Τεχνολογία|19.03.2021 15:07

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Ανακάλυψαν άγνωστα βακτήρια

Newsroom

Ανακάλυψαν 4 στελέχη βακτηρίων, τρία από τα οποία ήταν άγνωστα μέχρι πρόσφατα, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), που εδώ και 20 χρόνια φιλοξενεί αστροναύτες και επιστήμονες. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πλέον κατοικείται από μοναδικά βακτήρια τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα.

Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Microbiology  οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φυτών κατά τη διάρκεια μελλοντικών  διαστημικών αποστολών. Οκτώ σημεία στον διαστημικό σταθμό ελέγχονται τακτικά τα τελευταία 6 χρόνια για την παρουσία μικροβίων και την ανάπτυξη βακτηρίων. Περιλαμβάνουν τμήματα που πραγματοποιούνται εκατοντάδες επιστημονικά πειράματα, έναν θάλαμο ανάπτυξης όπου καλλιεργούνται τα φυτά και χώρους όπου τρώνε τα πληρώματα. Εκατοντάδες δείγματα βακτηρίων έχουν συλλεχθεί και μελετηθεί, ενώ χιλιάδες άλλα αναμένουν τη σειρά τους όταν επιστρέψουν στη Γη για ανάλυση.

Διαβάστε επίσης: Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν για κοινό διαστημικό σταθμό στη Σελήνη

Τα βακτήρια της οικογένειας Methylobacteriaceae

Τα τέσσερα στελέχη βακτηρίων που απομονώσαν οι ερευνητές ανήκουν στην οικογένεια των Methylobacteriaceae. Τα μικρόβια ελήφθησαν από δείγματα σε ολόκληρο τον διαστημικό σταθμό, κατά τη διάρκεια διαφορετιπών αποστολών. Αυτά τα βακτήρια είναι χρήσιμα για τα φυτά καθώς βοηθούν στην ανάπτυξή τους και καταπολεμούν τα παθογόνα που τα επηρεάζουν. Μπορεί ένα από τα στελέχη, το Methylorubrum rhodesianum, ήταν ήδη γνωστό, ωστόσο τα άλλα τρία βακτήρια σε σχήμα ράβδου ήταν άγνωστα. Μέσω γενετικής ανάλυσης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι σχετίζονται στενότερα με το είδος βακτηρίων Methylobacterium indicum.

Η ομάδα που τα ανακάλυψε, προτείνει την ονομασία Methylobacterium ajmalii, προς τιμήν του Muhammad Ajmal Khan, γνωστού Ινδού επιστήμονα βιοποικιλότητας, ο οποίος πέθανε το 2019. Ο  ερευνητής επιστήμονας Kasthuri Venkateswaran και ο μηχανικός πλανητικής προστασίας Nitin Kumar Singh στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια, συνεργάστηκαν στην έρευνα για να κατανοήσουν τις πιθανές εφαρμογές των βακτηρίων αυτών.

Τα νέα στελέχη μπορούν ως «βιοτεχνολογικά χρήσιμοι γενετικοί καθοριστικοί παράγοντες» να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φυτών στο διάστημα, ανέφεραν οι επιστήμονες. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν επιτυχώς φυλλώδη χόρτα και ραπανάκια στο διαστημικό σταθμό ωστόσο το βακτήριο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα φυτά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προσπαθώντας να αναπτυχθούν εκτός της Γης.

Ψάχνοντας περισσότερα για τα νέα βακτήρια

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτά τα νέα βακτήρια. «Δεδομένου ότι αυτά τα τρία στελέχη απομονώθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και από διάφορες τοποθεσίες, η επιβίωσή τους στο περιβάλλον του διαστημικού σταθμού και η οικολογική σημασία στα κλειστά συστήματα απαιτούν περαιτέρω μελέτη», όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ποσότητα των βακτηρίων που έχουν βρεθεί στο διαστημικό σταθμό και τα οποία αναμένονται να αναλυθούν, καθώς και η πιθανότητα ανακάλυψης νέων στελεχών, απαιτεί την ανάπτυξη ενός εξοπλισμού μοριακής βιολογίας για τη μελέτη των βακτηρίων στο διαστημικό σταθμό.

«Αντί να μεταφέρουμε δείγματα πίσω στη Γη για ανάλυση χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μικροβίων παρακολούθησης που συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει δείγματα στο διάστημα χρησιμοποιώντας μοριακές τεχνολογίες», ανέφεραν οι ερευνητές. «Αυτή η μικροσκοπική τεχνολογία «omics in space» θα βοηθήσει τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες να επιτύχουν μια ασφαλή και βιώσιμη εξερεύνηση του διαστήματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα», σημειώνουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, προσθέτουν ότι ο χρόνος και τα πειράματα θα δείξουν στην πορεία κατά πόσο ισχύει η θεωρία τους.

Μέχρι να φτάσουν οι άνθρωποι στον Άρη, ο διεθνής διαστημικός σταθμός χρησιμεύει ως δοκιμαστική βάση για πλήθος τεχνολογιών και πόρων που απαιτούνται για μακροπρόθεσμες αποστολές στο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο ξενοδοχείο στο διάστημα έρχεται το 2027

μελέτηβακτήριαΔιεθνής Διαστημικός Σταθμός