Τεχνολογία|05.11.2022 16:43

Βρέθηκε η εναλλακτική του Twitter; Το social media που είδε τους χρήστες του να εκτοξεύονται μετά την εισβολή του Έλον Μασκ – Ομοιότητες και διαφορές

Newsroom

Την εβδομάδα που πέρασε από τότε που ο Έλον Μασκ (Elon Musk) ανέλαβε το Twitter, ο αριθμός των ανθρώπων που εγγράφονται σε ένα μικρό κοινωνικό δίκτυο που ονομάζεται Mastodon αυξήθηκε κατακόρυφα.

Η εναλλακτική του Twitter που κερδίζει ραγδαία έδαφος

Μπορεί να μην έχετε ακούσει για το Mastodon, το οποίο υπάρχει από το 2016, αλλά τώρα αναπτύσσεται ραγδαία, μεταδίδει το CNN. Κάποιοι φεύγουν από το Twitter γι' αυτό ή τουλάχιστον αναζητούν ένα δεύτερο μέρος για να δημοσιεύουν τις σκέψεις τους στο διαδίκτυο, καθώς το πολύ πιο γνωστό κοινωνικό δίκτυο αντιμετωπίζει απολύσεις, αμφιλεγόμενες αλλαγές προϊόντων, μια αναμενόμενη αλλαγή στην προσέγγισή του για τη συγκράτηση του περιεχομένου και μια αλματώδη αύξηση της ρητορικής μίσους.

Μπορεί να μην υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση για το Twitter, μια πλατφόρμα με μοναδική επιρροή που κινείται γρήγορα, είναι βαριά σε κείμενο, συνομιλιακή και προσανατολισμένη στις ειδήσεις. Αλλά το Mastodon ένα συγκεκριμένο κενό. Η υπηρεσία έχει παρόμοια εμφάνιση με το Twitter, με ένα χρονολόγιο σύντομων ενημερώσεων ταξινομημένο χρονολογικά και όχι αλγοριθμικά. Επιτρέπει στους χρήστες να συμμετάσχουν σε μια πληθώρα διαφορετικών διακομιστών που διαχειρίζονται διάφορες ομάδες και άτομα, αντί για μια κεντρική πλατφόρμα που ελέγχεται από μια μόνο εταιρεία όπως το Twitter, το Instagram ή το Facebook.

Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα, το Mastodon είναι τόσο δωρεάν στη χρήση όσο και χωρίς διαφημίσεις. Λειτουργεί από μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοικείται από τον δημιουργό του Mastodon, Eugen Rochko, και υποστηρίζεται μέσω crowdfunding.

Ο Rochko δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι το Mastodon απέκτησε 230.000 χρήστες από τις 27 Οκτωβρίου, όταν ο Musk ανέλαβε τον έλεγχο του Twitter. Τώρα έχει 655.000 ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, είπε.

«Δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Twitter, προφανώς, αλλά είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το δίκτυο», δήλωσε ο Rochko, ο οποίος αρχικά δημιούργησε το Mastodon περισσότερο ως έργο παρά ως καταναλωτικό προϊόν (και, ναι, το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το heavy metal συγκρότημα Mastodon).

Ποιος συμμετέχει στο Mastodon;

Στις νέες εγγραφές του Mastodon περιλαμβάνονται και ορισμένοι χρήστες του Twitter με μεγάλο κοινό, όπως η ηθοποιός και κωμικός Kathy Griffin, η οποία προσχώρησε στις αρχές Νοεμβρίου, και η δημοσιογράφος Molly Jong-Fast, η οποία προσχώρησε στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Sarah T. Roberts, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο UCLA και διευθύντρια του UCLA Center for Critical Internet Inquiry, άρχισε να χρησιμοποιεί σοβαρά το Mastodon στις 30 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ανάληψη του Twitter από τον Μασκ. (Είχε δημιουργήσει έναν άλλο λογαριασμό πριν από χρόνια, είπε, αλλά δεν είχε ασχοληθεί πραγματικά μέχρι πρόσφατα λόγω της δημοτικότητας του Twitter μεταξύ των ανθρώπων του ακαδημαϊκού χώρου).

Η Roberts, η οποία εργάστηκε στο Twitter ως ερευνήτρια προσωπικού νωρίτερα φέτος, ενώ έπαιρνε άδεια από το UCLA, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το Mastodon λόγω των ανησυχιών της για το πώς μπορεί να αλλάξει ο έλεγχος του περιεχομένου του Twitter υπό τον έλεγχο του Musk. Υποψιάζεται ότι ορισμένοι νεοεισερχόμενοι έχουν απλώς βαρεθεί τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης που συλλέγουν πολλά δεδομένα χρηστών και καθοδηγούνται από τη διαφήμιση.

Και επεσήμανε ότι οι χρήστες του Twitter μπορεί να μεταναστεύσουν στο Mastodon ειδικότερα επειδή η εμπειρία χρήσης του είναι αρκετά παρόμοια με αυτή του Twitter. Πολλά από τα χαρακτηριστικά και τη διάταξη του Mastodon (ιδίως στην εφαρμογή του για iOS) θα φαίνονται οικεία στους σημερινούς χρήστες του Twitter, αν και με ελαφρώς διαφορετικό λεξιλόγιο: μπορείτε να ακολουθείτε άλλους, να δημιουργείτε σύντομες αναρτήσεις (υπάρχει όριο 500 χαρακτήρων και μπορείτε να ανεβάζετε εικόνες και βίντεο), να προτιμάτε ή να αναδημοσιεύετε αναρτήσεις άλλων χρηστών κ.ο.κ.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλον ΜασκElon Musksocial mediaTwitterειδήσεις τώρα