Τεχνολογία|11.09.2021 15:29

ΔΕΘ: Ομάδα κατασκευής νανοδορυφόρου, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και μονοθέσια made in ΑΠΘ

Τίμος Φακαλής

Ένα βιολογικό εργαστήριο «σε σμίκρυνση», αγωνιστικά μονοθέσια τύπου Formula, εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα που αφορούν ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, εφαρμογές εκπαιδευτικής ρομποτικής, έξυπνες συσκευές διασκέδασης και ενημέρωσης για την τρίτη ηλικία και φορητές συσκευές διαγνωστικών τεστ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το φετινό περίπτερο του ΑΠΘ στην 85η ΔΕΘ

Πρόκειται για καινοτόμες εφαρμογές και πρότυπες κατασκευές υψηλής τεχνολογίας οι οποίες δημιουργήθηκαν από φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ  στα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Στόχος να έρθει το Αριστοτέλειο ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία, να αναδείξει το πολύπλευρο έργο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, συμβάλλοντας στη σύνδεσή του με την οικονομία και το παραγωγικό σύστημα της χώρας.  Συνολικά 9 ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ με αντίστοιχες κατασκευές και πλατφόρμες και 16 παράλληλες εκδηλώσεις φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ που βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Akademia), stands 1 και 15.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα τρέξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας.

Οι καθηγητές μαζί με τις ερευνητικές του ομάδες θα βρίσκονται στο περίπτερο της ΔΕΘ από το Σάββατο 11.9 για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν με τους επισκέπτες τα επιτεύγματά τους. «Εκτίθεται ένας πολύ μικρός αριθμός των επιτευγμάτων λόγω έλλειψης χώρου. Θα θέλαμε ολόκληρη την έκθεση-με υπερβολή το λέω-για να εκθέσουμε τα επιτεύγματα αυτού του πανεπιστημίου. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της μεγάλη ερευνητικής δραστηριότητας που γίνεται από πολλές ομάδες στο πανεπιστήμιο. Παρά την πανδημία το ΑΠΘ συνεχίζει και παράγει ένα αξιολογότατο ερευνητικό έργο στην υπηρεσία της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας» δήλωσε στο ethnos.gr o Δημήτριος Κωβαίος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές είναι ήδη στην αγορά ενώ άλλες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξής τους. Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Akademia), stands 1 και 15. 

ΑΠΘ

Ομάδα κατασκευής νανοδορυφόρου SpaceDot

Στη ΔΕΘ θα βρεθεί η SpaceDot η μεγαλύτερη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στο ΑΠΘ. Απαρτίζεται από περισσότερα από 50 μέλη που στελεχώνουν τα 12 υποσυστήματα του AcubeSAT project, που συνιστά και το πρωταρχικό μέλημα της ομάδας. Το AcubeSAT αποτελεί έναν νανοδορυφόρο σε διαστάσεις περίπου όσο μια συσκευασία γάλακτος, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η ομάδα του πανεπιστημίου.  Παράλληλα η φοιτητική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ κατασκευάζει ένα βιολογικό εργαστήριο «σε σμίκρυνση», σε μέγεθος 30 x 10 x 10 εκ., στοχεύοντας στη μελέτη της επίδρασης των αφιλόξενων συνθηκών του διαστήματος σε κύτταρα παρεμφερή με τα ανθρώπινα το οποίο και εκτίθεται στη ΔΕΘ.

Το ΑΠΘ στη ΔΕΘ

Από τις πίστες στη ΔΕΘ το μονοθέσιο του ΑΠΘ

Ηλεκτροκίνητα και αυτόνομα αγωνιστικά μονοθέσια που σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει η ARISTURTLE “Aristotle University Racing Team Electric” ή αλλιώς “Aristurtle” και η Aristotle Racing Team – ART του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής θα χουν την ευκαιρία να δουν μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του περιπτέρου του ΑΠΘ. Η ομάδα συμμετέχει στους διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς Formula Student απέναντι σε κορυφαίες πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλωων η ομάδα έχει δημιουργήσει για το μονοθέσιο ηλεκτρονικά αιχμής με αλλαγή εγκεφάλου και του συστήματος ανάκτησης δεδομένων (σ.σ data acquisition), αύξηση της αξιοπιστίας όλου του ηλεκτρονικού συστήματος και καινοτομίες στα ηλεκτρονικά του τιμονιού και στην τηλεμετρία.

Τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη παροξυσμών κολπικής μαρμαρυγής

Εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ThessHF και MyAlgos που αφορούν ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή αντίστοιχα θα παρουσιάσει το Ιατρείο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στη ΔΕΘ. Η εφαρμογή στηρίζεται σε έναν ειδικό αλγόριθμο πρόβλεψης παροξυσμών κολπικής μαρμαρυγής που βασίζεται στις αρχές τεχνητής νοημοσύνης.

Μάσκες υψηλής τεχνολογίας από το ΑΠΘ 

Στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ, το ΑΠΘ θα παρουσιάσει μία ελαφριά συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας, συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα. Δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με σκοπό την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον SARS-CoV-2. Η μάσκα ενδείκνυται και σε πολλές άλλες ειδικότητες και επαγγέλματα που απαιτούν προστασία των εργαζομένων από ιούς και αερομεταδιδόμενα νοσήματα.

