Από το επίμαχο ματς της 22ης Γενάρη του 2012 ανάμεσα σε Ξάνθη και Ολυμπιακό (intime)

Δίκη για τα στημένα - Κωνσταντινέας: «Μου είπαν κοίτα να κερδίσει ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη»

Τελευταία Ενημέρωση
Ο πρώην ρέφερι και βουλευτής με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή «κάρφωσε» Κουρίδη και Σταθόπουλο για το Ξάνθη-Ολυμπιακός. Ολη η κατάθεση

Η κατάθεση του Βασίλη Γκαγκάτση στη δίκη για τα στημένα... δεν έβγαλε είδηση, ωστόσο ο Πέτρος Κωνσταντινέας απασφάλισε κι έριξε... βόμβα μέσα στο Εφετείο δηλώνοντας: «Μου είπε (σ.σ.: ο Κουρίδης) "πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις πάνω (σ.σ.: στο ματς με την Ξάνθη), για το παιχνίδι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός, ο Βασσάρας θα φύγει».

Λόγω παρέλευσης του ωραρίου η συνεδρίαση διακόπηκε και η κατάθεση του Πέτρου Κωνσταντινέα θα συνεχιστεί στις 19/2. Ο πρώην διαιτητής βρισκόταν σε μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση και συχνά έτρεμε η φωνή του, βούρκωνε, ενώ στο διάλειμμα βγήκε έξω από την αίθουσα και ξέσπασε σε λυγμούς. Ξεκινώντας την κατάθεσή του μέσα σε μεγάλη φόρτιση και με τη φωνή του να τρέμει, ο Πέτρος Κωνσταντινέας τόνισε: «Στις χαμηλότερες κατηγορίες είχα δεχθεί πιέσεις, του τύπου ο γνωστός, του γνωστού που είχε την ομάδα. Η μία φορά ήταν το 2007 στη Β' Εθνική ένα παιχνίδι ΑΟ Μάνης - Ιωνικός, πριν από τον αγώνα που με είχε ενοχλήσει ο Κανελλάκης γιατί με αμφισβητούσε. Στην Α' Εθνική με πήρε ένας διαιτητής τελείως φιλικά για ένα ντέρμπι που μου είπε ότι πρέπει να παίξω ένα παιχνίδι Ξάνθη - Λεβαδειακός, και φοβούνταν οι παράγοντες τον διαιτητή. Δεν ορίστηκα στον αγώνα, απευθύνθηκαν στον κ. Σταθόπουλο τον πρόεδρο της Ενωσής μου και του είπα να ενημερώσει την ΕΠΟ. Ορίστηκε ο Τσινιάρης».

Για τον αγώνα Ξάνθη - Ολυμπιακός: Την Παρασκευή με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να πάρει κάτι παξιμάδια. Δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή. Μου είχε πει ο Σταθόπουλος ότι ήταν πολύ καλός συνεργάτης του. Πήγαμε στον φούρνο, κοίταγε το μαγαζί,  μου είπε ότι ο Σταθόπουλος δεν ήξερε ότι ήταν εκεί, παίρνει τα παξιμάδια του, που του τα έκανα και δώρο, ήμασταν όρθιοι έξω από το μαγαζί μου, με ανοιχτό το πορτμπαγκάζ. Μου είπε «πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις πάνω, για το παιχνίδι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός, ο Βασσάρας θα φύγει». Ο Βασσάρας ήταν ο μόνος αρχιδιαιτητής, δεν με είχε σε εκτίμηση. Εκείνη την περίοδο όλοι μίλαγαν για Κουρίδη.

Ερώτηση: Γιατί σας ανέφερε ότι φεύγει ο Βασσάρας;

Απάντηση: Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είπα ότι κάτι γίνεται. Μου έκανε εντύπωση ότι μου είπε ότι δεν το ήξερε ο Σταθόπουλος. Πως δεν το ήξερε αφού ήταν κολλητοί.

Ερώτηση: Το αντιλαμβάνεστε σαν παρέμβαση στο έργο σας;

Απάντηση: Εννοείται... Δεν ξέρω αν τον πήρε κάποιος παράγοντας του Ολυμπιακού ή αν ενήργησε από μόνος του. Του απάντησα ότι δεν γίνονται αυτά που λέει. Το απόγευμα είδα τον γαμπρό του Σταθόπουλου, τον Μπλάνα που ήταν διαιτητής. Μου λέει: «Σε βρήκε ο Κουρίδης;» Εκείνη τη στιγμή, απόρησα, αιφνιδιάστηκα, δεν μίλησα. Του λέω «πέρασε ο Κουρίδης από Ζευγολατιό;» Μου είπε «ναι, του πήγα και λάδι». Την επόμενη ημέρα με πήρε ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι ήθελε να με δει.

