Τεχνολογία|17.12.2020 17:51

Η πρώτη βιντεοκλήση 5G στη χώρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Κυριάκου Πιερρακάκη

Μαρία Λιλιοπούλου

Μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών του Ομίλου Deutsche Telekom και του ΟΤΕ, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που απέφερε στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 372 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τεστ ταχυτήτων mobile internet, όπου οι ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπέρασαν το 1Gbps.

Από χθες άναψε το πράσινο φως για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στη χώρα μας και πλέον με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Η COSMOTE προχώρησε ήδη στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.

Οπως μάλιστα ανέφερε ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, το πρώτο δίκτυο 5G της Ευρώπης λειτούργησε στην Γερμανία, το δεύτερο στην Αυστρία και τώρα το τρίτο στην Ελλάδα: «Για εμάς το φάσμα είναι η ακίνητη περιουσία μας πάνω στην οποία οικοδομούνται τα σπίτια μας. Και χωρίς αυτά τα ακίνητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε 5G. Η Deutsche Telekom επενδύει 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και επενδύουμε 500 εκατομμύρια μόνο στην Ελλάδα για υποδομές».

Ο επικεφαλής της DT δεσμεύτηκε ότι η εταιρία θα καλύψει το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των (οδικών) δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική διασύνδεση της χώρας.

Πρακτικά η COSMOTE θα καλύψει με 5G αυτοκινητόδρομους της χώρας, συνολικού μήκους άνω των 2.000χλμ., μέχρι το τέλος του 2023, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου «Συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι». Οι «διάδρομοι 5G» (5G Corridors), που περιλαμβάνονται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», θα επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη κίνηση φορτηγών από και προς λιμάνια και αεροδρόμια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ύψους 2 δισ. ευρώ στην τετραετία, κυρίως για δίκτυα 5G και FTTH.

Για μια ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς προσθέτοντας ότι «αφήνει πάρα πολλές ευκαιρίες για τη χώρα μας για τα προσεχή χρόνια για να προστεθούν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μεγάλη προστιθέμενη αξία για την Ελληνική οικονομία».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μεταξύ άλλών ανέφερε: «Το 5G είναι μία τεχνολογία, η οποία πραγματικά θα αλλάξει τη ζωή μας, θα τη διευκολύνει, θα αλλάξει τον τρόπο που συνεργαζόμαστε, τον τρόπο που διασκεδάζουμε, τον τρόπο που περνάμε τον χρόνο μας. Η Cosmote και ο ΟΤΕ είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε με το επενδυτικό μας πλάνο όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε καλύψει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού της χώρας. Και βέβαια και από κει και μετά θα συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε πλέον στο 95% με 99% τα επόμενα χρόνια». 

Στη συνάντηση εργασίας έλαβαν μέρος ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης - Πολυκαλάς, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Για την COSMOTE συμμετείχαν ο Chief Executive Officer (CEO) Deutsche Telekom AG, Timotheus Höttges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο επικεφαλής Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου DT, κ. Wolfgang Kopf και η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

Η τεχνολογία 5G και το δίκτυο COSMOTE 5G

Στην πλήρη της ανάπτυξη, η τεχνολογία 5G θα δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και θα επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. Το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.

Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE. Σήμερα τέτοιες συσκευές είναι οι Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G. Η λίστα με τις πιστοποιημένες 5G συσκευές είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

Για την εμπορική διάθεση του COSMOTE 5G, η COSMOTE αξιοποιεί τις δυνατότητες του εξοπλισμού 5G που εγκαθίσταται στο δίκτυό της σε συνεργασία με την Ericsson. Έχουν αδειοδοτηθεί και ενεργοποιηθεί Σταθμοί Βάσης 5G στα 3,5 GHz (με βάση το ήδη διαθέσιμο φάσμα), που επιτρέπουν πολύ υψηλές ταχύτητες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Παράλληλα το τεχνολογικά ουδέτερο φάσμα που χρησιμοποιείται και από το COSMOTE 4G, συμβάλλει στην μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G.

To COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου. Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021. H COSMOTE έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5G roaming θα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες. Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων, έπειτα από τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

5GΚυριάκος ΠιερρακάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςCosmote