοντας ένα περίπλοκο θέμα. Έκτοτε είχα την ευκαιρία να ακούσω πολλές οπτικές και να τις αναλογιστώ. Δεν εξέφρασα την άποψη του ΝΒΑ ή των Ρόκετς». Μέχρι και το αστέρι των Χιούστον, ο Τζέιμς Χάρντεν επιστρατεύτηκε προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα δηλώνοντας:«Αγαπάμε την Κίνα. Λατρεύουμε να παίζουμε εκεί. Και οι δυο μας (σ.σ ο Γουέστπρουκ) πηγαίνουμε στην Κίνα μία ή δύο φορές τον χρόνο. Μας στηρίζουν και το εκτιμάμε αυτό».

Η «ζημιά» όμως είχε γίνει. Σε πρώτη φάση η Chinese Basketball Association ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε σχέση με τους Χιούστον Ρόκετς. Εταιρείες ενημέρωσαν πως παύουν κάθε συμφωνία διακίνησης, εμπορίας αθλητικών ειδών με το σήμα των Ρόκετς.

Το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον ζήτησε από την ομάδα να διευκρινίσει εάν αποδέχεται τις θέσεις του Μόρεϊ. Οι «ρουκέτες» εξέδωσαν ανακοίνωση με το εξής περιεχόμενο: «Αναγνωρίζουμε πως οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον τζένεραλ μάνατζερ των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, έχουν προσβάλει βαθύτατα πολλούς από τους φίλους και τους φιλάθλους μας στην Κίνα, κάτι που είναι λυπηρό. Ενώ ο Ντάριλ έχει ξεκαθαρίσει πως το tweet του δεν εκπροσωπεί τους Ρόκετς ή το ΝΒΑ, οι αξίες της λίγκας υποστηρίζουν τα άτομα που εκπαιδεύουν εαυτούς και μοιράζονται τις απόψεις τους πάνω σε σημαντικά για εκείνα θέματα. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για την ιστορία και την κουλτούρα της Κίνας κι ελπίζουμε πως ο αθλητισμός και το ΝΒΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενωτική δύναμη, για να γεφυρωθεί το πολιτικό χάσμα και να φέρει τους ανθρώπους κοντά».

Κι ενώ όλα έδειχναν πως η κρίση σταδιακά πήγαινε να εκτονωθεί μια δήλωση συμπάθειας του κομισάριου του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ στον GM των Ρόκετς δυναμίτισε πάλι το κλίμα. Το CCTV ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις εκπομπές και τις μεταδόσεις που αφορούν το ΝΒΑ συνολικά!

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ομιλία αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική σταθερότητα δεν εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας του λόγου. Θα επανεξετάσουμε άμεσα τη συνεργασία μας, κάθε συναλλαγή και τις χορηγικές συνεργασίες με το NBA», ανέφερε το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο σε ανακοίνωση του. Πρόσφατα το Forbes ανέφερε πως η Κίνα αποτελεί μια σημαντική αγορά 4 δις δολαρίων για το ΝΒΑ με την υποσημείωση πως εφόσον το χάσμα που δημιουργήθηκε αποδειχθεί αγεφύρωτο η οικονομική ζημιά για την λίγκα και ειδικά για τους Ρόκετς θα είναι τεράστια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Χιούστον ήταν η ομάδα που ενέταξε το 2002 στο δυναμικό της τον Γιάο Μινγκ και ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους που η Κίνα άρχισε μανιωδώς να παρακολουθεί έκτοτε αγώνες ΝΒΑ.  Με αγωνία αναμένεται η νέα τοποθέτηση του Άνταμ Σίλβερ εκ μέρους του ΝΒΑ η οποία πιθανότατα θα γίνει στην Ιαπωνία με αφορμή την εκεί παρουσία των Λέικερς και Ράπτορς για φιλικά παιχνίδια.

T
T
T

ΚίναμπάσκετΧιούστον ΡόκετςNBA