Δεν κάθισα πολύ, του ανέφερα ότι ήρθε ο Κουρίδης, παρεξενεύτηκε. «Κατέβηκε ο Θοδωρής» μου λέει. Μου απάντησε αρνητικά όταν τον ρώτησα αν το ήξερα. Μου είπε «κοίταξε, έχουν φτιάξει τα πράγματα».

Η βαθμολογία μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν μαζί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Μετά το τέλος του αγώνα ήρθε ο παρατηρητής διαιτησίας και μου είπε ότι η διαιτησία μου ήταν πολύ καλή. Μου είπε «μια χαρά», ήταν παρόντες οι επόπτες και ο τέταρτος διαιτητής.

Ο Βασσάρας μάς είχε απαγορεύσει να τον παίρνουμε τηλέφωνο πριν πάρει τις εκθέσεις των παρατηρητών με τις βαθμολογίες μας. Με πήρε τηλέφωνο μετά τον αγώνα και μου λέει «τι έγινε, με έχουν πρήξει απ' έξω...». Δεν ξέρω πότε έστειλε ο Καλαθενός την έκθεση, αργότερα όταν διάβασα την έκθεσή του, βγήκα από τα ρούχα μου και του είπα ότι πρέπει να ντρέπεται. Η φάση με τον Τοροσίδη είναι πολύ δύσκολη, πριν είχε πέσει τρεις φορές. Αν είναι λάθος ή σωστή, δέχομαι κάθε κριτική, με μένα οι μεγάλες ομάδες δεν πέρναγαν καλά... Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου, έτσι είδα τη φάση, έτσι την αξιολόγησα. Ακολούθησε η απομάκρυνση Βασσάρα, τη συνδέω με αυτά που έγιναν. Με πήρε τηλέφωνο ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι δεν έδωσα τρία πέναλτι. Είδα ταυτόχρονα ριπές συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, οπαδικός φανατισμός στο έπακρο. Φυσικά τιμωρήθηκα, μετά έπαιξα μια Κυριακή σαν 4ος και όταν έπαιξα διαιτητής ήταν ο Δούρος και ο Μπριάκος αρχιδιαιτητής. Είχαμε φτάσει στα πλέι οφ, περίμενα, υπήρχαν δημοσιεύματα ότι "έφαγαν τον Κωνσταντινέα". 

Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα μου πέταξαν μια πέτρα και έσπασαν την τζαμαρία. Ο αστυνομικός διευθυντής όταν πήγα να καταγγείλω με ρώτησε αν έχω κάνει ασφάλεια και του είπα "ούτε έχω κάνει, ούτε θα κάνω". Με κάλεσε μετά ο κ. Κορέας και η κα Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου, το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς, ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε. Ήταν γνωστό ότι ο "Κωνσταντινέας δεν ακουμπιέται". Κάποια στιγμή έπρεπε να παίξω και Ολυμπιακό, μπορεί κάποιοι μεγαλοπαράγοντες να νόμιζαν ότι χαλιναγωγούμαι».

Τι απάντησε στον εισαγγελέα

Ο Σταθόπουλος μού είχε πει ότι ήταν σαν αδέρφια με τον Κουρίδη. Επικοινωνούσαμε τακτικά με τον Σταθόπουλο πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα. Με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να δει την Καλαμάτα και να πάρει παξιμάδια. 

Λακαφώσης: Ήταν μια επίσκεψη δηλαδή για ψυχαγωγικούς λόγους

Κωνσταντινέας: Έτσι όπως το είπε ναι. Πριν με είχε πάρει τηλέφωνο μόνο μια φορά για τη γιορτή μου. Η επίσκεψη βγήκε όταν ο Βοργιά σε μια εκπομπή, λίγες μέρες μετά... Με πήρε ο Θωμαϊδης και με ρώτησε αν είχα μπει σε μια μαύρη mercedes (σ.σ. εννοεί τη συνάντηση με τον Σταθόπουλο). Του είπα ότι δεν μπορώ να απαντήσω. 

