Αθλητισμός|29.01.2020 11:17

Ολυμπιακός: Μετά την υπόθεση Βάλνερ θέλει ένα ακόμη πρωτάθλημα στα χαρτιά

Θοδωρής Φελάνης

Την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος στα … χαρτιά κι όχι στους αγωνιστικούς χώρους διεκδικεί ξανά ο Ολυμπιακός. Η κατάθεση της τροπολογίας-σκάνδαλο από την κυβέρνηση με στόχο την τιμωρία του ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρο πως αλλοιώνει την έκβαση του πρωταθλήματος. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι ερυθρόλευκοι κατακτούν έναν τίτλο που προέρχεται από αποφάσεις σε αίθουσες δικαστηρίων. Το ίδιο είχε συμβεί και κατά την σεζόν 2007-08 όταν η ΑΕΚ είχε καταφέρει να τερματίσει στην 1η θέση με τον Ολυμπιακό όμως να πανηγυρίζει τελικά έναν ανέλπιστο τίτλο.

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Ιανουαρίου του 2008 όταν στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί με 1-0 στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο «Καυτατζόγλειο» από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ήταν μια παλικαρίσια και καθαρή νίκη του Απόλλωνα με σκόρερ τον Μπάρκογλου στις καθυστερήσεις. Ο Ολυμπιακός όμως είχε καλύτερη ομάδα εκτός γηπέδου! Υπέβαλε άμεσα ένσταση μετά το τέλος του αγώνα για αντικανονική συμμετοχή του αυστριακού ποδοσφαιριστή της Καλαμαριάς Ρόμαν Βάλνερ.

Το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της Σούπερ Λίγκας αρχικά αποφάσισε την επανάληψη του ματς βάσει του άρθρου 5 του Πειθαρχικού Κώδικα. Η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ όμως είχε άλλη γνώμη καταδικάζοντας την Καλαμαριά βάση του άρθρου 23 του ΚΑΠ για αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ κατακυρώνοντας στα χαρτιά τον αγώνα με 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού και αφαιρώντας επιπλέον έναν βαθμό από την Καλαμαριά.

Την επιτροπή εφέσεων αποτελούσαν ο πρόεδρος Εφετών κ. Νίκος Λεοντής και οι δικηγόροι κκ. Ευάγγελος Χαλής και Βασίλης Μπαλαφούτης. Ουδείς ωστόσο κατάφερε να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Αφού η συμμετοχή του Βάλνερ ήταν παράνομη έχοντας αγωνιστεί σε δύο σκωτσέζικες ομάδες από το περασμένο καλοκαίρι την Φόλκερκ και τη Χάμιλτον (σύμφωνα με τον κανονισμό της FIFA δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί και σε τρίτη ομάδα την ίδια αγωνιστική περίοδο) πώς η τότε ΕΠΟ είχε εκδώσει δελτίο στον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή; Γιατί δεν προστάτευσε την Καλαμαριά ενημερώνοντας την πως  ο Αυστριακός δεν μπορούσε να αγωνισθεί σε επίσημο αγώνα πριν από την 1η Ιουλίου 2008; Αναπάντητα «γιατί» τότε, αναπάντητα «γιατί» και σήμερα με «πρωταγωνιστή» ξανά τον Ολυμπιακό.

ποδόσφαιροΑπόλλων ΚαλαμαριάςΟλυμπιακός