Αθλητισμός|10.12.2019 20:19

Στην αντεπίθεση ο Πούτιν κατά της WADA: «Είναι πολιτική απόφαση η τιμωρία της Ρωσίας»

Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση μετά την απόφαση της WADA, (του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του ντόπινγκ) να τιμωρήσει τη Ρωσία με αποκλεισμό από τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανάμεσα τους και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και από το Μουντιάλ του 2022.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση» και επισήμανε πως δεν πρέπει να ισχύσει η ποινή, ανακοινώνοντας πως η Μόσχα θα εφεσιβάλλει την απόφαση.

Αν και η Ρωσία εξακολουθεί να ψάχνει τρόπους αντίδρασης στην απόφαση της WADA, ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της Νορμανδίας στο Παρίσι ότι η Ρωσία έχει κάθε έννομο δικαίωμα να καταθέσει έφεση. «Το κλειδί και όλοι συμφωνούν εδώ, είναι πως κάθε τιμωρία πρέπει να είναι ατομική.  πρέπει να στοχεύεται με βάση το τι έχει κάνει ένα συγκεκριμένο άτομο. Δεν μπορούμε να έχουμε συλλογική τιμωρία». 

Η απαγόρευση - η οποία δεν επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να φιλοξενεί διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις - ήρθε μετά από την έρευνα του WADA σε αποτελέσματα δοκιμών ντόπινγκ σε εργαστήριο στη Μόσχα. Ο Πούτιν αμφισβητεί κατά πόσο η απόφαση αφορά πραγματικά «καθαρούς αθλητές», υποδηλώνοντας ότι προήλθε από «πολιτική προκατάληψη που δεν έχει καμία σχέση με το Ολυμπιακό κίνημα και τον αθλητισμό».

Ενώ η απόφαση του WADA θα εμποδίσει τους Ρώσους να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του προσεχούς καλοκαιριού στο Τόκιο, μεταξύ άλλων σημαντικών γεγονότων, οι αθλητές θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν ως «ουδέτεροι» χωρίς όμως την εθνική τους σημαία ή χωρίς να ακούγεται ο ρωσικός ύμνος.

WADAΟλυμπιακοί ΑγώνεςΡωσίαντόπινγκΒλαντίμιρ ΠούτινΣπορ