ΛακαφώσηςΟ αγώνας ήταν τον Γενάρη του 2012 και η εκπομπή τον Οκτώβριο του 2013. Γιατί δεν αντιδράσατε

Κωνσταντινέας: Όταν ένας άνθρωπος που μπορείς να εμπιστευτείς θεσμικά... σε ποιον να πάω.  Και ειδικά μετά τη βόμβα. Εγώ φοβόμουν να βγω κι έξω. Υπήρχαν και άλλα. Γι' αυτό δεν είχα μιλήσει τόσο καιρό. Όταν πήγα στον Κορέα και την Παπανδρέου, μου είπαν ότι με διασφαλίζετε για να μιλήσω και όταν μου εγγυήθηκαν, από εκεί ξεκίνησε... 

Λακαφώσης: Γιατί συνδέεται την επίθεση με Σαρρή και Κουρίδη;

Κωνσταντινέας: Δεν είχα ενοχλήσει άνθρωπο στην Καλαμάτα, κανένα άλλο περιστατικό. Δεν λέω ότι την έβαλαν οι άνθρωποι, δεν μπορώ να το αποδείξω. Στα καλά καθούμενα όμως, μια σειρά από γεγονότα. Εγώ μιλούσα μόνο με αστυνομία. Ο Σταθόπουλος όταν κατέβηκα στα γραφεία της Ενωσης μου ζήτησε να παραιτηθώ. Μου έδωσε μεγάλο θάρρος ο κ. Κορέας, η κα Παπανδρέου και ο κ. Ανδρεάδης και γι' αυτό μίλησα.

Ο Σταθόπουλος δεν μου είχε ζητήσει άλλη φορά στο παρελθόν να παραιτηθώ. Μου ζήτησε να παραιτηθώ. Είδα έναν άνθρωπο ταραγμένο, δεν ξέρω αν ήταν από την περίπτωση μου. 

Λακαφώσης: Σας αιτιολόγησε γιατί σας ζήτησε να παραιτηθείτε;

Κωνσταντινέας: Δεν μου απάντησε. Πιέζονταν, νομίζω από τον Ολυμπιακό. Μου φαινόταν φοβισμένος και ταραγμένος. Μου είπε ότι μετά το παιχνίδι πάνω "θέλουν το κεφάλι μου". Στην επιστολή που έστειλε ο Σταθόπουλος ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία μου, χωρίς να έχει την έκθεση του παρατηρητή. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλο περιστατικό. Το ακριβώς αντίθετο γινόταν. Οι πρόεδροι των Ενώσεων υπερασπίζονται τους διαιτητές τους. 

Λακαφώσης: Καταθέσατε ότι ο Κουρίδης σας είπε να μην φοβάστε τον παρατηρητή διαιτησίας.

Κωνσταντινέας: Στα σεμινάρια αξιολογούσαμε τους παρατηρητές και λέγαμε ότι πάει με το ρεύμα. Ο κ. Μπίκας για παράδειγμα ήταν άψογος. Τον Σταθόπουλο τον είδα ταραγμένο, πιεσμένο, δακρυσμένο και του είπα ότι φεύγω, παραιτούμαι και φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Θα θελα να βγάλω την ψυχή μου, δεν θα λυθεί το πρόβλημα εδώ. Δεν είμαι σύστημα» καταθέτει ο Πέτρος Κωνσταντινέας βουρκωμένος. Βγαίνοντας από την αίθουσα ξεσπάει σε κλάματα.

Το δικαστήριο διακόπτει για πέντε λεπτά...

Κωνσταντινέας: «Ενιωσα ασφάλεια για την οικογένεια μου γι' αυτό κατέθεσα. Στον Κορέα είπα ότι δεν πρόκειται να πω τίποτα αν δεν εξασφαλιστεί η οικογένεια μου. Του είπα "δεν με ενδιαφέρει το τομάρι μου". Από εκεί έγινε η άρση του τηλεφώνου. 

Ερώτηση: Στην πρώτη κλήση από τον Εισαγγελέα, δεν καταθέσατε τίποτα. Τον Ιούλιο του 2012 και ξαναπήγατε τον Οκτώβριο του 2013.

Απάντηση: Απάντησα στον Κορέα ότι δεν μπορώ να αποδείξω, ούτε τη συνάντηση με τον κο Σταθόπουλο στη mercedes μια μέρα πριν από τον αγώνα.

