Τεχνολογία|07.05.2020 16:54

Εφαρμογή για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων

Μαρία Ψαρά

Μια εφαρμογή που διευκολύνει τη μετακίνηση εμπορευμάτων, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής στα σύνορα και δίνει προτεραιότητα στη μετακίνηση αγαθών πρώτης ανάγκης δημιούργησε ο Οργανισμός του ευρωπαϊκού GNSS (GSA), από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το  ‘’Galileo Green Lane App’’ που θα λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα. Η εφαρμογή θα συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19).

H εφαρμογή Galileo Green Lane, χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης του Galileo και λειτουργεί σε δύο επίπεδα, εξυπηρετώντας αφενός τις ανάγκες των αρχών που ελέγχουν τα σύνορα και αφετέρου τις ανάγκες των οδηγών φορτηγών.

Η εφαρμογή προσφέρει μία πραγματικού χρόνου απεικόνιση της κατάστασης της κίνησης στα σύνορα μιας χώρας και των όμορών της. Ταυτόχρονα, παρέχει στα κράτη μέλη έναν ιστότοπο που παράγει αυτόματα αναφορές συμβάλλοντας έτσι στη συμμόρφωση με τις συστάσεις της ΕΕ.

«Το Galileo Green Lane App χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Galileo βοηθά τον GSA εκπληρώσει την αποστολή του που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη», δήλωσε ο Πασκάλ Κλοντέλ, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του GSA.

Πολλά κράτη μέλη της Ένωσης χρησιμοποιούν την εφαρμογή Galileo Green Lane ενώ έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά σε σημεία συνοριακής διέλευσης της Τσεχίας και της Ουγγαρίας. Άλλες χώρες όπως: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία αναμένεται  να ξεκινήσουν σύντομα τις δοκιμές.

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλωσορίζει την πρωτοβουλία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού για το ευρωπαϊκό GNSS (GSA), σχετικά με τη δημιουργία της εφαρμογής Galileo Green Lane app. Η εφαρμογή στοχεύει στο να δώσει προτεραιότητα στη μεταφορά συγκεκριμένων εμπορευμάτων καθώς και να διασφαλίσει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα δοκιμάσουν πιλοτικά την εφαρμογή σε επιλεγμένα συνοριακά σημεία διέλευσης. Το Galileo Green Lane App αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πως η Ένωση και τα κράτη μέλη μπορούν να συνεργαστούν με αποτελεσματικότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κος Νίκος Σταθόπουλος.

Για τους οδηγούς φορτηγών η εφαρμογή προσφέρει, μέσω ενός χάρτη, απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, της κατάστασης όλων των ευρωπαϊκών συνόρων υποδεικνύοντας τον χρόνο που χρειάζονται οι οδηγοί για τη διέλευσή τους. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τους χρόνους αναμονής σε κάθε συνοριακό σημείο διέλευσης, οι εταιρείες εφοδιαστικής (logistics) και οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ευκολότερα τα δρομολόγιά τους. Παράλληλα, τα κράτη μέλη μπορούν να ειδοποιήσουν τους οδηγούς μέσω της εφαρμογής για το αν το φορτίο που μεταφέρουν τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν τις λωρίδες προτεραιότητας (Πράσινες Λωρίδες).

Όταν οι οδηγοί πλησιάσουν μία συγκεκριμένη απόσταση από τα σύνορα, λαμβάνουν, μέσω της τεχνολογίας geo-fencing, μία ειδοποίηση από τους συνοριοφύλακες σχετικά με την κατάσταση της κίνησης. Η τοποθεσία των οδηγών συλλέγεται ανώνυμα, όταν εκείνοι πλησιάσουν τα σύνορα, για τον σκοπό της καλύτερης απεικόνισης της κατάστασης της κίνησης. Περισσότερα δεδομένα εισάγονται από εξωτερικές πηγές καθώς και δεδομένα από την κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων πραγματικού χρόνου Sixfold.

Η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών συμβάλλει στην ενημέρωση των εταιρειών εφοδιασμού και μεταφορών στην Ευρώπη ώστε να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή θα αποτελέσει ένα εργαλείο για όλους τους τελικούς χρήστες.

εμπόριοΕ.Ε.