copyright: eurokinissi

Big 4: Οι εντάσεις, οι ατάκες, η απομόνωση Μαρινάκη και η απάντηση Σαββίδη

Τελευταία Ενημέρωση
Το παρασκήνιο και όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στη συνεδρίαση των Big 4 στη «Μεγάλη Βρετανία»

Ενταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Big 4 με τους απεσταλμένους των FIFA/UEFA, τους προέδρους των ΕΠΟ και Super League και τον υφυπουργό Αθλητισμού. Το παραδέχθηκε άλλωστε δημοσίως και ο εντεταλμένος των διεθνών ομοσπονδιών Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος αποχωρώντας από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» τόνισε ότι αν λέγονταν στην πατρίδα του την Αυστρία, όσα ειπώθηκαν εντός της αίθουσας, η προσβολή θα κρατούσε για χρόνια. Όπως τόνισε όμως «εδώ είναι Ελλάδα, διαφορετική νοοτροπία».

Το είπε και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σχολίασε αμέσως μετά το φινάλε του πολύωρου ραντεβού ότι «ήταν ένα τετράωρο έντασης. Εγινε ντέρμπι». Κι η αλήθεια είναι πως οι τόνοι ανέβηκαν σε ορισμένες στιγμές και δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι οι επικεφαλής των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, κκ. Ιβάν Σαββίδης, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος, αντιστοίχως, βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα και συζήτησαν για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αποτελεί ένα βήμα προόδου, έστω κι αν επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η... απομόνωση του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη ως προς τη ρητορική, την πολεμική και τη «λογική του χάους» που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα.

Απομόνωση Μαρινάκη

Αυτό το οποίο κατέδειξε η συνεδρίαση των Big 4 είναι πως ο Μαρινάκης, ο οποίος ήταν φανερά εκνευρισμένος, δεν βρήκε κανένα στήριγμα και κανέναν σύμμαχο εντός του μίτινγκ, που να ήταν διατεθειμένος να υποστηρίξει τις θέσεις που διάβασε ο επικεφαλής της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αλλωστε, όπως φάνηκε, οι τρεις από τους τέσσερις του Big 4 πήγαν με στόχο έναν ειλικρινή διάλογο κι όχι έναν μονόλογο γραμμένο σε χαρτί.

Ακόμη και ο υποτιμητικός και προσβλητικός τρόπος με τον οποίο απευθυνόταν ο Μαρινάκης στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, όπως και το ύφος που είχε απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη. Κι αν για τους Ελληνες παριστάμενους ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο, οι εκπρόσωποι των διεθνών οργάνων εξεπλάγησαν με αρνητικό τρόπο.

Η απάντηση Σαββίδη

Από την πλευρά του, ο Ιβάν Σαββίδης αντιμετώπισε απαξιωτικά τις αναφορές Μαρινάκη περί των σχέσεων ΠΑΟΚ - Ξάνθης. Αντιπρότεινε μάλιστα να διερευνηθούν οι σχέσεις του Ολυμπιακού με ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα κι έχουν ανταλλαγές δανεικών ή υπέρογκες αγοραπωλησίες παικτών. Τόνισε επίσης: «Τόσα χρόνια ακούγαμε τους κυρίους Μαρινάκη και Θεοδωρίδη να μας λένε "μην κλαίτε επενδύστε". Και τώρα αυτοί κλαίνε. Οπότε τους συμβουλεύουμε να επενδύσουν». Ο Ιβάν Σαββίδης είχε απάντηση και στα όσα ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την ιδιότητα με την οποία έδωσε το «παρών» στη συνάντηση, υπενθυμίζοντας του πως είναι ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ.

