Τεχνολογία|22.10.2022 12:38

Μαρκ Ζάκερμπερκ: Παρουσίασε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μεταφράζει και προφορικές γλώσσες

Newsroom

Ο ιδρυτής της Meta, Mαρκ Ζάκερμπεργκ, παρουσίασε ένα φιλόδοξο νέο ερευνητικό έργο, το οποίο βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω της οποίας δημιούργησε ένα λογισμικό μετάφρασης. Ο νέος μηχανισμός της δημοφιλούς πλατφόρμας παρουσιάστηκε μέσα από τη σελίδα του Ζάκερμπεργκ στο Facebook και μπορεί να μεταφράζει, σε πραγματικό χρόνο, μία προφορική γλώσσα. Η γλώσσα είναι τα χόκιεν, που αποτελούν μία από τις εθνικές γλώσσες της Ταϊβάν, ενώ ομιλούνται κυρίως από Κινέζους της διασποράς.

Η Meta ανέπτυξε τον πρώτο μεταφραστή ομιλίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για μία προφορική γλώσσα. Για την ώρα, οι δυνατότητές του εκτείνονται μεταξύ χόκιεν και αγγλικών, ωστόσο, η τεχνολογία υπόσχεται μεγάλες δυνατότητες σε γλώσσες που δε διαθέτουν γραπτό λόγο.

Σύμφωνα με τη Meta, περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού δε μιλάει γλώσσες που καλύπτονται από τα υπάρχοντα συστήματα, παρότι οι κοινώς ομιλούμενες γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα mandarin και τα Ισπανικά καλύπτονται καλά από τα τρέχοντα μεταφραστικά εργαλεία.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μέρος του έργου Universal Speech Translator (UST) της Meta. Δημιουργεί νέες προσεγγίσεις στη μετάφραση του προφορικού λόγου από τη μία γλώσσα στην άλλη. Προς το παρόν, η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της μετάφρασης όλων των προφορικών και γραπτών γλωσσών.

Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση του ιδρυτή του Facebook

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

metaλογισμικόειδήσεις τώραFacebookγλώσσεςΜαρκ Ζάκεμπεργκμετάφρασηομιλία