Αθλητισμός|14.10.2019 10:44

Τεντ Λέονσις: Ο μεγιστάνας πρόεδρος της πρωταθλήτριας ομάδας του WNBA είναι Έλληνας

Θοδωρής Φελάνης

Ο υπερδραστήριος στα social media πολυεκατομμυριούχος Τεντ Λέονσις αυτοχαρακτηρίζεται μεταξύ πολλών άλλων κι ως «επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, πρώην πολιτικός, καπιταλιστής,  σκηνοθέτης, συγγραφέας ,ιδιοκτήτης αθλητικών ομάδων, κάτοχος του κυπέλλου Stanley(σ.σ. στο χόκεϊ)». Εδώ και λίγες ημέρες όμως πρόσθεσε στο προφίλ του στο twitter και μια φράση ακόμη: «Πρωταθλητής WNBA».

Ο Ελληνικής καταγωγής (οι ρίζες του κρατούν από το Γύθειο) Τεντ Λέονσις είναι ο χρηματοδότης των Washington Mystics, της γυναικείας ομάδας μπάσκετ που την περασμένη Παρασκευή έγραψε ιστορία κατακτώντας τον πρώτο της τίτλο στο WNBA.

Αυτή ήταν η εκπλήρωση ενός ακόμη στόχου για τον πανέξυπνο businessman που εκτός των άλλων δραστηριοποιείται και στο ΝΒΑ καθώς από το 2010 εξαγόρασε τους Washington Wizards έναντι του ποσού των 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τεντ Λέονσις πριν από πολλά χρόνια αποφάσισε να δει την ζωή… αλλιώς σχεδιάζοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να πετύχει προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους. Η αιτία που τον έκανε να αλλάξει στάση ζωής είχε να κάνει με το γεγονός πως επιβίωσε από ένα αεροπορικό ατύχημα. Το 1983 ήταν επιβάτης της πτήσης Eastern Airlines. Το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη στα πτερύγια, η προσγείωση ήταν ανώμαλη, όμως ο Λέονσις κατάφερε να βγει ζωντανός. Τότε ήταν που έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει μια λίστα από 101 πράγματα που ήθελε να κάνει πριν φύγει από την ζωή.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν να ερωτευτεί, να παντρευτεί, να αποκτήσει παιδιά, σταθερές επαγγελματικές βάσεις, να αποκτήσει μια αθλητική ομάδα και να κατακτήσει τουλάχιστον έναν τίτλο.

Με τους Washington Mystics στο WNBA το κατάφερε, με τους Washington Capitals στο χόκει επίσης. Αυτό που μένει είναι να δούμε αν θα τα καταφέρει και στο ΝΒΑ με τους «Wizards».

Ο Λέονσις γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1957, είναι παιδί δεύτερης γενιάς φτωχών μεταναστών. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Georgetown. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε από την οικογένεια του να σπουδάσει κι από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε ενεργά με την πληροφορική αλλά και το μάρκετινγκ. Την  εταιρεία του Redgate Communications Corp εξαγόρασε η American Online AOL στην οποία ο Λεόνσις εργάσθηκε ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος. Είναι ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Monumental Sports & Entertainment.

Είναι ιδιοκτήτης της SnagFilms, εταιρείας που έκανε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Nanking» το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Emmy για το 2009  στην κατηγορία «News & Documentary». Το 2010, έγραψε το βιβλίο «The Business of  Happiness» ενώ είναι συγγραφέας άλλων τριών βιβλίων. Στο παρελθόν έχει διατελέσει και δήμαρχος της πόλης Όρχιντ(Φλόριντα). Είναι προσωπικός φίλος του Μπαράκ Ομπάμα(έδωσε πρόσφατα δημόσια συγχαρητήρια στους Washington Mystics για τον τίτλο στο WNBA), με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τους Wizards και το ΝΒΑ.

T
T

Ουάσινγκτον ΓουίζαρντςμπάσκετNBA