Το ΑΠΘ στη ΔΕΘ

Στη ΔΕΘ η ελληνική παρουσία στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τα έργα της εθνικης συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για μια ανέκδοτη ιστορία του άξονα της Αριστοτέλους, ενός εμβληματικού έργου αστικής ανάπλασης, που αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας και δημιουργήθηκε ύστερα από μακρόχρονη έρευνα διδασκόντων και φοιτητών του ΑΠΘ η οποία ααποτέλεσε και τον πυρήνα της ελληνικής συμμετοχή στην Μπιενάλε Βενετίας.

Φορητή συσκευή βιοαισθητήρα για διαγνωστικά τεστ με έξυπνη διασύνδεση

Η συσκευή είναι οικονομική, φορητή, δίνει αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο (15 λεπτά) και μπορεί να ενημερώνει μέσω διαδικτύου τον θεράποντα ιατρό ή τον φροντιστή των χρηστών.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τρεις διαφορετικές εφαρμογές ρομποτικής από το ΑΠΘ στη ΔΕΘ. Πρόκειται για το TekTrain, ένα έργο εκπαιδευτικής ρομποτικής, κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν δύο κύρια προϊόντα: το ρομπότ TekTrain, το οποίο διαθέτει πληθώρα αισθητήρων και ενεργοποιητών και μία πλατφόρμα νέφους, που προσφέρει δυνατότητες ψηφιακής διαχείρισης της τάξης από τους εκπαιδευτικούς και εκμάθηση εννοιών ρομποτικής/μαθηματικών/φυσικής από τους μαθητές, με χρήση γραφικού προγραμματισμού ρομποτικών εφαρμογών.

Από την άλλη το ΣΥΤΗΕΣ έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός έξυπνου βοηθού με όνομα ELSA, ικανού να βοηθά τους ηλικιωμένους μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών υγείας και ενημέρωσης/διασκέδασης. Επιπρόσθετα, έχει υλοποιηθεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία επιτρέπει την κατασκευή και διαχείριση εφαρμογών από προγραμματιστές και τη διαχείριση των συσκευών ELSA (εγκατάσταση/απεγκατάσταση εφαρμογών) από τους φροντιστές/υπευθύνους των ηλικιωμένων.

Σε ό,τι αφορά το REMEDES είναι ένα σσύστημα καταμέτρησης αντανακλαστικών, το οποίο αποτελείται από έναν αριθμό ασύρματων συσκευών που ενεργοποιούνται παράγοντας φως κάποιου χρώματος ή ήχο και απενεργοποιούνται όταν κάποιος περάσει το χέρι ή το πόδι του από την πάνω πλευρά τους. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η δημιουργία διαφορετικών ασκήσεων, κατάλληλων για αποτίμηση αθλητικών επιδόσεων ή εντοπισμό ιατρικών/ψυχολογικών παθήσεων.

Νέα μέθοδος προγραμματισμού ρομπότ

Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί και το ProgHRC το οποίο έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο προγραμματισμού ρομπότ, επιτρέποντας στην παραγωγική βιομηχανία να διδάσκει στα ρομπότ πώς να συσκευάζουν προϊόντα, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και οικονομικό ρομπότ-βοηθό που μπορεί να μαθαίνει από τον άνθρωπο πολύ εύκολα και γρήγορα. 

Όλο το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του ΑΠΘ στη ΔΕΘ

Περίπτερο 14- Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

• 15.00-15.30:

Πρόγραμμα Erasmus+ KA3: Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (SWPBS)

• 15.30-16.00:

Η ακοή ως απαραίτητη προϋπόθεση της προσοχής και της μάθησης

• 19.30-20.00:

Forum παρουσίασης του έργου SILC-Silk Road Local Culture  (Black Sea Basin Programme 2014-2020) και παρουσίαση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) ΑΠΘ «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη»

• 20.00-20.30:

Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Τμήματος Οδοντιατρικής ΑΠΘ

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

• 17.00-17.30:

Forum παρουσίασης του έργου LIFE_CLIVUT (LIFE18 GIC/IT/001217) και της δράσης Στρατηγικής διαχείρισης των υποδομών αστικού πρασίνου στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

• 20.30-21.00:

SmartMussel - Ανάπτυξη έξυπνου αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης μυδοκαλλιέργειας

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

• 20.30-21.00:

SmartMussel - Ανάπτυξη έξυπνου αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης μυδοκαλλιέργειας

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

• 19.00-19.30:

Χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης για εξατομικευμένη θεραπεία

• 19.30-20.00:

Ιατρικός έλεγχος αθλητών και προγράμματα άσκησης ασθενών με χρόνιες παθήσεις

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

• 20.00-20.30:

Conect4children (c4c): Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο παιδιατρικών κέντρων για καλύτερα φάρμακα και εμβόλια στα παιδιά

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

• 20.00-20.30:

FoodOmicsGR: Εθνική Ερευνητική Υποδομή για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

• 15.00-15.30:

Xenios: Μία συνδυασμένη πλατφόρμα εφαρμογών προστασίας και προβολής πολιτιστικών και τουριστικών χώρων

• 15.30-16.00:

Αστικές Τομές: οικολογικές, κοινωνικές και χωρικές διασταυρώσεις στον άξονα της Αριστοτέλους. Ένα e-εργαστήριο στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

• 20.00-20.30:

Γενετική παρακολούθηση φυσικών οικοσυστημάτων

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

• 11.30-12.00:

Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR: Παρουσίαση του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος EPICUR Virtual Campus Learning Platform

• 12.00-12.30:

Δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών για την Προώθηση Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης - UN SDSN Black Sea

• 12.30-13.00:

Δημοκρατία και Αντιπροσώπευση στη μετα-Covid εποχή στις περιοχές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου

καινοτομία85η ΔΕΘέρευναφοιτητέςΑΠΘ