Αθλητισμός|11.03.2020 16:05

Μπαλτάκος: «Δεν μπορεί ποτέ να τεκμηριώσει πολυϊδιοκτησία η Εφέσεων»

Newsroom

To Εθνος TV ξεκίνησε δυναμικά το Live πρόγραμμα του στην υβριδική τηλεόραση. Σε συνεργασία με το SDNA μέσα από την ειδική πλατφόρμα  της υβριδικής τηλεόρασης του OPEN TV, είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του Τάκη Μπαλτάκου στον Βασίλη ΒέργηΟ νομικός σύμβουλος του ΠΑΟΚ απάντησε σε δεκάδες ερωτήματα για τη δικαστική «μάχη» του «Δικεφάλου» και την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας.

«Με τράβηξε ο παραλογισμός, αυτό που γίνεται εις βάρος του ΠΑΟΚ δεν είχε λογική, κάποιος αγόρασε τα βοηθητικά γήπεδα για να προπονούνται οι ακαδημίες και το ξενοδοχείο και αυτός ο άνθρωπος ασκεί επιρροή στην ΠΑΕ; Έβγαζε παραλογισμό. Πώς είναι δυνατόν να ισχύει; Να ελέγχει μέσω των βοηθητικών γηπέδων την ίδια την ΠΑΕ; Εγώ είμαι Παναθηναϊκός αλλά σέβομαι την ιστορία του ΠΑΟΚ», είπε αρχικά ο κ. Μπαλτάκος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με την υπόθεση.

«Με ενδιαφέρει που ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα χαμένων πατρίδων. Με συγκινεί. Με κάλεσαν αρχές Δεκεμβρίου κάποιοι δημοσιογράφοι και μου είπαν τι νομίζετε; Είπα τότε, χωρίς να ξέρω σε βάθος την υπόθεση, ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει...Η ΟΥΕΦΑ είναι ξεκάθαρη σε αυτό, πρέπει να έχει αγωνιστικές συνέπειες. Δεν αρκεί να υπάρχει, θα πρέπει να επηρεάζεται αγωνιστικά μια ομάδα. Είναι ανύπαρκτο θέμα. Όταν το είδα, είπα πως δεν βγαίνει και βάσει της ΟΥΕΦΑ. Θέλει αγωνιστική επίδραση στην άλλη ομάδα. Αυτός που έχει τα βοηθητικά γήπεδα, μπορεί να επηρεάζει μια ΠΑΕ; Όταν η ίδια η ΕΕΑ αναγνωρίζει ότι το 94% των μετοχών ανήκουν σε Συγγελίδη - Πανόπουλο; Δύο πολύ ευκατάστατοι άνθρωποι...». 

«Έγινε λάθος με τα μέλη που διορίστηκαν στην Επιτροπή»

Σχετικά με τον διορισμό του κ. Τζουλάκη είπε: «Πιστεύω πως αιφνιδιάστηκε ο Αυγενάκης. Έχω καλές σχέσεις μαζί του. Δεν μπορούσε να φανταστεί τον Αύγουστο αυτό που θα συνέβαινε. Δεν ήξερε τι θα κάνει ο Ολυμπιακός το Δεκέμβριο. Αν είναι πράγματι συγγενής του, δεν εντυπωσιάζομαι. Χρησιμοποιείται αυτός ο τρόπος διορισμού. Τα δύο μέλη που διορίστηκαν τον Δεκέμβριο ήταν λάθος. Δεν θα έπρεπε να προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο από τον οποίο προέρχονται...».Για τη συνάντηση που καταγγέλλει ο ΠΑΟΚ στο γραφείο του δικηγόρου Τζουγανάτου: «Δεν θα έπρεπε να γίνει. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Θα έπρεπε να αποφεύγονται τέτοιες συναντήσεις γιατί δημιουργείται καχυποψία».

Για τον Αυγενάκη δήλωσε: «Όταν ένα μέλος της Κυβέρνησης δέχεται επίθεση, θίγεται, προσβάλλεται, στην αρχή δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Στη συνέχεια, όμως, όταν κοπάσει ο θόρυβος, το μέλος αυτό απομακρύνεται. Εκτός κι αν είναι κάτι ξεκάθαρο εξ αρχής και η απομάκρυνση είναι άμεση.Θα έπρεπε να πει κάτι ο Αυγενάκης. Δεν πρέπει να σιωπά κανείς. Πρέπει να δικαιολογήσει τη στάση του και τη θέση του. Ο κ.Αυγενάκης συνδέεται με τον Πρωθυπουργό και θα κάνουν αυτό που πρέπει όταν είναι. Ο κ.Αυγενάκης υπάγεται στην κ.Μενδώνη αλλά εκείνο που θα πρέπει να κάνει είναι να συνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό. Ο ρόλος του και η θέση του είναι επαυξημένη. Δεν είναι ένας απλός Υφυπουργός. Έβγαινε πολλά χρόνια πρώτος βουλευτής στο Ηράκλειο. Δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει και αυτό γίνεται τώρα...».

