Αθλητισμός|13.04.2020 18:31

Euroleague: Η επόμενη μέρα για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Θοδωρής Φελάνης

Αναπροσαρμογή συμβολαίων με ψαλίδισμα αποδοχών στους καλαθοσφαιριστές που έχουν εγγυημένες συμφωνίες όχι μόνο για την φετινή αλλά και για την επόμενη σεζόν (2020-21) με αφορμή τις μεγάλες απώλειες λόγω κορονοϊού ζητούν ιδιοκτήτες μεγάλων κλαμπ της Euroleague.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές ομάδες ισχύουν τα εξής: Από πλευράς Παναθηναϊκού συμβόλαια και για την επόμενη χρονιά έχουν οι: Καλάθης(υπέγραψε το 2018 τριετές συμβόλαιο για 6,5 εκ.ευρώ), Παπαπέτρου(λήγει το 2021), Παπαγιάννης(το 2018 υπέγραψε 3+1+1),Μήτογλου (λήγει το 2021), Βουγιούκας(έχει οψιόν για έναν ακόμη χρόνο), Φριντέτ(ως το 2021), Ντεσόν Τόμας(2021), Μπέντιλ (2021).

Οριστικές αποφάσεις σχετικά με την μορφή που θα έχει το νέο ρόστερ θα παρθούν μετά την επιλογή του νέου προπονητή για την σεζόν 2020-21. Ασφαλείς εκτιμήσεις αναφορικά με το ποσοστό παικτών που θα παραμείνουν στην ομάδα ακόμη δεν μπορούν να γίνουν.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τους νόμους της αγοράς περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού τον προϋπολογισμό του (ενδεχομένως και με μειώσεις συμβολαίων), καθώς ο σύλλογος  έχει υποστεί(όπως κι όλα τα αθλητικά κλαμπ παγκοσμίως), ήδη μεγάλες απώλειες εσόδων.

Ολυμπιακός: Τα δεδομένα για Σλούκα

Στον Ολυμπιακό συμβόλαια έχουν οι: Παπανικολάου(λήγει το 2021), Κόνιαρης(2022), Ρούμπιτ(2021), Μπάλντγουιν(2021), Πολ(2021), Χαραλαμπόπουλος(2023), Νικολαϊδης (2024), Ποκουσέφσκι(2022). Για ενάμιση χρόνο υπέγραψαν φέτος οι: Έλις, Μπάικς και ΜακΚίσικ. Θεωρείται βέβαιο πως ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να «ξεφορτωθεί» κάποια από αυτά. Λήγουν τα συμβόλαια των: Σπανούλη, Πρίντεζη, Βεζένκοφ, Μιλουτίνοφ(οδεύει προς ΤΣΣΚΑ).

Οι ερυθρόλευκοι θα κάνουν προσπάθεια να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τόσο τον Σπανούλη όσο και τον Πρίντεζη. Υπάρχει ήδη μια προφορική συμφωνία με τον 25χρονο Αμερικανό Χασάν Μαρτίν.  Η περίπτωση του Κώστα Σλούκα δεν είναι εύκολη. Ο διεθνής γκαρντ υπέγραψε με την Φενερμπαχτσέ τον Ιούνιο του 2019 νέο συμβόλαιο 2+1 χρόνων(1,85 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, 1,95 εκατ. τον δεύτερο και 2,2 εκατ. ευρώ τον τρίτο).

Ο Σλούκας δεν έχει λόγο να αθετήσει την συμφωνία του με την τουρκική ομάδα εκτός κι αν προκύψουν απρόοπτα γεγονότα που σχετίζονται είτε με την παραμονή του Ομπράντοβιτς, είτε με αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων από πλευράς Φενέρ. Ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμη καταθέσει πρόταση για τον Σλούκα όμως ακόμη κι αν το αποφασίσει το ύψος αυτής σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάζει αυτό της 3ης σεζόν που έχει στη Φενέρ(δηλαδή τα 2,2 εκατ.ευρώ). Το μπάτζετ του Ολυμπιακού για την επόμενη χρονιά θα είναι σίγουρα μικρότερο σε σχέση με το φετινό.

EuroleagueΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακόςμπάσκετ