Αθλητισμός|27.02.2020 10:24

Δίκη για τα στημένα: Δίωρη διακοπή λόγω αποχής των γραμματέων

Newsroom

Με δύο μάρτυρες επρόκειτο να συνεχιστεί την Πέμπτη 13/2, η πέμπτη ημέρα των καταθέσεων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για τα στημένα με 28 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΟλυμπιακόςΒαγγέλης Μαρινάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής.

Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά για να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και διευθύνων σύμβουλος της Super LeagueΒασίλης Γκαγκάτσης, όπως επίσης και ο πρώην διεθνής διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του προεδρείου, του εισαγγελέα έδρας, Χαράλαμπου Λακαφώση, αλλά και των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Ωστόσο, η δίκη άρχισε στις 9.05 το πρωί και διεκόπη για δύο ώρες, μέχρι τις 11.00, λόγω της αποχής των γραμματέων του Εφετείου που διαμαρτύρονται για αυξημένο φόρτο εργασίας εξαιτίας των δικογραφιών που έχουν συσσωρευτεί.

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει οι εξής μάρτυρες, κατά σειρά: Σοφοκλής Πιλάβιος, Χρήστος Σάββας, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Τάκης Φύσσας, Κύρος Βασάρας. Για τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο συνεδριάσεις, στις 19/2 όπου θα καταθέσει ο Αλέξης Κούγιας και στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ για τον Μάρτιο υπάρχουν τέσσερις συνεδριάσεις στη δίκη, και συγκεκριμένα στις 12/3, 19/3, 26/3 και 31/3.

12:35: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Γκαγκάτση. Καταθέτει ο Κωνσταντινέας

11:05: Υστερα από τη δίωρη διακοπή λόγω αποχής των υπαλλήλων του Εφετείου, άρχισε η δίκη με την κατάθεση του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση. 

«Ήμουν υποψήφιος στις εκλογές του 2012. Δεν έχω ιδία άποψη, δεν θα μπορούσα να έχω ιδία άποψη για ό,τι είχε γίνει το καλοκαίρι του 2012 για τον καταρτισμό των πινάκων. Μου τα είπε ο ίδιος ο Χρήστος Σάββας στο τηλέφωνο.

Ήταν μια περίοδος προεκλογικού αγώνα. Με κάλεσε ο κύριος εισαγγελέας και με ρώτησε τι γνωρίζω και του είπα ό,τι είπα και σε εσάς. Οι Ενώσεις για λόγους πρεστίζ θέλουν να έχουν διαιτητές στην Α’ Εθνική και αυτό είναι ένα φαινόμενο που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται. Οι διαιτητές κατά την άποψη μου, θεωρώ ότι είναι τα θύματα όλης αυτής της ιστορίας.

Το 2006 τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία στη Σούπερ Λίγκα που είχε συσταθεί τότε. Τελικά είχαν ζητήσει να μπει ο Μπίκας στην Επιτροπή Διαιτησίας. Πάντα φταίνε οι διαιτητές και οι αντίπαλοι. Βάλανε το var, και θα γίνουμε οι αιτία να απαξιωθεί το var διεθνώς. Πάντα φταίνε οι αντίπαλοι, ποτέ οι ίδιοι. Ολη η κατάθεσή μου είναι από μαρτυρίες τρίτων. Οι μεγάλες ομάδες δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται γιατί έχουν τα περισσότερα υπέρ τους σφυρίγματα, και όμως διαμαρτύρονται.

Το να δώσει η ΕΠΟ χρήματα σε μια Ένωση δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα παράνομο. Είναι για την ενίσχυση της, το που πάνε είναι θέμα της ΕΠΣ. Κανένας δεν κατεβαίνει για να χάσει στις εκλογές. Δεν είπα ποτέ ότι ο Ολυμπιακός θα στήριζε την υποψηφιότητα Σαρρή. Με τον Μώραλη έγινε μια κουβέντα, ήμασταν φίλοι τότε, υποστήριζε την υποψηφιότητα μου. Δεν έδωσα ποτέ λεφτά προκειμένου να εκλεγώ, ούτε σε Ενώσεις ούτε πουθενά. Κατέβηκα το 2001, το 2004, το 2008 με την συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων. 

Απαντάει σε ερωτήσεις από τον Εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση.

Ερώτηση: Γιατί επεδίωξε ο κ. Μώραλης να σας πείσει να μην κατεβείτε στις εκλογές.

Γκαγκάτσης: Δεν μου συνέστησε να μην κατέβω, είχα πει ότι αν θα δηλώσω υποψηφιότητα δεν θα κάνω πίσω. Υποστήριζε την υποψηφιότητα μου, την ήθελε, πίστευε σε μένα αλλά προφανώς επειδή ήταν εκπρόσωπος του Ολυμπιακού άλλα θα ήθελε η ιδιοκτησία του Ολυμπιακού.