«Η UEFA δεν θεωρεί ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία»

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δήλωσε: «Η UEFA δεν θεωρεί ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία, εάν δεν είναι τέτοιας μορφή η πολυιδιοκτησία - αν αγωνιστικά μπορεί να επηρεάσει η μια ομάδα την άλλη. Εδώ -λοιπόν- δεν υπάρχει αυτό. Το θέμα είναι τι θα κάνει το CAS, μπορεί να πει το CAS ότι επηρεάζει αγωνιστικά η Ξάνθη, η οποία έφερε 1-1 με τον ΠΑΟΚ και του στέρησε το πρωτάθλημα. Πρέπει να αποδειχθεί αγωνιστική επιρροή του ΠΑΟΚ προς την Ξάνθη, πως θα αποδειχθεί αυτό; Υπάρχει λογικός άνθρωπος να δεχθεί ότι επηρεάζουν τον Συγγελίδη που είναι από τους πιο πλούσιους Έλληνες, επειδή έχουν βοηθητικά γήπεδα; Για τον λόγο αυτό, λέω πως θα τον επηρεάσουν αγωνιστικά; Δεν μπορεί να φύγει ο Συγγελίδης και να πάρει την εταιρεία του αλλού;»

Γα την αυριανή(12/3) εκδίκαση στο Εφετείο «Δεν δεσμεύει τίποτα το Εφετείο. Δεν μπορείς να τους δεσμεύσεις, τους δεσμεύει μόνο αν υπήρχε δεδικασμένο, αλλά δεν υπάρχει. Υπάρχει λογική δέσμευση. Το διοικητικό εφετείο ανέφερε πως η απόφαση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Είναι πολύ δύσκολο με βάση αυτό για έναν τακτικό δικαστή να πει κάτι το αντίθετο. Αντιβαίνει στην κοινή λογική. Δεν τον δεσμεύει ηθικά, αλλά λογικά. Πως θα το πει; Με ποια επιχειρηματολογία; Ο τακτικός δικαστής είναι ανεξάρτητη εξουσία».

«Όποιος πιστεύει ότι είναι δικαιοδοτικό όργανο, δεν μιλάει δημόσια»

Για τις δηλώσεις των μελών της ΕΕΑ απάντησε: «Δικός του θέμα. Δεν θα έπρεπε γιατί ο ίδιοι ισχυρίζονται πως είναι δικαιοδοτικό όργανο, δεν είναι σωστό να αναπτύσσουν δημόσια τις θέσεις τους. Όποιος πιστεύει ότι είναι δικαιοδοτικό όργανο, δεν μιλάει ποτέ δημόσια». Ο κ. Μπαλτάκος μίλησε και για την αυτοψία της κας Μαρούπα στην Ξάνθη:«Η κ.Μαρούπα είναι δικηγόρος και δεν θέλω να σχολιάσω ενέργειες και πράξεις της. Εκείνο που με εξέπληξε είναι πως μπορεί να αποτελεί αποδεικτικό μέσο μια τέτοια αυτοψία. Δεν μπορείς από αυτήν την κρίση, να φτάσεις στο συμπεράσματα ότι κάποιος κ.Καλπαζίδης ελέγχει την ΠΑΕ Ξάνθη - Δεν υπάρχει λογικός συνειρμός».

Σχετικά με την Ξάνθη ανέφερε: «Η ΕΕΑ θεώρησε πως η αλλαγή που έγινε στο μετοχολόγιο της Ξάνθης το καλοκαίρι και εδώ επιστρέφουμε στον Αυγενάκη και τι ήξερε το καλοκαίρι... Αυτή η αλλαγή που έγινε και δεν κοινοποιήθηκε, αποτελούσε τον προθάλαμο για την πολυιδιοκτησία της Ξάνθης, δηλαδή θεώρησε η Επιτροπή πως η ενέργεια της Ξάνθης να μην γνωστοποιήσει την αλλαγή, προετοίμασε το έδαφος για να ελεγχθεί η Ξάνθη από τον ΠΑΟΚ. Όταν, λοιπόν, έρχεται το Διοικητικό Εφετείο και αναστέλλει αυτή την απόφαση, θεωρεί δηλαδή ότι είναι παράνομη η ανάκληση του πιστοποιητικού της Ξάνθης, εξαλείφει και το θεμέλιο που η ΕΕΑ θεμελίωσε την πολυιδιοκτησία. Εμμέσως ωφελεί πάρα πολύ».

Για την ΕΕΑ, είπε: «Δεν μπορεί το Δημόσιο η εκτελεστική εξουσία να δικάζει. Το λέει αυτό ρητά το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Δεν επιτρέπεται να συνταχθούν επιτροπές από Δημοσίους υπαλλήλους. Ο λόγος που υπάρχει η απαγόρευση αυτή έγκειται στο παρελθόν που είχε η χώρα μας. Συνεπώς το να λέμε πως η ΕΕΑ αποφασίζει και διατάζει είναι αντισυνταγματικό. Αυτό είπαμε και στην Πρωτοδίκη, αλλά δεν το δέχτηκε. Πιστεύω οι τρεις εφέτες θα έχουν άλλη άποψη όμως. Δεν μπορούν να πουν πως δεσμευόμαστε από μία απόφαση. Έχουμε μία επιτροπή δημοσίων υπαλλήλων που κανείς τους δεν μπορεί να κρίνει». 

Το ΕΘΝΟΣ TV έχει ενταχθεί στην υβριδική πλατφόρμα του OPEN TV, έχοντας το δικό του πρόγραμμα και ενημερώνοντας 24 ώρες το 24ωρο για όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

ΟλυμπιακόςΕπιτροπή Επαγγελματικού ΑθλητισμούSuperLeagueΞάνθη ΠΑΕΠΑΟΚΤάκης Μπαλτάκος