Αθλητισμός|13.02.2020 20:11

Δίκη για στημένα: Οι 10 ατάκες-φωτιά του Κωνσταντινέα για τη δράση της «συμμορίας»

Newsroom

Κρότο προκάλεσαν όσα είπε στην κατάθεσή του στη δίκη για τα στημένα ο πρώην διεθνής διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βίωσε όσο ελάχιστοι την τρομοκρατία στο ποδόσφαιρο καθώς ο φούρνος του στην Καλαμάτα καταστράφηκε ολοσχερώς έπειτα από τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε όσα έγιναν τις παραμονές του επίμαχου αγώνα μεταξύ της Ξάνθης και του Ολυμπιακού στα Πηγάδια αλλά και σε όσα ακολούθησαν.

Και οι ατάκες του, καταδεικνύουν στον μέγιστο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας του εγχώριου ποδοσφαιρικού συστήματος, στην προ εξυγίανσης εποχή, τόσο ως προς τις αξιολογήσεις των διαιτητών, τις παρεμβάσεις των παραγόντων και την επιρροή που προσπαθούσαν να ασκήσουν με στόχο την εύνοια μιας ομάδας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντινέας, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της κατάθεσής του ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένος, καθώς υπήρξαν στιγμές που βούρκωσε και δάκρυσε...

Οι «καυτές» ατάκες του Κωνσταντινέα

  1. Για την περιβόητη συνάντηση με τον Κουρίδη έξω από τον φούρνο του στην Καλαμάτα πριν από το ματς Ξάνθη-Ολυμπιακός: «Ημασταν όρθιοι έξω από το μαγαζί μου, με ανοιχτό το πορτμπαγκάζ. Μου είπε "πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις πάνω, για το παιχνίδι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός, ο Βασσάρας θα φύγει". Ο Βασσάρας ήταν ο μόνος αρχιδιαιτητής, δεν με είχε σε εκτίμηση. Εκείνη την περίοδο όλοι μίλαγαν για τον Κουρίδη».
  2. Για τη διαφοροποίηση σε όσα του είπε ο παρατηρητής διαιτησίας αμέσως μετά το ματς και στην έκθεση που παρουσίασε αργότερα: «Μετά το τέλος του αγώνα ήρθε ο παρατηρητής διαιτησίας και μου είπε ότι η διαιτησία μου ήταν πολύ καλή. Μου είπε "μια χαρά", ήταν παρόντες οι επόπτες και ο τέταρτος διαιτητής... Δεν ξέρω πότε έστειλε ο Καλαθενός την έκθεση, αργότερα όταν διάβασα την έκθεσή του, βγήκα από τα ρούχα μου και του είπα ότι πρέπει να ντρέπεται... Ακολούθησε η απομάκρυνση Βασσάρα, τη συνδέω με αυτά που έγιναν».
  3. Για όσα ακολούθησαν του αγώνα και την επιρροή και του Τύπου: «Με πήρε τηλέφωνο ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι δεν έδωσα τρία πέναλτι. Είδα ταυτόχρονα ριπές συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, οπαδικός φανατισμός στο έπακρο. Φυσικά τιμωρήθηκα, μετά έπαιξα μια Κυριακή σαν 4ος και όταν έπαιξα διαιτητής ήταν ο Δούρος και ο Μπριάκος αρχιδιαιτητής. Είχαμε φτάσει στα πλέι οφ, περίμενα. Υπήρχαν δημοσιεύματα ότι "έφαγαν τον Κωνσταντινέα"».
  4. Για την τρομοκρατία και τις δύσκολες ώρες που βίωσε ο ίδιος μετά το επίμαχο ματς Ξάνθη-Ολυμπιακός: «Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα μου πέταξαν μια πέτρα και έσπασαν την τζαμαρία. Ο αστυνομικός διευθυντής όταν πήγα να καταγγείλω με ρώτησε αν έχω κάνει ασφάλεια και του είπα "ούτε έχω κάνει, ούτε θα κάνω". Με κάλεσε μετά τη βόμβα ο κ. Κορέας και η κυρία Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου, το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς, ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε. Ηταν γνωστό ότι ο "Κωνσταντινέας δεν ακουμπιέται". Κάποια στιγμή έπρεπε να παίξω και Ολυμπιακό. Μπορεί κάποιοι μεγαλοπαράγοντες να νόμιζαν ότι χαλιναγωγούμαι».
  5. Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα Λακαφώση για τους λόγους που συνδέει την επίθεση που δέχθηκε με Σαρρή και Κουρίδη: «Δεν είχα ενοχλήσει άνθρωπο στην Καλαμάτα, κανένα άλλο περιστατικό. Δεν λέω ότι την έβαλαν οι άνθρωποι, δεν μπορώ να το αποδείξω. Στα καλά καθούμενα, όμως, έγινε μια σειρά από γεγονότα. Εγώ μιλούσα μόνο με Αστυνομία. Ο Σταθόπουλος, όταν κατέβηκα στα γραφεία της Ένωσης, μου ζήτησε να παραιτηθώ».
  6. Εξηγώντας γιατί του ζήτησε ο Σταθόπουλος να παραιτηθεί, είπε: «Δεν μου απάντησε. Πιεζόταν, νομίζω από τον Ολυμπιακό. Μου φαινόταν φοβισμένος και ταραγμένος. Μου είπε ότι μετά το παιχνίδι πάνω "θέλουν το κεφάλι μου". Στην επιστολή που έστειλε ο Σταθόπουλος ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία μου χωρίς να έχει την έκθεση του παρατηρητή. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλο περιστατικό. Το ακριβώς αντίθετο γινόταν. Οι πρόεδροι των Ενώσεων υπερασπίζονται τους διαιτητές τους».
  7. Σε στιχομυθία που είχε με τον δικηγόρο του Βαγγέλη Μαρινάκη, Β. Δημακόπουλο, είπε: «Πέρασα όλες τις εξετάσεις και με πρότειναν για διεθνή. Συγκεκριμένα ΜΜΕ μετά το παιχνίδι, προφανώς του πελάτη σας, διέδιδαν ότι ή δεν βλέπω ή δεν έχω καλές γνώσεις αγγλικών. Πέρασα με επιτυχία τις εξετάσεις και γι' αυτό πήρα το σήμα. Ποια δημοσιεύματα το γράφουν; (σ.σ. πήρε ένα δημοσίευμα από τον κ. Δημακόπουλο).  Μπορείτε να ρωτήσετε την ΚΕΔ που με πέρασε».
  8. Για την αντίδραση του τότε προέδρου της Super League και υψηλόβαθμου στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Μώραλη, μετά την επίθεση που δέχθηκε: «Ο Μώραλης σαν πρόεδρος της Super League, δεν έκανε ούτε μια δήλωση για να καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκα».
  9. Για τον ρόλο του Κουρίδη: «Νόμιζε ο Σταθόπουλος ότι με το να στείλει τον Κουρίδη, θα φοβηθώ. Εκείνη την περίοδο όλοι μίλαγαν για τον Κουρίδη»...
  10. Για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Σταθόπουλο: «Είπε και άλλα πράγματα, και ένα σεξιστικό σχόλιο για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Μου είπε ότι "μετά τη φυγή Πατέρα, κουμάντο κάνει αυτή η ομάδα"».

Πέτρος ΚωνσταντινέαςΟλυμπιακόςΔίκη στημέναΒαγγέλης Μαρινάκηςποδόσφαιρο