Ερώτηση: Γνωρίζετε περιστατικά αν ο Μαρινάκης είχε ενεργό συμμετοχή στην εκλογή του ΔΣ της ΕΠΟ εις βάρος σας.

Γκαγκάτσης: Δεν έχω κάτι.

Ο Παλάσκας της ΕΠΣ Καρδίτσας μου είχε πει ότι οι διαιτητές του δεν ορίζονται,  γι' αυτό και οι διαιτητές του είχαν ζητήσει να πάρουν μεταγραφή σε άλλη Ένωση. Δεν θα μπορούσα να είμαι στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και δεν θα ήθελα Είχα πάει στη Σούπερ Λιγκα και τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία και ότι ήταν δικό μου θέμα πως θα τα έβρισα με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Από το 2004 μέχρι το 2008 με ειδική άδεια που είχα πάρει ανακοινώνονταν και οι βαθμοί και οι τιμωρίες. Τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία και μου είχαν απαντήσει "δεν θα μας πετάξεις σε εμάς, την καυτή πατάτα της διαιτησίας".

Ερώτηση: Οι εκλογές κύλησαν ομαλά.

Γκαγκάτσης: Έγιναν πολλά, συγκεντρώσεις Ενώσεων. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν μεθοδεύσεις για να μην εκλεγώ. Αν ήξερα θα τα είχα καταγγείλει.

Ερώτηση: Κάπου λέτε για ένα φορτηγό με μπάλες

Γκαγκάτσης: Αυτά συμβαίνουν στις Ενώσεις, για να ψηφίσουν τη διοίκηση Σαρρή.

Ερώτηση: Από την κατάθεση σας προκύπτει ότι δεχθήκατε πόλεμο.

Γκαγκάτσης: Ο Σαρρής είχε την υποστήριξε από ένα τεράστιο αριθμό Ενώσεων. Εγώ πάσχιζα μέχρι την τελευταία στιγμή να πάρω την ΕΠΣ Ημαθίας όπου ήταν ο Καραμελίδης.

Για τη συνάντηση στο Χίλτον, μου είπε ο Χρήστος Σάββας γι΄αυτήν, ότι συζητούσαν για την προεδρία Πιλάβιο. Δεν με ενδιέφερε η συγκεκριμένη συνάντηση. Δεν ήταν ευχαριστημένοι από την προεδρία Πιλάβιου, και ο κ. Μαρινάκης και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Δεν ασχολείτο με την ΕΠΟ ο Πιλάβιος, όπως περίμεναν. Δεν ήμουν παρών στη συνάντηση, μου είπε ο Σάββας ότι έγινε μια συνάντηση γιατι δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον Πιλάβιο. Τότε δεν με ενδιέφερε, δεν είχα σκοπό να κατέβω στις εκλογές. Την υποψηφιότητα μου την ανακοίνωσα μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2012. Δεν πήγα μόνος μου, με κάλεσε ο εισαγγελέας και πήγε. Τι ειπώθηκε από τον κ. Παλάσκα εγώ τα έμαθα από το διαδίκτυο.

Τι να τσεκάρω, ότι δεν έπαιζαν οι διαιτητές του;

Ερώτηση: Ποια είναι η πεποίθηση σας, γι' αυτά που ειπώθηκαν τότε

Γκαγκάτσης: Ότι αυτά που μου είπαν τότε ήταν αλήθεια. Δεν ξέρω γιατί τα ανακάλεσαν. Αν δεν μου τα έλεγαν, δεν θα πήγαινα στον Εισαγγελέα. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί τα αναίρεσαν. Μου τα είπαν και όταν με κάλεσε ο Εισαγγελέας πήγα και τα είπα. 

Απαντά σε ερωτήσεις του Βασίλη Δημακόπουλου, δικηγόρου του Β. Μαρινάκη

Όλοι οι παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τους ενδιαφέρει τι στηρίζουν. Και όχι μόνο οι παράγοντες, και τα κόμματα. 

Ερώτηση: Η κατάρτιση του πίνακα των διαιτητών γίνεται και με άλλα κριτήρια;

Γκαγκάτσης: Όχι δεν θα μπορούσε να είναι έτσι. Δεν έχω να πω για κάποιον διαιτητή, ότι έχω κάτι υπόψη μου. Για τις καταγγελίες, σας είπα ότι όταν χάνουν ένα παιχνίδι φταίνε οι διαιτητές και ο αντίπαλος που πλεύρισε τον διαιτητή, ποτέ δεν φταίνε οι ίδιοι. Δεν γίνεται στην Ελλάδα μόνο αυτό. Η ΟΥΕΦΑ έφτασε σε σημείο να ,μην ανακοινώνει ορισμούς γιατί οι παράγοντες σε όλο τον κόσμο θέλουν να ξέρουν ποιος τους παίζει.