«Ερχεται παπάς;»

Από εκεί και πέρα, αξίζει να τονιστεί πως οι απεσταλμένοι των FIFA/UEFA προσπάθησαν να πείσουν τους Big 4 να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο, ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, στις εκλογές της ΕΠΟ. Ωστόσο μια ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη, με αφορμή κι ένα σχόλιο του Ζόραν Λάκοβιτς πέρι λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ, τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα. «Κύριε Λάκοβιτς, θα ήθελα μια παρατήρηση για αυτό που είπατε για λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ. Οι εκλογές σε UEFA και FIFA πως γίνονται; Μήπως φέρνετε παπά και τραβάει κλήρο; Τα πιο ισχυρά λόμπι είναι στις δικές σας εκλογές. Στην ΕΠΟ θα γίνουν εκλογές κανονικά όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ, ο νόμος και οι κανονισμοί»». Οι ιθύνοντες των διεθνών ομοσπονδιών προφανώς δεν είχαν να αντιτείνουν κάτι ως προς το επιχείρημα του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ.

Ζήτησε σεβασμό ο Μελισσανίδης

Μάλιστα ο Μελισσανίδης μίλησε σε αυστηρό ύφος προς τους απεσταλμένους των FIFA/UEFA λέγοντας: «Η ΑΕΚ λέει "ναι" σε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να γίνει καλύτερο το ελληνικό ποδόσφαιρο και πιο ανταγωνιστικό. Φτιάξτε τη διαιτησία καλύτερη όπως εσείς γνωρίζετε, εμείς είμαστε μαζί σας, αλλά θέλω και μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο από εσάς. Βρίσκεστε στη χώρα μου τρία χρόνια. Τι έχετε κάνει; Εχετε αποτύχει. Σαν Ελληνας επιχειρηματίας και Ελληνας πολίτης δεν δέχομαι αυτή την κηδεμονία. Να συμφωνήσουμε σε όλα για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτος εγώ. Αλλά εδώ έχετε τέσσερις Ελληνες επιχειρηματίες που πληρώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εσεις πληρώνεστε. Θα ήθελα περισσότερο σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο»...

«Φυλακή θα πας...»

Από την πλευρά του πάντως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εμμένοντας στην ατζέντα του Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα, επέμεινε και για άμεσες αλλαγές στην ΕΠΟ. Μάλιστα ο μεγαλομέτοχος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ έριξε τα βέλη του κατά του παρόντα προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, στον οποίο, σε μια αποστροφή του λόγου του εν μέσω έντασης, είπε σύμφωνα με πληροφορίες: «Αντε τελείωνε. Τι είναι αυτά που λες; Δεν υπάρχουν αυτά που λες. Φυλακή θα πας για αυτά που έχεις κάνει στην ΕΠΟ».

Επίσης, ο Μαρινάκης επέμεινε και στο θέμα του αρχιδιαιτητή ζητώντας άμεση αντικατάσταση του Περέιρα. Κι εκεί οι FIFA/UEFA ζήτησαν να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής κάτι όμως που δεν συνέβη. Με την αντικατάσταση Περέιρα πάντως ήταν σύμφωνος και ο Μελισσανίδης δίχως όμως να μιλήσει υποτιμητικά. Οσο για τον Γιάννη Αλαφούζο είπε πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν «έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου και τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα».

Οι αποφάσεις

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ αλλά και από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών τέσσερις είναι οι βασικές αποφάσεις που πάρθηκαν:

1) Εκλογές στην ΕΠΟ για ανάδειξη νέας διοίκησης το καλοκαίρι του 2020 (πιθανότατα τον Ιούνιο) κι όχι τον Οκτώβριο.

2) Ξένοι διαιτητές σε περισσότερα ματς, όχι μόνο στα ντέρμπι όπως ισχύει σήμερα, αλλά και σε κρίσιμα παιχνίδια ακόμη και με χαμηλότερου βεληνεκούς ομάδες, όπως επίσης και παρουσία αλλοδαπών ρέφερι σε όλα τα ματς των πλέι οφ ανεξάρτητα από τους αντιπάλους.

3) Αλλαγή αρχιδιαιτητή το καλοκαίρι καθώς θα αποχωρήσει ο Βίτορ Μέλο Περέιρα. Στην ηγεσία της διαιτησίας όμως θα παραμείνει ξένος αρχιδιαιτητής.

4) Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των Big 4.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε από τις FIFA/UEFA ότι η επιτροπεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