Αθλητισμός|23.01.2020 15:02

Big 4: Το «μην κλαίτε, επενδύστε» του Σαββίδη και ο νευρικός Μαρινάκης

Newsroom

Κάποιες φορές οι λέξεις είναι περιττές. Αρκεί η γλώσσα του σώματος για να καταδείξει την αλήθεια. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης διάβασε περίπου 2.300 λέξεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Big 4 με την FIFA και την UEFA. Ηταν η ομιλία που είχε γραμμένη μπροστά του στην αίθουσα Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρετανίας» και αργότερα μοιράστηκε κατά γράμμα, ακόμη και με τους ίδιους τίτλους και με τα ίδια μαυρισμένα γράμματα, προς φίλια μέσα ενημέρωσης. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και το επιτελείο του είχαν προετοιμάσει καλά τον μονόλογό του, εμπεριέχοντας όλη την επιχειρηματολογία, τη ρητορική και την πολεμική των «ερυθρόλευκων» το τελευταίο διάστημα. Εκείνο που δεν υπολόγισαν ήταν η γλώσσα του σώματος…

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξαρχής φαινόταν ότι δεν ένιωθε άνετα. Ηταν νευρικός. Κι όσο περνούσε η ώρα έχανε, ολοένα και περισσότερο, την ψυχραιμία του. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ήταν μόνος, παρά τα όσα προσπαθούν να επικοινωνήσουν οι κύκλοι της ΠΑΕ μέσω φίλα προσκείμενων ΜΜΕ και non paper. Την ώρα που οι έτεροι του Big 4, Ιβάν Σαββίδης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος -με τις όποιες διαφωνίες και με όσα τους χωρίζουν- πήγαν στη συνάντηση με διάθεση για ειλικρινή διάλογο και εξεύρεση λύσεων, ο Μαρινάκης ήταν προετοιμασμένος για μονόλογο και επιβολή των «θέλω» του Ολυμπιακού. Κάτι που διαπίστωσαν άμεσα (και) οι επιτελείς της FIFA και της UEFA.

Πολύ γρήγορα η απομόνωση του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη υπήρξε εμφανής στο εσωτερικό της «Μεγάλης Βρετανίας». Όχι λόγω συμμαχιών ή συμπράξεων αλλά λόγω της ρητορικής, της πολεμικής και της παράλογης «λογικής του χάους» που παρουσιάζει για την παρούσα κατάσταση στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός, ο οποίος μέχρι και το 2017 είχε τον απόλυτο έλεγχο στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο κατακτώντας επτά σερί πρωταθλήματα από το 2011.

Σαββίδης: «Επενδύστε»

Ηταν οι εποχές που ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Σάββας Θεοδωρίδης και οι συν αυτώ έλεγαν περιπαικτικά «κάντε επενδύσεις και φτιάξτε ομάδα» όταν ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης και ο Αλαφούζος κατήγγειλαν με επιχειρήματα και αποδείξεις την ύπαρξη ενός σάπιου ποδοσφαιρικού συστήματος. Το υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Big 4 ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. «Τόσα χρόνια ακούγαμε τους κυρίους Μαρινάκη και Θεοδωρίδη να μας λένε "μην κλαίτε, επενδύστε". Και τώρα αυτοί κλαίνε. Οπότε τους συμβουλεύουμε να επενδύσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΠΑΟΚ δεν άφησε αναπάντητη την επιθετικότητα του Μαρινάκη, ενώ αντιμετώπισε απαξιωτικά τις αναφορές του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός για σχέσεις του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Αντιπρότεινε, πάντως, να διερευνηθούν και οι σχέσεις του Ολυμπιακού με ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα κι έχουν ανταλλαγές δανεικών ή υπέρογκες αγοραπωλησίες παικτών. Ο Σαββίδης απάντησε και στα όσα ειρωνικά ανέφερε ο Μαρινάκης για την ιδιότητα με την οποία έδωσε το «παρών» στη συνάντηση, υπενθυμίζοντάς του πως είναι ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ.

