Τεχνολογία|28.08.2021 09:13

Στα σκαριά το πρώτο ελληνικό drone: Τι είναι το πρόγραμμα «Αρχύτας»

Newsroom

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή τού πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η διοίκηση της ΕΑΒ και οι πρυτανικές αρχές των τριών Πανεπιστημίων, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας»- από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή- ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

«Θα υπάρξει και συνέχεια μετά το drone»

Εκ μέρους της ΕΑΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτριος Παπακώστας δήλωσε:

«Η συνεργασία μεταξύ Βιομηχανίας και Πανεπιστημίων γίνεται πραγματικότητα, μέσω αυτού του προγράμματος. Μέχρι τώρα, είχαν γίνει μόνο σπασμωδικές κινήσεις σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, η ΕΑΒ δέχεται την εξέλιξη αυτή με πολύ μεγάλη χαρά.

Τα Πανεπιστήμια θα μας βοηθήσουν, ώστε να αναπτύξουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και θα υπάρξει και συνέχεια. Τα Πανεπιστήμια έχουν τις ικανότητες, το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί κάλλιστα να συνεισφέρει και σε άλλα έργα. Και εμείς, ως ΕΑΒ, στοχεύουμε στην πολύ στενή συνεργασία μαζί τους, αξιοποιώντας και το Εκπαιδευτικό Κέντρο μας, όχι μόνο για να υλοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και για να βοηθήσουμε νέους, που θα μπορέσουν, μέσω της εταιρείας, να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές κ.λπ.».

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Φουντώνει η ονοματολογία - Οι αμετακίνητοι, οι καραμπόλες και οι «γαλάζιες» ισορροπίες

Αφγανιστάν: Αμερικανικά αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση – Σκοτώθηκε σε επιδρομή στέλεχος του ISIS

Κορονοϊος: Σενάρια για έως 10.000 κρούσματα και 60 θανάτους ημερησίως – Τι λέει ο Σαρηγιάννης στο ethnos.gr

Βάσεις 2021: Όνειρα ζωής που έγιναν πραγματικότητα – Τι δηλώνουν οι αριστούχοι

droneΧρήστος Σταϊκούραςμη επανδρωμένο αεροσκάφος