Ο Αλαφούζος είπε κάποια πράγματα για το άτομο μου. Αυτός μπήκε στο ποδόσφαιρο το 2012, εγώ έφυγα το 2008, τώρα τι σχέση έχει;

Ερώτηση: Η υποψηφιότητα Σαρρή ήταν επιλογή Μαρινάκη;

Γκαγκάτσης: Το έχω καταθέσει, ήταν επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ.

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης απαντά σε ερωτήσεις δικηγόρων άλλων κατηγορούμενων

Το μόνο που υπέπεσε στην αντίληψη μου για τις εκλογές της ΕΠΟ, ήταν τα σημαδεμένα ψηφοδέλτια, και το κατήγγειλα τότε. Όταν μου τα είπαν τότε, δεν έλεγξα την αλήθεια ή την βασιμότητα τους. Δεν γνωρίζω γιατί τα διέψευσαν. Αν οι ίδιοι έλεγαν ψέμματα σε μένα ή υπερβολές, ρωτήστε τους ίδιους. Δεν έμαθα αν αυτά που μου έλεγαν τότε, ίσχυαν. 

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη διαιτησία, δεν ήταν το αντικείμενο του και ούτε είχε τη διάθεση, ούτε εγώ ασχολήθηκα. Ο Προύντζος παρά το γεγονός ότι παλιά είχε ασχοληθεί με τη διαιτησία, από την ημέρα που ανέλαβε μέλος στην ΕΠΟ, δεν ασχολήθηκε ποτέ με την διαιτησία.

Πρακτικά από την ΚΕΔ, όταν εγώ ήμουν πρόεδρος στην ΕΠΟ, τηρούνταν μόνο όταν η Επιτροπή αποφάσιζε την τιμωρία κάποιου διαιτητή, όχι όταν επιλεγόντουσαν οι διαιτητές για τον πίνακα (σ.σ. στην επίμαχη συνεδρίαση του Αυγούστου του 2012, δεν είχαν κρατηθεί πρακτικά). Δεν ξέρω αν κρατήθηκαν πρακτικά στη συνεδρίαση τον Αύγουστο του 2012. Δεν συνηθίζονταν να τηρούνται πρακτικά γιατί το πρακτικό ήταν η αξιολόγηση των διαιτητών που είχε προηγηθεί. Συζήτηση για τους πίνακες γινόταν όμως. 

Στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί ότι το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού, όπως το κάνει και ο ποδοσφαιριστής, το κάνει ο διαιτητής. Εσχάτως η ΦΙΦΑ έβαλε στο παιχνίδι και την τεχνολογία για να μειωθούν τα λάθη. Τα λάθη όμως, συνεχίζονται ακόμη και με το var. Το είπα και προηγουμένως, θα γίνουμε οι αιτία να απαξιωθεί παγκοσμίως.

Ερώτηση: Αν ένα μέλος της ΚΕΔ διαφωνούσε με τους πίνακες και τη διαδικασία, τι θα μπορούσε να κάνει;

Απάντηση: Να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΕΠΟ και της ΚΕΔ ότι η διαδικασία ήταν παράνομη, μετά θα συνεδρίαζε το συμβούλιο της ΕΠΟ και θα μπορούσε ακόμη και να ακυρώσει τη διαδικασία.

Η Sportsradar δεν έχει στις εκθέσεις της ούτε τα ποσά που παίχθηκαν, ούτε την προσδοκία από αυτά τα παιχνίδια, αν τα παιχνίδια παίχθηκαν σε νόμιμες εταιρίες, ούτε τα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν τα ποσά. Αν δεν μας πει ποιοι είναι αυτοί που έπαιξαν τα ποσά, τότε πως μπορούμε να πούμε αν μια ομάδα είναι ύποπτη. Ο Σιμιτζόγλου στη Βουλή είχε πει ότι άλλα ποντάρονται και άλλα έρχονται ως αποτέλεσμα. Και μας τα στέλνουν ως ύποπτα.

Ο Ηλίας Σπάθας είχε ένα κακό επώνυμο, όπως έχει και ο γιος μου γιατί ο πατέρας του εμπλέκεται σε κάτι κασέτες, πολύ παλιά. Ήταν από τους καλύτερους Έλληνες διαιτητές. Φρονώ πως δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα στον αγώνα Ξάνθη - Παναθηναϊκός για τον οποίο κατηγορείται».

To ethnos.gr βρίσκεται στην αίθουσα του Εφετείου και θα σας μεταφέρει όσα συμβαίνουν...

ΟλυμπιακόςΠέτρος ΚωνσταντινέαςποδόσφαιροΒασίλης ΓκαγκάτσηςΒαγγέλης ΜαρινάκηςΔίκη στημένα