Αμηχανία Μαρινάκη

Η αμηχανία και ο εκνευρισμός του Μαρινάκη, μη βρίσκοντας ευήκοα ώτα και συμμάχους, ήταν ολοένα και πιο εμφανής. Ο υποτιμητικός και προσβλητικός τρόπος με τον οποίο απευθυνόταν στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, στον οποίο είπε ότι θα πάει φυλακή (!), αλλά και το ύφος του απέναντι στον Σαββίδη, φανέρωσαν την έλλειψη ψυχραιμίας προκαλώντας ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση στους ξένους παράγοντες του ποδοσφαίρου.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Δημήτρης Μελισσανίδης όσο και ο Γιάννης Αλαφούζος, στο πλαίσιο του ειλικρινούς διαλόγου και της διάθεσης με την οποία πήγαν στη συνάντηση για εξεύρεση λύσεων, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, είπαν τα παράπονά τους και έκαναν τις προτάσεις τους ενώπιον των FIFA και UEFA. Δίχως προσβολές, δίχως εκνευρισμούς, δίχως έλλειψη σεβασμού.

Η ατάκα Μελισσανίδη

Επί παραδείγματι, ο Μελισσανίδης, χωρίς να είναι προσβλητικός, αλλά μιλώντας σε αυστηρό τόνο, ζήτησε από τους επιτελείς των διεθνών οργάνων μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους Ελληνες επενδυτές, που δίνουν χρήματα για το ποδόσφαιρο, ενώ έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση ως προς τις εκλογές της ΕΠΟ με την πιο «δυνατή» ατάκα της συνεδρίασης. Παράλληλα όμως δήλωσε και τη στήριξή του στο εγχείρημα της FIFA και της UEFA για να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με αφορμή ένα σχόλιο του Ζόραν Λάκοβιτς για «λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ», σχολίασε ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ: «Είπατε για λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ. Οι εκλογές σε UEFA και FIFA πως γίνονται; Μήπως φέρνετε παπά και τραβάει κλήρο; Τα πιο ισχυρά λόμπι είναι στις δικές σας εκλογές. Στην ΕΠΟ θα γίνουν εκλογές κανονικά όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ, ο νόμος και οι κανονισμοί». Επιχείρημα στο οποίο προφανώς και δεν είχαν να αντιτείνουν κάτι οι άνθρωποι των διεθνών ομοσπονδιών.

Ικανοποίηση Αλαφούζου

Επίσης, ο Μελισσανίδης είπε: «Η ΑΕΚ λέει "ναι" σε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να γίνει καλύτερο το ελληνικό ποδόσφαιρο και πιο ανταγωνιστικό. Φτιάξτε τη διαιτησία καλύτερη όπως εσείς γνωρίζετε, εμείς είμαστε μαζί σας, αλλά θέλω και μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο από εσάς. Βρίσκεστε στη χώρα μου τρία χρόνια. Τι έχετε κάνει; Εχετε αποτύχει. Σαν Ελληνας επιχειρηματίας και Ελληνας πολίτης δεν δέχομαι αυτή την κηδεμονία. Να συμφωνήσουμε σε όλα για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτος εγώ. Αλλά εδώ έχετε τέσσερις Ελληνες επιχειρηματίες που πληρώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εσεις πληρώνεστε. Θα ήθελα περισσότερο σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Τη στήριξή του στις προσπάθειες των διεθνών οργάνων επιβεβαίωσε και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος τόνισε ότι «παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου και τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα. Προχωρήστε σε αυτά που πρέπει να γίνει ακόμη καλύτερο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

FIFAUEFABig 4Δημήτρης ΜελισσανίδηςΓιάννης ΑλαφούζοςΑΕΚΙβάν ΣαββίδηςΒαγγέλης ΜαρινάκηςΠαναθηναϊκόςΠΑΟΚΟλυμπιακός