Τεχνολογία|02.12.2021 07:45

Νέο είδος δεινοσαύρου: Ήταν «θωρακισμένος» και είχε μια μοναδική ουρά που έμοιαζε με όπλο

Newsroom

Νέο είδος δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε στη Χιλή είχε μια ιδιαίτερη ουρά που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν σε κανέναν άλλο δεινόσαυρο και προσιδίαζε σε… όπλο.

Με μέγεθος περίπου 2 μέτρα, ο μικρός δεινόσαυρος που ανήκει στο είδος των αγκυλόσαυρων, χρονολογείται από την ύστερη Κρητιδική περίοδο, πριν από περίπου 71,7 έως 74,9 εκατομμύρια χρόνια. Ο σε μεγάλο βαθμό πλήρης απολιθωμένος σκελετός του βρέθηκε στην επαρχία Magallanes στην Παταγονία, τη νοτιότερη περιοχή της Χιλής.

Ο δεινόσαυρος, που ονομάστηκε Stegouros elengassen, είχε αναπτύξει ένα μεγάλο όπλο στην ουρά, σε αντίθεση με εκείνα που παρατηρούνται σε άλλους «θωρακισμένους» δεινόσαυρους, όπως οι ζευγαρωτές αιχμές του στεγόσαυρου και η ουρά που μοιάζει με ρόπαλο του αγκυλόσαυρου.

Ενώ το κρανίο του είχε κοινά χαρακτηριστικά με άλλους αγκυλόσαυρους, το όπλο της ουράς του ήταν «παράξενο», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη. Η ουρά του δεινόσαυρου είχε επτά ζεύγη πεπλατυσμένων, οστέινων καταθέσεων που είχαν ενωθεί μεταξύ τους σε μια δομή που έμοιαζε με μέτωπο.

«Η ουρά είναι εξαιρετικά παράξενη, καθώς είναι κοντή για δεινόσαυρο και το οπίσθιο μισό της περικλείεται σε δερματικά οστά (οστά που αναπτύσσονται στο δέρμα) σχηματίζοντας ένα μοναδικό όπλο (ουράς)», δήλωσε στο CNN ο Sergio Soto Acuna, κύριος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Είπε ότι έμοιαζε με την ουρά ενός κροταλία. Αλλά σε αντίθεση με τον κροταλία, ο δεινόσαυρος διέθετε αληθινά οστά κάτω από τα λέπια. Το πιο παρόμοιο χαρακτηριστικό θα ήταν η ουρά ενός γιγάντιου αρμαντίλο, αλλά και αυτά έχουν εξαφανιστεί, πρόσθεσε. Το απολίθωμα βρέθηκε το 2018.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι πολύ λίγοι αγκυλόσαυροι είχαν βρεθεί από τη νότια Γκοντβάνα - το κατώτερο τμήμα της αρχαίας υπερήσου Πανγαία.

«Σε αντίθεση με τους αγκυλόσαυρους του βόρειου ημισφαιρίου, ο νέος μας δεινόσαυρος διαθέτει ελαφριά θωράκιση, λεπτά πόδια και μικρότερο μέγεθος», ανέφερε.

Τα απολιθωμένα φυτά που ανακαλύφθηκαν στην ίδια περιοχή δείχνουν ότι το κλίμα ήταν θερμότερο όταν αυτός ο δεινόσαυρος κατοικούσε στον τόπο - πολύ διαφορετικό από το σημερινό ψυχρό κλίμα που επικρατεί στην Παταγονία.

κλιματική αλλαγήΧιλήδεινόσαυρος