Τεχνολογία|13.12.2020 17:16

5G: Πότε γίνεται ο διαγωνισμός - Ποιοι είναι οι διεκδικητές

Newsroom

Και επίσημα σε εποχή 5G εισέρχεται η Ελλάδα, καθώς ο διαγωνισμός απόδοσης φάσματος ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ο διαγωνισμός  για το 5G αναμένεται να ολοκληρωθεί αυθημερόν και τα έσοδα για το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περί τα 367,3 εκατ. ευρώ. Στη διαδικασία αναμένεται να λάβουν μέρος Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίες και έχουν τη δυνατότητα σε κάθε γύρο της δημοπρασίας να διεκδικήσουν μέχρι και έξι τμήματα (ανώτατο όριο φάσματος). 

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz. 

Η ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα - Τα εκτιμώμενα έσοδα

Εκτιμάται ότι η πληθυσμιακή κάλυψη από τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα θα φτάσει το 60% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και το 94% μέχρι το 2026, ενώ ήδη από τα μέσα του 2021 θα υπάρχει μεγάλη κάλυψη. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστηρίζει ότι στις περισσότερες χώρες η δημοπρασία αυτή λόγω του κορονοϊού έχει πάει πίσω. Ωστόσο δήλωσε ότι «στην Ελλάδα παρά την πανδημία ολοκληρώσαμε 70 νομοθετικές ενέργειες και η δημοπρασία ολοκληρώνεται».

Στην Ελλάδα το 2025 οι συνδέσεις 5G αναμένεται να πλησιάσουν τα 3 εκατ., μερίδιο που αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών συνδέσεων κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκού think tank IDATE DigiWorld. Την ίδια περίοδο, τα έσοδα από το 5G στην Ελλάδα εκτιμώνται σε 260 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 15% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών.

Το 97% των εσόδων αυτών θα προέρχεται από υπηρεσίες ενισχυμένης κινητής ευρυζωνικότητας. Η ψυχαγωγία, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ο αγροτικός τομέας και οι έξυπνες πόλεις, είναι οι κλάδοι που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο - σε πρώτη φάση - από την αξιοποίηση του 5G στην εγχώρια αγορά.

5Gδιαγωνισμός