Αθλητισμός|17.10.2019 12:30

«Ήταν σαν πόλεμος» λένε οι Νοτιοκορεάτες για τον αγώνα «φάντασμα» στην Πιονγιάνγκ (pics+vids)

Newsroom

O αγώνας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο «Κιμ Ιλ Σουνγκ» της Πιονγιάνγκ, έγινε μπροστά σε άδειες εξέδρες. Για την ακρίβεια απαγορεύτηκε η είσοδος ακόμη και στους δημοσιογράφους, ενώ δεν μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Και όπως ήταν φυσικά, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. 

«Ο αγώνας ήταν σαν... πόλεμος». Έτσι παρομοίασε ο αντιπρόεδρος της νοτιοκορεατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τσόι Γιουνγκ Ιλ, όσα έζησε στη Βόρεια Κορέα, η αποστολή της Νότιας Κορέας. «Περιμέναμε 50.000 θεατές και αντ' αυτού, προς έκπληξη όλων δεν υπήρχαν φίλαθλοι στο γήπεδο. Οι θύρες δεν άνοιξαν ποτέ. Αιφνιδιαστήκαμε, όπως οι παίκτες και ο προπονητής. Όταν μιλούσα στους Βορειοκορεάτες, δεν κουνούσαν ούτε τα μάτια» πρόσθεσε.

Ο αγώνας τελείωσε ισόπαλος 0-0 κaι ήταν το πρώτο ματς των δύο χωρών μετά από έναν φιλικό αγώνα το 1990. Το ματς παρακολούθησε και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. «Ήμουν προετοιμασμένος να δω ένα γεμάτο γήπεδο για αυτόν τον ιστορικό αγώνα, αλλά απογοητεύτηκα όταν είδα ότι δεν υπήρχαν θεατές στις εξέδρες» δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε: «Ήμασταν έκπληκτοι από το γεγονός αυτό και από πολλά άλλα πράγματα, όπως ότι δεν υπήρχε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και τα προβλήματα με θεωρήσεις βίζας και τους ξένους δημοσιογράφους. Για εμάς, η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι απαραίτητη, αλλά, από την άλλη, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο σε μια στιγμή».

Έκπληκτος δήλωσε και ο Σον, ο αρχηγός της Νότιας Κορέας και ποδοσφαιριστής της Τότεναμ. «Το ματς ήταν σκληρό σε βαθμό που να θεωρώ τεράστια επιτυχία που επιστρέψαμε ασφαλείς χωρίς τραυματισμό. Οι αντίπαλοι ήταν επιθετικοί». Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της FIFA, ο διαιτητής έδειξε μία κίτρινη κάρτα σε κάθε ομάδα, ενώ κυκλοφορούν μόνο κάποια video από τον Σουηδό πρεσβευτή στη Βόρεια Κορέα, Γιόακιμ Μπέργκστρομ, που ήταν ένας από τους ελάχιστους θεατές.

T
T

T

ποδόσφαιροΝότια ΚορέαΒόρεια ΚορέαΤζιάνι Ινφαντίνο