Οι ερωτήσεις των δικηγόρων

Σε ερώτηση του Βασίλη Δημακόπουλου, δικηγόρου του Βαγγέλη Μαρινάκη, είπε: «Εκπροσωπείτε τον κύριο Μαρινάκη; Έχω αναφερθεί στον κύριο Μαρινάκη;»

Ερώτηση: Τον Φεβρουάριο του 2012 έγινε κάποια εξέταση από την UEFA, ήσασταν διεθνείς;

Απάντηση: Πέρασε όλες τις εξετάσεις και με πρότειναν για διεθνή. Συγκεκριμένα ΜΜΕ μετά το παιχνίδι, προφανώς του πελάτη σας, διέδιδαν ότι ή δεν βλέπω ή δεν έχω καλές γνώσεις αγγλικών. Πέρασα με επιτυχία τις εξετάσεις και γι' αυτό πήρα το σήμα. Ποια δημοσιεύματα το γράφουν (παίρνει ένα δημοσίευμα από τον Β. Δημακόπουλο).  Μπορείτε να ρωτήσετε την ΚΕΔ που με πέρασε.

Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις των υπολοίπων δικηγόρων

Ερώτηση: Πώς κρίνετε ότι πέντε παρατηρητές διαιτησίας σας παρέπεμψαν, εσείς που είστε το αστέρι της διαιτησίας;

Απάντηση: Μπορεί να μην είχα καλή απόδοση, κατά την κρίση τους ήμουν κακός.

Ερώτηση: Σας προώθησε η Ένωση;

Απάντηση: Δεν προωθούμε από κανέναν εγώ.

Κάνει ερωτήσεις ο Θόδωρος Κουρίδης

Ερώτηση: Ο Βασσάρας ήταν μέλος αυτής της παρέας που είπατε;

Απάντηση: Ήταν αρχιδιαιτητής, είχα τυπικές σχέσεις μαζί του. Ο Μώραλης σαν πρόεδρος της Super League, δεν έκανε ούτε μια δήλωση να καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκα. 

Σε εκείνο το σημείο ανέβηκαν οι τόνοι

Δεν θυμάμαι αν όταν είχε έρθει ο Κουρίδης, είχε γίνει ο ορισμός μου για τον αγώνα Ξάνθης - Ολυμπιακού. Νομίζω ότι το ήξερα, νομίζω ότι τον γνώριζα. Μπορεί να το ήξερε εκ των έσω της ΕΠΟ. 

Ερώτηση: Γιατί δεν πήρατε τον Βασσάρα να του πείτε για την επίσκεψη μας

Απάντηση: Δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν. Μου λέει ότι θα φύγει ο Βασσάρας, σε ποιόν να το πω; Δυστυχώς οι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έρμαια των παραγόντων. Είπα ότι δεν είχα καλές διαιτητικές σχέσεις με τον Βασσάρα. 

Συνεχίζουν δικηγόροι των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

Ερώτηση: Στη συνάντηση με Σταθόπουλο ειπώθηκαν και άλλα πράγματα

Απάντηση: Είπε και άλλα πράγματα, και ένα σεξιστικό σχόλιο για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Μου είπε ότι "μετά τη φυγή Πατέρα, κουμάντο κάνει αυτή η ομάδα". 

Ερώτηση: Γιατί δεν ήρθαν μαζί να σας βρούνε

Απάντηση: Πέρασε από το μυαλό μου αυτό. Εχω μια διαφορετική ιστορία από τους διαιτητές από τη Μεσσηνία. Μέχρι τη β' εθνική, δεν είχα επαφές με Σταθόπουλο γιατί είχα πειράξει την ομάδα του τον Μελιγαλά. Νόμιζε ο Σταθόπουλος ότι με το να στείλει τον Κουρίδη, θα φοβηθώ. Αυτό φαντάζομαι εγώ. 

Ερώτηση: Η πρώτη σας κατάθεση ήταν 21 μήνες μετά. Γιατί καθυστερήσατε;

Απάντηση: Απάντησα πολλές φορές και στον πρόεδρο και στον Εισαγγελέα. Φοβόμουνα. 

Λόγω παρέλευσης του ωραρίου η συνεδρίαση διακόπηκε και η κατάθεση του Πέτρου Κωνσταντινέα θα συνεχιστεί στις 19/2.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