Αθλητισμός|16.11.2019 19:13

Τσιτσιπάς: Πήρε το σετ της πρόκρισης από Ναδάλ και περιμένει τον αντίπαλό του (vid)

Newsroom

Η πρόκριση του Στέφανου Τσιτσιπά στα ημιτελικά του ATP Finals είναι γεγονός. Ένας στόχος που έμοιαζε ένα όνειρο για γενιές και γενιές Ελλήνων τενιστών πραγματοποιήθηκε από τον 21χρονο άσσο που για άλλη μία φορά έδειξε πως είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα.

Τυπικά ο Τσιτσιπάς ήθελε ένα σετ απέναντι στον Ραφαέλ Ναδάλ για να «κλειδώσει» την πρόκριση στα ημιτελικά και το κατάφερε εξασφαλίζοντας προβάδισμα 1-0 σετ απέναντι στο «τοτέμ» του παγκοσμίου τένις ο οποίος έφτασε να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

T

Ο Ναδάλ αφού έφτασε στα όρια του αποκλεισμού στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων κατάφερε με αντεπίθεση διαρκείας να πάρει και τη νίκη 6-7 (4), 6-4, 7-5 αλλά και πάλι η πρόκριση του είναι ανοικτή.

Απόψε (15/11) στις 22.00 ο Γερμανός Σάσα Ζβέρεφ θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο Ντανίλ Μεντεβέντεβ που δεν έχει καμία ελπίδα πρόκρισης για την 4αδα.

Κλειδί ο Ζβέρεφ και τα δύο σενάρια πρόκρισης

Ο Ζβέρεφ με νίκη επί του Μεντβέντεφ θα προκριθεί μαζί με τον Τσιτσιπά στα ημιτελικά και σε αυτή την περίπτωση ο Τσιτσιπάς θα πάρει την πρώτη θέση του Α΄ομίλου και θα αντιμετωπίσει στον αυριανό (16/11) ημιτελικό τον Ρότζερ Φέντερερ που πήρε την 2η θέση στον Β΄όμιλο και ο Σβέρεφ τον Ντομινίκ Τιμ.

Αντίθετα εφόσον αποκλειστεί ο Ζβέρεφ ο Ναδάλ θα πάρει την πρώτη θέση και ο Τσιτσιπάς την δεύτερη και σε αυτή την περίπτωση ο Ελληνας τενίστας θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Ντομινίκ Τιμ και ο Φέντερερ τον Ναδάλ.

Ο αγώνας του Τσιτσιπά με τον Ναδάλ ήταν εξαιρετικός, με ποιοτικό τένις και τον Έλληνα τενίστα να στέκεται πολύ καλά απέναντι στον έμπειρο αντίπαλο του.

Το σετ της πρόκρισης

Στο 1ο σετ ο Τσιτσιπάς κράτησε το σερβίς του και περίμενε την ευκαιρία για ένα λάθος του Ισπανού που δεν έγινε ποτέ και έτσι αμφότεροι οδηγήθηκαν στο τάι μπρέικ όπου ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε 4-2, ο Ναδάλ ισοφάρισε 4-4 και ο Τσιτσιπάς με τρεις σερί πόντους έκανε το 7-4.

T

Εκεί εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση καθώς στους δύο προηγούμενους αγώνες είχε νικήσει 2-0 σετ τον Μεντβέντεβ και 2-0 σετ τον Ζβέρεφ.

Το τελευταίο χαρτί του Ναδάλ

Στο 2ο σετ οι δύο τενίστες ακολούθησαν τον ίδιο ρυθμό και μετά από απόλυτη ισορροπία έφτασαν στο 4-4. Εκεί ο Ναδάλ έκανε μπρέικ στο σερβίς του Τσιτσιπά, προηγήθηκε 5-4 και έκλεισε το σετ 6-4 για το 1-1.

T

Εχοντας το μεγάλο κίνητρο της νίκης ο Ναδάλ μετά τη λαχτάρα του «ξαφνικού θανάτου» κατάφερε να κάνει το δεύτερο μπρέικ του στον αγώνα στο 11ο γκέιμ για το 6-5 και επικράτησε 7-5.

T

Α΄ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1.Ναδάλ 2 (4-4)

2.Τσιτσιπάς 2 (5-2)

3.Ζβέρεφ 1 (2-2)

4.Μεντβέντεβ 0 (1-4)

*Από 2 αγώνες έχουν Ζβέρεφ, Μεντβέντεβ

Β΄ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες)

1.Τιμ 2 (4-3)

2.Φέντερερ 2 (4-2)

3.Τζόκοβιτς 1 (3-4)

4.Μπερετίνι 1 (2-4)

Τι γίνεται στην ισοβαθμία...

Στην ισοβαθμία μετρούν πρώτα οι νίκες στους μεταξύ τους αγώνες και μετά τα σετ. Ο Τσιτσιπάς σε ισοβαθμία με τον Ζβέρεφ είναι καλύτερος γιατί έχει νικήσει το μεταξύ τους παιχνίδι, ενώ σε ισοβαθμία με τον Ναδάλ είναι καλύτερος ο Ισπανός που νίκησε το μεταξύ τους παιχνίδι. Σε τριπλή ισοβαθμία Τσιτσιπά, Ζβέρεφ, Ναδάλ όλοι έχουν από μία νίκη στους μεταξύ τους αγώνες οπότε μετρούν τα σετ και εκεί είναι καλύτερος ο Τσιτσιπάς και ακολουθεί ο Ζβέρεφ σε περίπτωση πάντα που νικήσει τον Μεντβέντεβ.

Ράφαελ ΝαδάλΤένιςΣτέφανος ΤσιτσιπάςΣπορATP Finals